Autor Wątek: Brak odcięcia obrotów w E10  (Przeczytany 5094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KRZYCH.U

• Gość
Brak odcięcia obrotów w E10
« dnia: 16 Października 2005, 00:51:08 »
Witam.Przed paroma miesiącami miałem problem z silnikiem. Otórz w czasie pokonywania ostrego zakrętu chciałem zredukować na niższy bieg i silnik zgasł.Ponowny rozruch kluczykiem nie powiódł się, po przełączeniu na benzynęteż nic, silnik nie odpalał,rozrusznik oczywiście działał,samochód był jeszcze w ruchu więc wrzuciłem na 2 i puściłem sprzęgło- silnik zaskoczył,ale znikły "wolne obroty" i poniżej 2000 gasł i rozrusznikiem nie odpalał. Walczyłem tak jakieś 40 km, to znaczy robiłem przygazówki na max,to znów jechałem na min. obrotach,po 40 km problem na szczęście znikł i do chwili obecnej sięnie pojawił a przejechałem od tamtego momentu jakieś 40k km.ale od tamtej przygody nie obcina mi obrotów silnika po wejściu obrotomierza na czerwone poletj. 6k obr.bez różnicy czy silnik pracuje na gazie czy na benzynie.
Proszęo jakieś sugestie. Pozdrawiam - Krzych
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:34:52 wysłana przez Janmor »

Spro-ket

• Gość
Bbrak odciêcia obrotów w E10
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2005, 01:46:51 »
Zanieczyszczenia w paliwie lub zbyt długo nie wymieniane filtry.
Moja kiedyś po ostrym przegonieniu podobnie zdychała.
Na niskich obrotach nagle zaczęła gasnąć na gazie.
Wcześniej podobny przypadek miałem i na benzynce , więc bez większego grzebania przegoniłem w drodze powrotnej i problem zniknął.
Omijam od tamtego czasu przygodne stacje.
Żadna oszczędność przy takich historiach - tankujęobecnie wyłącznie BP.
Jazda (na tak wiekowym silniku) jest wyraźnie płynniejsza .
Oby i w Twojej nie było innych problemasów.
Pozdro

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2005, 07:57:04 »
Cytat: KRZYCH.U
nie obcina mi obrotów silnika po wejściu obrotomierza na czerwone poletj. 6k obr

A powinien :?: Mnie też nie obcina, wiele razy kręciłem powyżej 7 tyś i nic sięnie działo poza tym że spaliła dużo oleju  :wink:

KRZYCH.U

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2005, 16:17:44 »
:( Tak jak pisałem przed tym faktem obroty odcinała mi przy wejściu na czerwone pole odrazu spadały do wolnych do chwili puszczenia gazu.
Kolega Spro-ket pisze że paliwo lub filterek, o te sprawy raczej dbam i to nie było chyba to a zresztą od początku tankuje i paliwo i gaz w BP.Mam Jeszcze drugi komputer to może w tygodniu go podepnębo jeszcze mam problem z mocą silnika na zimnym jeszcze idzie ale jak sięrozgrzeje jest słaba a szczególnie w trasie powyżej 100 km/h jużprzyśpieszenia nie ma.Ciśnienie w garach sprawdzałem jakiś czas temu jak zaczęły sięproblemy z mocą to mimo przebiegu ponad 300k km było od 13do13,5, to raczej dobresprawdzałem też wydech czy nie jest przytkany bo jest jeszcze oryginał i też było ok.,ale po poczytaniu postów na forum to chyba nie tylko mój problem z mocą w E10.
Sory ze sie rozpisałem ale przy okazji spytam czy to prawda że computer zczytuje sygnały po uruchomieniu silnika i dostraja go , bo ja mam blokade zapłonu zrobioną na zasadzie odłączania zasilania komputera czyli odcina mi bezpiecznik check engine, może to coś psuje, bo gdzieś czytałem żeprzy kłopotach z silnikiem trzeba wyjąć ten bepiecznik i po resecie odpalić silnik i niechpowoli sięnagrzeje,a komputer siępowoli dostroi, ale to chyba chodziło o rolke E11 a E10 to w sumie mają raczej prostrze compy i może to nie skutkuje????
Dzieki za dotychczasowe posty.
pozdro..

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2005, 22:57:40 »
Masz u siebie katalizator??
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2005, 09:17:26 »
Cytat: Toyo69
Cytat: KRZYCH.U
nie obcina mi obrotów silnika po wejściu obrotomierza na czerwone poletj. 6k obr

A powinien :?: Mnie też nie obcina, wiele razy kręciłem powyżej 7 tyś i nic sięnie działo poza tym że spaliła dużo oleju  :wink:

No własnie u mnie też nie ma tego odcięcia przy 7 tyś :P
BMW E46 320d
Mini Cooper

KRZYCH.U

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2005, 19:10:51 »
Cytat: qbutek
Masz u siebie katalizator??

WITAM!!!
Właśnie myślałem o katalizaytorze, czy nie czas go wywalić, czy nie będzie to tylko poprawa "psychologiczna" że coś zrobiłem i jest lepiej, bo jak wspominałem mierzono mi wydech specjalistycznym przyrządem i było ok. chociaż z drugiej strony wiadomo że katalizatory obniżają moc o paręprocent.Tylko jeżeli wyrzuce katalizator to co wstawić? drugi -, czy tłumik, czy zwykłą przejściówke, jak przejściówkęto będą sięczepiać przy badaniach technicznych.
Katalizator pewnie już wypalony bo jak wspominałem przebieg dobijam do 330k km z tego 200k km na gazie.
Pozdro.KRZYCH

KRZYCH.U

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2005, 19:42:21 »
Witam!!!!
Panowie na 100% musi odcinać obroty przy wejściu na czerwone pole,chodzi oczywiście o silniki benzynowe zresztą Diesle nie miały obrotomierza przynajmniej te starsze,może panowie od instalacji LPG coś knocą oszukując komputer i wtrysk paliwa, tyle że ja mam LPG z pełnym sterowaniem tzn nie sekwencyjną ale z komputerem, przejechałem na niej jakieś 200k km i odcięcie było do czasu tej przygody z brakiem wolnych obrotów i niemożnością odpalenia z kluczyka, także coś padło tylko nie wiem co????
Zresztą rolka nadal chodzi a odcięcie nie istotne, DZIÊKI za zainteresowanie tematem
napewno jeszcze będęmiał sporo wątków dla WAS bo przy Rolce robięprzeważnie wszystko sam od dziesięciu lat, bo jak sięposłucha """FACHOWCÓW""" z ASO to sięodechciewa korzystać z ich usług, znają siętylko na braniu kasy, może nie wszędzie ale w mojej okolicy tak jest :shock:

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2005, 20:51:32 »
Jezeli na zimnym silniku jest lepiej a na cieplym traci moc to typowy objaw padajacego
katalizatora. Najlepiej go wyciagnac i sprawdzic czy w srodku jeszcze caly i czy nie zatkany.

A jak swiece i kable wysokiego napiecia???
Zobacz jak wygladaja swiece. Jezeli nierowno wypalone to moze kable.

PS. Jezeli masz zamiar wywalic katalizator to wstaw tylko atrape(przejsciowke).
masz przeciez auto na gaz i jezdzisz ekologicznie dla srodowiska

KRZYCH.U

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2005, 22:31:25 »
:chmmm  Świece wymieniłem jakieś 1000 km temu stare były jasnobeżowe i równo wypalone,dodatkowo wyczyściłem kopułkęto jest styki, przewody na wszelki wypadek prysnąłem elektroizolatorem i jakby troche jest lepiej.
Ale tak sobie myśle że mimo jakości (wszak to TOYOTA) to chyba już swoje przejechała i trza z pewnymi sprawami siępogodzić i cieszyć sięfaktem że jest jak na swój wiek ciągle niezawodna, to znaczy odpala za pierwszym razem i i dotrze do celu bez niespodzianek.
Poza tym wstawiłem sobie sam klimęsprowadzoną ze Stanów za 200 $,także komfort latem jest wyższy, muszęjeszcze dostawić dodatkowy zawór powietrza aby podnosił obroty przy klimie bo trochęna wolnych "telepie"
No i myślęże do ostrej jazdy silnik 1330 ccm jest trochęza mały, a ja raczej nią jeżdziłem dość ostro także i olej mi bierze(jakieś 2l na 10 000) i walczęz wyciekami itd, itd

KRZYCH.U

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2005, 22:40:11 »
KatAlizator już sięprzymierzałem wywalić ale fachowiec powiedział że jak wstawięatrapęto będzie głośniejsza,że trzeba albo katalizator albo dodatkowy tłumik w miejsce katalizatora,także narazie sie wstrzymałem.
Pewnie coś ruszęjak mi siętłumiki posypią
Kabli też nie chcęwymieniać na nowe bo nie jestem pewien czy to coś pomoże, trzeba by było gdzieś na próbępożyczyć.
Dzięki-pozdro! :roll:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2005, 07:19:34 »
Nie koniecznie będzie głośniej, raczej zmieni sie dzwięk silnika. Nie montuj tam nic poza zwykłą rurą bo poknoci sie cału wydech i bedzei gorzej.
BMW E46 320d
Mini Cooper

KRZYCH.U

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2005, 17:54:22 »
:) OK Dzięki serdeczne Panowie za porady w temacie, jak dojdędo jakichś wniosków to napewno sięnimi podzielę, najgożej znależć czas na eksperymentowanie, a poza tym wieloletni użytkownicy Toyot zapewno podzielą moje zdanie że samochody te zbędnego "grzebania" i eksperymentowania nie lubią, bo często pogarsza to sprawę!!
DZIEKI-POZDRO. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl