Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rzedzik

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Września 2007, 21:05:16 »
Witajcie

i w mojej Ave D4D są jakie dziwne odgłosy: podczas zapalania slychac jakis metaliczny dzwiek jakby coś ocieralo sie ale slychac to powiedzmy ... ze 3 razy na 10 zapaleń tzn. niejest za każdym razem. Następne co zauwżylem to chyba taki sam odgłos jak przy zapalanie ale wtedy jak jade na 2 biegu i obroty spadaja tak do 1100 - 1200 i nagle dodaje gazu. I ostatnie rzecz - mam jakies dziwne odczucie ze 5 bieg jest jakis inny od pozostalych. Jak wrzucam "5" daje sie wyczuc delikatny odglos i drgania które czuć  noga na gazie oraz na lewarku przy dodawaniu gazu  :-(

Jakies sugestie ????

rzedzik

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Września 2007, 20:45:54 »
yyyyy czy coś niejasno opiasałem ???

czy może trzeba jakiegoś płatnego smsa wysłać aby uzyskać jakąkolwiek odpowiedz ????

jasiu66

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Września 2007, 21:05:32 »
wymieniaj!!!!!!!
czy takiej odpowiedzi oczekiwałeś??...
...objawy które opisałeś są bardzo podobne do pozostałych, które pojawiają sie w tym temacie... jesli potrzebujesz pewności - rozbierz samochód... a będziesz ją miał ... i zamiast słać sms-a po poradę, zadzwonisz do sklepu po koło dwumasowe...
powodzenia.

tomi233

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Października 2007, 14:08:26 »
witam wszystkich forumowiczów . sam kupiłem  d4d z brzęczącym kołem ,kupiłem na allegro koło regenerowane ,a dokładnie mówiąc zespawane i oczywiście wyważone ,sam założyłem to  koło i nową tarczę sprzegła [pracuje w serwisie samochodowym] tarcza bez tłumików drgań taka jak oryginalnie w d4d.tojotka teraz smiga jak zegarek nie wiwm jak długo wytrzyma ta tarcza bez sprężyn ale myśle że długo bo rajdowa jazda mnie już nie cieszy,koszt koła to 600 zł.stare oczywiście do zwrotu.

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Października 2007, 21:47:22 »
[...]kupiłem na allegro koło regenerowane ,a dokładnie mówiąc zespawane i oczywiście wyważone ,sam założyłem to  koło i nową tarczę sprzegła [pracuje w serwisie samochodowym] tarcza bez tłumików drgań taka jak oryginalnie w d4d.tojotka teraz smiga jak zegarek nie wiwm jak długo wytrzyma ta tarcza bez sprężyn [...]

Przerabiałem ten wariant i szybciutko kupiłem nowe, oryginalne koło... Przeczytaj moją ostatnią wypowiedź w tym wątku.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=16761.msg215463#msg215463

Pozdr.

giepe

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 21 Października 2007, 08:47:08 »
witam wszystkich forumowiczów . sam kupiłem  d4d z brzęczącym kołem ,kupiłem na allegro koło regenerowane ,a dokładnie mówiąc zespawane i oczywiście wyważone ,sam założyłem to  koło i nową tarczę sprzegła [pracuje w serwisie samochodowym] tarcza bez tłumików drgań taka jak oryginalnie w d4d.tojotka teraz smiga jak zegarek nie wiwm jak długo wytrzyma ta tarcza bez sprężyn ale myśle że długo bo rajdowa jazda mnie już nie cieszy,koszt koła to 600 zł.stare oczywiście do zwrotu.

Myślę, że dobrze byłoby abyś poinformował nas czyli podał nazwę i adres firmy, która "regeneruje" koła dwumasowe poprzez ich zespawanie.
Nie każdy bowiem chce mieć zespawane koło, tym bardziej, że chciałby mieć koło zregenerowane -- a wiadomo przecież jak jest, w opisie aukcji można napisać wszystko.

Z pozdrowieniami
Grzesiek

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 21 Października 2007, 10:06:01 »
Zakład, który przeprowadza taką "regenerację" mieści się w woj. Lubuskim (widziałem w ich magazynie kilkasetset kół do silników różnych marek) i sprzedaje wysyłkowo. Niestety, również warsztatom i pośrednikom - tak że nigdy nie wiadomo co się trafi. Za swoje koło zapłaciłem "na miejscu" 500 zł - nowe we Wrocławiu (oryginał) kosztowało mnie 2.150 zł. Uważam, że sprzęgło, skrzynia biegów i kto wie co jeszcze - są więcej warte niż pozorna oszczędność w wysokości 1650 zł. 

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 15 Stycznia 2008, 22:36:13 »
Witam
Pół roku temu wymieniłem koło dwumasowe na regenerowane, oczywiście łącznie z dociskiem i tarczą, łożysko dali nowe. Zrobiłem około 15 tys km i podczas ruszania gdy puszczałem sprzęgło miałem puknięcie. Dziś byłem na reklamacji i okazało się, że powodem tego puknięcia była tarcza sprzęgła (przesuwała się na nitach). Dlaczego "wysiadła"? Tak sobie myślę, że może przez to koło zregenerowane, które może było za bardzo usztywnione. Pan mechanik pokazał mi nowe oryginalne sprzęgło Toyoty, które jest montowane w Toyocie Rav z napędem na 4 koła i nowych Avensisach. Jak powiedział jest ono lepiej wykonane niż poprzednie i powinno dłużej posłużyć. Tarcza też jest solidniej wykonana. Właściwie to jadąc już na tą reklamacje planowałem wymienić koło na nowe. I tak się stało. Teraz jest ok. Sprzęgło chodzi leciutko, biegi również. Nawet zniknęło mi drżenie dźwigni zmiany biegów na 5 biegu i mogę teraz zmieniać biegi swobodnie gdy hamuję silnikiem (poprzednio  podczas hamowania silnikiem nie mogłem "wyjąć" biegu). Silnik też bardziej elastycznie wchodzi na obroty. Podobno nie do każdego Ave pasuje to nowe koło dwumasowe. Do mojego pasowało i jak narazie jestem zadowolony. A teraz koszty  :-( (zasłonię ekran trochę plecami aby żona nie widziała  :wink:)   Zapłaciłem 2300 i dałem moje stare koło, reszty nie chcieli.
Pozdrawiam - Piotr

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 16 Stycznia 2008, 07:16:32 »
Wg opinii "mojego" mechanika - nowe koło pasuje do D4D-116KM, ale należy wymienić całość (koło + tarcza + docisk).  Inne są też śruby mocujące koło do silnika (inny łeb śruby i długość).

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 16 Stycznia 2008, 22:12:20 »
Ja właśnie wymieniłem cały komplet również łożysko. Mechanik mówił coś o długości śrub i nawet pokazywał mi te nowe, którymi przykręcał koło do silnika. Mam silnik 110KM i wszystko pasowało. Mówił też, że według serwisu to koło do mojego silnika by nie pasowało. Wniosek - nie zawsze trzeba wierzyć serwisom.

Balon77

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 17 Stycznia 2008, 12:54:28 »
Witam
Mam podobne objawy jak przy awari koła dwumasowego czyli: drgania silnika (rezonans) i całej kabiny przy obrotach 850, przy lekkim przyspieszaniu i delikatnym obciązaniu silnika słychac dzwonienie (coś jak zawory w starym benzyniaku).
Posiadam Toyotke 2.0 TD z 98r , ale podobno w tym silniku z tego rocznika nie ma koła dwumasowego, tylko czy aby napewno?
Jeśli ktoś mogłby mnie upewnić czy wystepuje u mnie koło dwumasowe lub jesli nie podpowiedzic co to może byc, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 17 Stycznia 2008, 13:58:36 »
W Avensis TD 97-00 nie ma koła dwumasowego. Co do drgań to u mnie jest podobnie, ale raczej nie masz sie co przejmować po prostu "ten typ tak ma". U mnie sprawdzane było wszystko: poduszki pod silnikiem, skrzynią, sprzęgło... i nic.

doktoreq301a

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 24 Stycznia 2008, 22:54:34 »
Witam ponownie!
Aktualnie jestem po wymianie koła 2masowego w Ave 1999rok. Założyłem nowe koło firmy Aisin oczywiście z nowym kompletem sprzęgła. Teraz sprzęgło chodzi dużo lżej i poza tym auto rusza i zwalnia łagodniej - nie ma szarpnięcia. Koszt - 2300 za części oraz robocizna ok 600 zł ale myślę że warto. Części kupiłem na allegro i to co zauważyłem to w przeciągu 2 lat ceny znacznie spadły ( 2 lata temu te same części kosztowały ok 3300zł). Kupiłem w hurtowni we Wrocławiu w firmie "D.J Parts " i jestem zadowolony -fachowa obsługa. Najprawdopodobniej koło Aisin jest oryginałem w AveI'99 110kM, tak mnie zapewniało 4 fachowców z allegro, aczkolwiek dzwoniąc do ASO Toyoty informacji co do firmy koła nie uzyskałem. Ale chciałem napisać o końcowych objawach padającego koła. Mianowicie były szarpnięcia przy dodawaniu gazu szczególnie na wyższych biegach i dodatkowo dźwięk jakby uszkodzonego wydechu- coś wpadało w rezonans. Nawet mój doświadczony mechanik jak sam przyznał sprzęgło wyciągnął "bez przekonania" ale faktycznie było uszkodzone koło 2 masowe. Na tę okoliczność jak się później okazało niepotrzebnie i chyba zbyt pochopnie wymieniłem katalizator, i chociaż być może wzbudzam tym "wyznaniem "czyjś uśmiech piszę o tym aby przestrzec forumowiczów przed błędem jaki popełniłem z katalizatorem. Pozdrawiam  :-)

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Stycznia 2008, 07:00:02 »
Koło "wersja I" (do 2003r) moim zdaniem jest "przekombinowane", zawiera w sobie 18 sprężyn o różnej sztywności (2 sekcje po 9 szt. ułożonych na obwodzie koła). Nieszczęście polega na tym, że nacisk na owe sprężyny przekazywany jest za pomocą stalowego zabieraka pokrytego tworzywem (tłumienie hałasu). Tworzywo zużywa się jako pierwsze i tym sposobem powstaje luz (~ 1 cm na obwodzie), luz sprawia że przekraczana jest graniczna wartość dopuszczalnego ugięcia sprężyny. To z kolei umożliwia zniszczenie niektórych co wrażliwszych sprężyn i tym samym powiększenie luzu o następne kilka centymetrów. Praktycznie cała idea koła dwumasowego bierze wówczas w łeb, dodatkowo pojawia się duże i zmienne niewyważenie układu - a o efektach możemy sobie poczytać wyżej. 

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 06 Lutego 2008, 11:49:39 »
W ofercie sprzedaży zaobserwowałem dwie firmy robiące obecnie te koła (co ciekawe ich cena spada i są już dostępne za 1700 zł). Mianowicie Aisin prawdopodobnie wkładające swoje koła do silników w fabryce oraz do pudełek z napisem Toyota oraz drugie -  firmy LuK (bodajże niemieckie). Cenowo wygląda to podobnie a czy wiadomo czy są jakieś róznice w budowie/trwałości/użytkowaniu? Ma ktoś jakies doświadczenie w tej kwestii?
Z góry dzięki za informacje.
P.S. Nigdy więcej regenerowanych! :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl