Autor Wątek: spalanie,a toyota carina? (F)  (Przeczytany 13596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konfabulator

• Gość
spalanie,a toyota carina? (F)
« dnia: 15 Października 2005, 22:55:47 »
witam,potrzebuje pomocy w diagnozie usterki.
Toyota CarinaE , 1.6GLI ,1993r., przebieg ok. 170kkm, instalka gazu
problemowy egzemplarz,ale chciałbym sięskupić na spalaniu(10-11l. gazu)5 tys. po remoncie silnika,mam obawy,że skopany remont(bierze olej,mała moc,no i to spalanie-dramat).

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2005, 17:42:02 »
Ma temat spalania bylo juz mase watkow na forum. Wg mnie na gazie takie spalanie nie jest jakies tragiczne o ile nie stosujesz super ekonomicznego stylu jazdy.
A co do remopntu to moze jakies bardziej konkretne pytanie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

danielo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2005, 21:14:40 »
ja na temat spalania na gazie sie nie wypowiem, ale remont silnika po 170k km????? albo ktos zrobil sobie z twojego auta rajdowke, albo niezle liczniki przkrecony.

Wlodek

• Gość
Re: spalanie,a toyota carina?
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2005, 23:20:23 »
Cytat: konfabulator
witam,potrzebuje pomocy w diagnozie usterki.
problemowy egzemplarz,ale chciałbym sięskupić na spalaniu(10-11l. gazu)5 tys. po remoncie silnika,mam obawy,że skopany remont(bierze olej,mała moc,no i to spalanie-dramat).

A coś bliżej z danymi te spalanie ca 10 l LPG to chyba dobrze nawet bardzo dobrze zejść z takiego poziomu spalania to albo emerycka jazda albo sięnie da  :adiabelek

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2005, 08:27:00 »
mi GTI paliła gaziku 9l (trasa średnia jazda) natomiast przy stałej prędkości ca. 170-190km/h pliła w 3 osoby z bagażem 14l  na A4, w mieście ca. 13l, średnio (50 miasto/50 trasa) 10-11l zależnie od nogi, w zimie plus 0.5l

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2005, 09:08:41 »

konfabulator, sądzęże trafiłeś na jakieś auto z znacznie bogatszą historią niż po 170 tyś. ale to już inna sprawa.
Jako że wspominałeś o tym że robiony był remont silnika może mechanicy nie popodłączali wszystkiego jak powinni przy składaniu silnika. Koniecznie sprawdź czy w kompie nie ma zapisanych jakiś błędów KLIK tutaj masz jak to zrobić.
Spalanie gazu nie jest wykładnikiem że został skopany remont. Lpg można ustawić tak że nawet silnik w idealnym stanie będzie go palił półtora raza więcej niż powinien. Przede wszystkim sprawdź ile spala benzyny.

Co do brania oleju po remoncie to poczytaj ten TEMAT
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2005, 10:19:34 »
1,6Gli 1993 JP. W sobotęna trasie Czwa-Łódź i powrót 7,8/100 LPG przy 100-160km/h.Normalnie po Cz-wie pali w tych warunkach równiutko 9,0/100 LPG.

daniel-intruz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2005, 13:15:13 »
Cytuj (zaznaczone)
ale chciałbym sięskupić na spalaniu(10-11l. gazu)

1,6 GLi 93 GB w zależności od stylu jazdy i pory roku 9-11/100 LPG także uważam że spalanie jest u Ciebie w normie.

konfabulator

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2005, 16:31:11 »
witam,dzzięki za zainteresowanie problemem,chcęuściślić dane celem łatwiejszego rozpoznania wątku przyczynowo skutkowego:
przebieg udokumentowany w aso(remont robiony "u pana henia w garażu"-to nie ja)
Sprawdzałem ciśnienie sprężania-ok.
pali sięcheck engine,ale gaz nie jest sterowany komputerem.
czy kopułka i świece mogą zaważyć o wielkości spalania oleju i gazu (mam podejżenie),czy ktoś odczuł róznice po wymianie tych elementów (świece platynowe Denso-przebieg nie znany,kopułka denso-przebieg nie znany)?

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2005, 22:30:02 »
Hej to że gaz jest "bez kompa" nie ma znaczenia jest jak dla mnie źle wyregulowane chyba że sonda już zakończyła swój żywot Polataj na benzynie i zobacz czy lampka check gaśnie jak tak to masz już gotową odpowiedz poza ty na forum było o ty dużo wiec  :asearch  i powodzenia  :aclap

konfabulator

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Października 2005, 23:11:00 »
nie potrzebnie wspomniałem o sondzie,bo ona przy tej generacji gazu ma sięnijak,do gazu.zastanawiam siędlaczego padła sonda(nówka ngk),może coś co ją popsuło psuje też prace na gazie?chyba mam za małą wiedze,albo pomijam jakiś szczegół.

psdr.

kolektywne myślenie ma przyszłość

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2005, 23:20:15 »
tylko że sonda i tak pracuje czy jedziesz na gazie czy na benzynie reszta to elektronika

konfabulator

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2005, 23:48:56 »
sonda przy moim gazie nie wpływa na skład mieszanki gazu i powietrza,to jest druga generacja.

konfabulator

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2005, 00:06:39 »
podjąłem decyzje opierając sięna zdroworozsądkowych przesłankach i subiektywnej ocenie stanu podzespołów(wypalone zestyki kopułki rozdzielacza i nagar na świecach, grubości elektrody masowej).wymieniam świece i kopułke.dam znać ile zapłaciłem i o efektach wymiany oczywiście.

kolektywne myślenie ma przyszłość

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2005, 09:10:55 »
sonda przy moim gazie nie wpływa na skład mieszanki gazu i powietrza,to jest druga generacja.

czyli I generacja co dla mnie wyjaśnia czemu spalanie jest na poziomie 10 -11 litrów gazu i raczej palić mniej nie będzie nawet po wnikliwych i drobiazgowych regulacjach / przy sterowanej kompem czyli II generacji ten silnik w tym aucie pali w mieście około 9,5 do 10,5 litra LPG a jest ona oszczędniejsza w stosunku do I generacji/

czy kopułka i świece mogą zaważyć o wielkości spalania oleju i gazu (mam podejżenie),

kopułka świece przewody mogą mieć wpływa na spalanie LPG, na wielkosć spalania  oleju - żadnego

podjąłem decyzje opierając sięna zdroworozsądkowych przesłankach i subiektywnej ocenie stanu podzespołów(wypalone zestyki kopułki rozdzielacza i nagar na świecach, grubości elektrody masowej).

napewno wymienić najlepij, lecz na sam początek kopułkęwyczyść, a świece wymień i zobaczy czy będzie różnica

Jakie jest ciśnienie sprężania??
Co z zaworami czy były regulowane przy remoncie??
Co do słabej mocy może być np przestawiony rozrząd!
Czy regulowana była instalacja LPG po remoncie??
Jakie jest zużycie oleju??

PS. A teraz tak sobie pomyślałem - sprawdź czy mixer czasami nie jest zalożony np odwrotnie jak to kiedyś przez gazowników w moim aucie  :roll:
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl