Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elmonter

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Września 2006, 15:04:47 »
Do PiotraM

To się ciesze, moje tez jest OK, ale brata Ave się nie doczekała wymiany niestety :'(

Pzdr

PiotrM

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Września 2006, 16:52:16 »
No tak, czasem można skorzystać na cudzym nieszczęściu ... :))

Okazyjnie kupiłem regenerowane koło dwumasowe, tarczę i łożysko.  A docisk już normalnie (ok. 550 zł - niewiele taniej, niz w serwisei oryginalnym), a wymiana około 250-300 (dokładnie nie wiem, bo zaplacilem ok 440 ale jeszcze przetaczali mi tarcze). W serwisie wymiana sprzegla ze sprzeglem regenerowanym (chyba - to z tego programu optifit) ok 1300 zl, czesci nowe duzo wiecej. Naprawde jest roznica po zrobieniu ...

JohnyB

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Września 2006, 21:34:02 »
Witam,

w mojej Ave D4D 2.0 właśnie zaczęły się sporadyczne lekkie stuki na niskich obrotach (800), podczas jazdy nic nie słychać. W ASO powiedzieli, że to raczej koło dwumasowe, że na razie spokojnie mogę jeżdzić aż nie będzie bardzo głośno i co ciekawe powiedzieli, że to nie uszkodzi mi innych elementów - jak się już bardzo bedzie sypało to najwyżej silnik nie będzie miał mocy. Jeśli mam wymieniac to razem ze sprzęgłem. Troche dziwi mnie ten spokój mechanika z ASO.
A w JCAUTO koło kosztuje około 2660, sprzęgło ok. 600, do tego koszty robocizny i na pocieszenie zniżka 20% na części - może da radę zamknąć się w 3000.
Zastanawiam sie czy pojeżdżę na tym jeszcze 10000km...

Pzdr

giepe

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Września 2006, 08:24:57 »
[...] Jeśli mam wymieniac to razem ze sprzęgłem.
Powszechnie stosowana praktyka.

Cytuj (zaznaczone)
Troche dziwi mnie ten spokój mechanika z ASO.
Jeśli to Cię uspokoi, to mi też tak mówili. Podobno jak koło się zerwie całkowicie, to auto po prostu stanie.

Cytuj (zaznaczone)
A w JCAUTO koło kosztuje około 2660, sprzęgło ok. 600, do tego koszty robocizny i na pocieszenie zniżka 20% na części - może da radę zamknąć się w 3000.
Zastanawiam sie czy pojeżdżę na tym jeszcze 10000km...

Proponuję zastanowić się nad możliwością regeneracji koła dwumasowego.

Pozdrawiam
Grzesiek

giepe

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Września 2006, 08:48:33 »
Witam,

ciekawą rzecz można przeczytać w wypowiedzi kolegi Cromma:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=159757&post_id=2278826&f=23

Jest tu już ktoś, kto spotkał się z czymś takim?

Pozdrawiam
Grzesiek

JohnyB

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Września 2006, 18:33:05 »
Proponuję zastanowić się nad możliwością regeneracji koła dwumasowego.

Chętnie się zastanowie :)
Tylko jeśli ma to być regeneracja to trzebaby to zrobić niedługo, żeby było co regenerować.
Może ktoś słyszał o jakimś warsztacie w Warszawie lub okolicach, gdzie zrobiliby to w miarę szybko(tzn kilka dni) i fachowo?

duszii

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Listopada 2006, 23:19:54 »
Witam, powracam to sprawy koła dwumasowego. Mam AVE 98' 2.0 TD. Od miesiace może ciut lepiej słyszę w okolicach 1600 obr/min brzęczenie jaky cos bylo luźne w komorze silnika. Czytając ten wątek ciarki mi po krzyżu przeszły, że chyba moja avka dorosła do tego (170 tys km). Czy ktos moze potwierdzic moje obawy (brzęczenie) i moze macie jakieś nowe info o kosztach i zamiennikach koła (VALEO) link przesłany przez kolege. Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.....

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Listopada 2006, 07:07:06 »
Duszli , 2TD nie ma koła dwumasowago....niestety :wink:
To moze być łozysko wyciskowe lub docisk.

duszii

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Listopada 2006, 11:08:06 »
elmonter !!!!! Nawet nie wiesz jak bardzo sie ciesze z mojej niewiedzy!!!! Dzisiaj prawie nie spałem przez myśl o naprawie kochanej AVE w kwocie 3 kzł opytmistycznie !!! Chyba zabiore żone na kolacje i do kina z tej radości ! Dzięki za info i pozdrawiam.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Listopada 2006, 00:47:53 »
Czytałem ostatnio o zamianach kół dmumasowych na koła jednomasowe - Valeo sprzedaje do VW i chyba do Forda (notabene w innych nowoczesnych dieslach też się sypią).
Pytanie - czy można kupić koła jednomasowe do D4D (pogarszając komfort) ?
Ja mam 2.0 TD z kołem jednomasowym przejechane grube 160 kkm i zero problemów. Przymierzam się do wymiany na D4D (więcej mocy), ale jak czytam o tym kole dwumasowym to się mocno zastanawiam, czy warto pakować się w problemy. Jak dla mnie dobrym rozwiązaniem byłoby dożywotnie koło jednomasowe.
Czy Toyota w nowej Corolli vel Arius zrobiła coś z tym bublem ???
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Listopada 2006, 11:47:48 »
Duszii, u Ciebie to raczej sprzeglo jak sugeruja koledzy....

duszii

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Listopada 2006, 16:47:22 »
no to bede musial odwiedzic warsztat :(. Spodziewałem sie ze coś sie po prostu poluzowało i stąd to drżenie...Zobaczymy - nie jest to uciążliwe wiec i spieszyc si nie musze

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Listopada 2006, 17:13:19 »
u mnie tez kolo szrot.
chce regenerowac ale zastanawiam sie ile wytrzyma i czy dobrze bedzie chodzilo. jezeli ma wytrzymac rok (bo na tyle gwarancja) to wcalenie mnie nie zachwyca.
Elmonter - wiem ze ty regenerowales ile juz przejechales i jak Ci chodzi - pomoz kolegom z dylematem :)
Moze jest jeszcze ktos kto jeździ na regenerowanym.
pozdrawiam
DJ

madiza16

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Listopada 2006, 10:43:32 »
Witam wszzystkich, jestem szczęśliwym  :-) posiadaczem Ave 2,0 D4D październik 2002 , od 2 tygodni, autko sprowadzone z niemiec i serwisowane, na wszelki wypadek wczoraj byłem w ASO w Szczecinie, i znaleźli 3 !!!! usterki - koło dwumasowe (u nich koszty ok.6-7 tyś) poduszka silnika (1 tyś)  oraz klocki (1 tyś) . Dzisiaj zaczynam szukać części po sklepach, porównam z inernetowymi i dam znać . Pzdr.
koło nowe na allegro 2,6 - 3,6 tyś. , u dwóch mechaników odradzili naprawianie jeśli nie jest się na 100% pewnym o przyczynie ( w aso powiedzieli 95% że to koło), wymiana koła ok. 400 zł + koszt koła, klocki i tarcze  320 zł + 60 zł wymiana,  poduszka na allegro 320 zł i 60 zł wymiana. Chyba na razie sobie z kołem dwumasowym daruję :)
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2006, 16:45:27 wysłana przez madiza16 »

carvedilol

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Grudnia 2006, 18:36:15 »
O rany !! :oops: :oops: :oops: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray:błagam o odpowiedz kto jezdzi na regenerowanym kole, jak długo, i czy to pogarsza kulurę pracy silnika, w ASO wymiana kosztuje ponad 5 tys PLNów, regeneracja ok 1/5 tej ceny. Czy warto oszczedzać. Prosze o odpowiedz kazdego kto miał podobny dylemat jak ja teraz. A czy to prawda ze wymieniają w ASO koło dwumasowe na "wieczne " jednomasowe. :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl