Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Irro

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Maja 2007, 14:22:54 »
to ja dorzucę jeszcze jeden przypadek (chyba już pisałem, ale nie było komentarza),
otóż bieg chwta niedaleko przy podłodze, ale wchodzi płynnie.
przy wypuszczonym pedale lekko słychać z okolicy silnika brzęczenie, po wciśnięciu pedału cichnie. Ale naprawdę lekko.

No i jeszcze jedna rzecz - pedał sprzęgła b. ciężko chodzi - to chyba już inna kwestia? przy puszczaniu słychać takie 2 lekkie metaliczne grzechnięcia "pyk - pyk". -> co to może być?

Pozdr

Misiaczek

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Czerwca 2007, 21:41:03 »
Witam
No to masz problem, koło dwu masowe w twoim ave już rozlatuje się. Czas poszukać nowego+tarcza i docisk.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 09 Czerwca 2007, 14:09:40 »
Witam! przeczytałem wątek koła dwumasowego do końca i nie znalazłem odpowiedzi na prośby Dareckiego i carvediola. Sam jestem zainteresowany tym jak się spisują koła regenerowane ponieważ jestem przed wymianą i bardzo mnie kusi właśnie regenerowane. Mineło już sporo czasu jak wymieniał np. Elmonter. Może mógłby powiedzieć jak się spisuje. Ta wiedza przyda się nam wszystkim.
Pozdrawiam

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Czerwca 2007, 16:03:57 »
Dlaczego nikt nie chce powiedzieć jak się jeździ na zregenerowanym kole dwumasowym. Czy warto take zakładać? Jak wyczytałem to już kilka osób wymieniło właśnie na takie, m. in. elmonter. Carvediol już pół roku temu błagał o takie informacje i nic.  Dlaczego taka znieczulica? Co tu się dzieje!!!

giepe

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Czerwca 2007, 17:56:10 »
Witam! przeczytałem wątek koła dwumasowego do końca i nie znalazłem odpowiedzi na prośby Dareckiego i carvediola. Sam jestem zainteresowany tym jak się spisują koła regenerowane ponieważ jestem przed wymianą i bardzo mnie kusi właśnie regenerowane. Mineło już sporo czasu jak wymieniał np. Elmonter. Może mógłby powiedzieć jak się spisuje. Ta wiedza przyda się nam wszystkim.
Pozdrawiam

Ja jeżdżę od sierpnia zeszłego roku ze zregenerowanym kołem dwumasowym. Na razie nie narzekam, a zrobiłem od wtedy 17 000km.
Regeneracji dokonałem w firmie DAW-Auto, ul. Strzeszyńska 176 w Poznaniu.
Wysłałem do nich komplet czyli: koło dwumasowe + tarczę sprzęgła + łożysko dociskowe.
Trasę tam i z powrotem pudełko z częściami pokonało dzięki usłudze firmy kurierskiej.
Mechanik, który zakładał zregenerowane koło powiedział mi, że na pewno nie było ono zesztywnione czyli zespawane jak to można czasami usłyszeć/przeczytać. Ja osobiście go nie widziałem :(

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Czerwca 2007, 22:08:52 »
Grzesiek dziękuję za odpowiedź. Przyznam się, że ja moje auto już kupiłem z uszkodzonym kołem dwumasowym.
Dziwne dźwięki jakie dochodziły z silnika tłumaczyłem sobie źle rozłączającą się klimatyzacją, a drgania jakie przechodziły na karoserię wybitymi poduszkami silnika. Dopiero wizyta u mechanika niestety oświeciła mnie. Zrobiłem do tego czasu 30 tys. km. Mam już namiar na DAW-Auto w Poznaniu ale jeszcze nie dzwoniłem. Chcą 1600 zł razem z wymianą (mam nadzieję że razem ze sprzęgłem). Jeżeli oni dokonują wymiany to dają 18 msc. gwarancji. Myślę, że jest to dość przekonywujące.
Pozdrawiam - Piotr

walek21

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Czerwca 2007, 23:54:34 »
Witam ponownie.
Jeżdze juz miesiac na wymienionym kole (zregenerowane w P-niu ul. Ziębicka) i coś czuje ze niestety kicha, juz szczerze mam dość, ten samochód mnie tyle kosztuje, że szkoda gadać. Koło dwumasowe to jest nieporozumienie, czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek. Nie chcę byc złym prorokiem, ale wszystkie Wasze opisy pasują do mojego uszkodzonego -ponownie- koła. Przejechałem okokło 8tys km i znowu się zaczyna. W Toyocie mi powiedzieli, że to skrzynie biegów, ale raczej to koło zamachowe a nie skrzynia. do tego źle wchodzące biegi. wszystko wskazuje na jedno. tragedia
Pozdrawiam

gizmopiotr

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Czerwca 2007, 12:55:16 »
witam panowie mam ave d4d 116km 75 tys przejechane prosze powiedzcie mi jakie moga byc poczatki rozlatujacego sie kolo dwumasowego jakies szarpanie itd czy w tych modelach sie uspokojilo !!!pozdrawiam i czekam na opinie !!

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Czerwca 2007, 21:55:30 »

Jeżdze juz miesiac na wymienionym kole (zregenerowane w P-niu ul. Ziębicka) i coś czuje ze niestety kicha, juz szczerze mam dość, ten samochód mnie tyle kosztuje, że szkoda gadać. Koło dwumasowe to jest nieporozumienie, czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek. Nie chcę byc złym prorokiem, ale wszystkie Wasze opisy pasują do mojego uszkodzonego -ponownie- koła. Przejechałem okokło 8tys km i znowu się zaczyna. W Toyocie mi powiedzieli, że to skrzynie biegów, ale raczej to koło zamachowe a nie skrzynia. do tego źle wchodzące biegi. wszystko wskazuje na jedno. tragedia
Pozdrawiam

Aż się boję tej naprawy, a umówiłem się na środę tylko, że na ul Strzeszyńskiej 176. Jeżeli dostałeś jakąś gwarancję to powinieneś reklamować. A miałeś robione również sprzęgło?

Irro

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Czerwca 2007, 10:37:37 »
to ja dorzucę jeszcze jeden przypadek (chyba już pisałem, ale nie było komentarza),

Uzupełniam informacje, bo już jestem po...
diagnoza była właśnie na koło i sprzęgło.
Wg moich ustaleń kompletne sprzęgło na tę chwilę jest dostępne TYLKO oryginalne (na pewno docisk, ale reszta raczej też), to potwierdzone przez kilka źródeł.
Sprzęgło kosztowało prawie 1000 brutto.
Najtańsze koło, jakie mi się udało zlokalizować (uwaga: Ave II po 2003 to nie to samo koło co 2001-2003!!!), to niecałe 2000 LUK i 2560 oryginał - wziąłem to drugie. Takie ceny były w DJ Parts we Wrocławiu (ale obdzwoniłem całą Polskę).
Teraz jeszce mam drobnostkę ale denerwujacą, bo wyrobiona prawdopodobnie tuleja przy samym pedale sprzęgła (chyba była mocno obciążona, kiedy sprzęgło chodziło baaaardzo ciężko), która sprawia, że przy puszczaniu pedała mam 2 stuknięcia.
uff. 4000 PLN pooooszło. I to nie jest moje ostatnie słowo - tak Ave mi powiedziała  :wink:  :-o

Irro

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Czerwca 2007, 10:42:36 »
witam panowie mam ave d4d 116km 75 tys przejechane prosze powiedzcie mi jakie moga byc poczatki rozlatujacego sie kolo dwumasowego jakies szarpanie itd czy w tych modelach sie uspokojilo !!!pozdrawiam i czekam na opinie !!

nie jestem ekspertem, więc proszę fachowców o korektę, ale z tego, co mi przekazali mechanicy (bo właśnie jestem po naprawie), to:
- przy wciśniętym pedale sprzęgła cisza, puszczony - lekkie brzęczenie w okolicach silnika, przy zaawansowanym uszkodzeniu jest naprawdę głośne (ja tak nie miałem)
- siadające sprzęgło - mówią, że w 90% przypadków sprzęgło leci razem z kołem...
- kiedy puszczasz sprzęgło masz takie uderzenie na każdym biegu - po prostu sprzęgło dostaje to uderzenie niewytłumione przez koło (u mnie koło miało luz na jakieś 4 cm, a nowe ma pewnie ok 0.5 cm)

pozdr i powodzenia!

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Czerwca 2007, 21:00:09 »
Witam wszystkich!
Już od wczoraj jestem po wymianie koła dwumasowego. Pan z którym rozmawiałem przez telefon (w internecie ul. Strzeszyńska 146) wyjechał po mnie i zaprowadził mnie do zakładu mechanicznego mieszczącego się na ulicy Złotowskiej 16 (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy ulicy). Wymiana trwała od 9- tej do 15- tej. Podczas wymiany czas spędzałem w pobliskim domu handlowym. Miałem wymienione komplet: koło dwumasowe oraz sprzęgło z łożyskiem oporowym. Koło i sprzęgło oczywiście po regeneracji. Koszt 1600 z wymianą. Oprócz tego wymieniono mi tarcze hamulcowe przednie na Gold Line Sakura oraz klocki na MK Kashiyama Corp. Nie znam tych klocków ani tarcz, zobaczę jak będą się spisywały. Do rachunku doszło 280zł. Pan zapomniał pieczątki i 18 msc gwarancję i ma mi przesłać pocztą. Jeżeli chodzi o sprzęgło to nie widzę żadnej różnicy, jest tak jak było poprzednio wiec chyba działało dobrze. Natomiast jeżeli chodzi o koło to już żadne dźwięki nie dochodzą i nawet rozrusznik inaczej pracuję. Ale to dopiero dzień po wymianie, zobaczymy jak dalej.
Pozdrawiam

gizmopiotr

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Czerwca 2007, 21:41:39 »
ja ostatnio wymienilem sprzeglo na gwarancji a to dlatego ze sie slizgalo jak nagrzalo sie i dogadalem sie odrazu na wymiane kola dwumasowego!!ale zastanawia  mnie jeszcze jednen dziwek na wolnych obrotach cos dziwnie dzwoni i to nie zalezne jest czy sprzeglo jest wcisniete czy nie !!moze wymi cos doradzicie co to jest !!!

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Czerwca 2007, 10:56:26 »
Brrr, jak tak czytam te posty to już jestem pewny że nigdy nie kupię dizla :) Dzięki panowie za uświadomienie!

PS: W fordach to samo - kuzyn pracuje w firmie gdzie mają służbowe focusy dizle i po dwóch latach bodaj w 4 z nich do wymiany kolo i sprzeglo...
Seat Leon Cupra :D

comora

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Czerwca 2007, 15:29:58 »
Brrr, jak tak czytam te posty to już jestem pewny że nigdy nie kupię dizla :) Dzięki panowie za uświadomienie!

PS: W fordach to samo - kuzyn pracuje w firmie gdzie mają służbowe focusy dizle i po dwóch latach bodaj w 4 z nich do wymiany kolo i sprzeglo...

a ja słyszę o tym w cytrynkach....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl