Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zmax

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Lutego 2008, 23:15:01 »

Zakład, który przeprowadza taką "regenerację" mieści się w woj. Lubuskim (widziałem w ich magazynie kilkasetset kół do silników różnych marek) i sprzedaje wysyłkowo. Niestety, również warsztatom i pośrednikom - tak że nigdy nie wiadomo co się trafi. Za swoje koło zapłaciłem "na miejscu" 500 zł - nowe we Wrocławiu (oryginał) kosztowało mnie 2.150 zł. Uważam, że sprzęgło, skrzynia biegów i kto wie co jeszcze - są więcej warte niż pozorna oszczędność w wysokości 1650 zł. 
Witam mieszkam niedaleko tych magików i prowadze sprzedaż nowych częsci i mogę coś powiedzieć na temat tych "regenerowanych" kół dwumasowych. Ich działąnine polega na tym jak sie im uda, a 90% właścicieli który postanowili przyoszczędzić kupują i tak po krótkim czasie nowe chyba, że są to handlarze to wtedy wiadomo aby sie pozyć samochodu a późnij mart wię człowieku sam. A całe nowe oryginalne koło kosztuje coś około 1650 zł AISIN oryginał więcjak policzyć koszt podwójnej robocizny za demontaż regenerowanych częsci aby zwrócić na niby gw to koszt wychodzi juz bardzo przybliżony

koło 600 - 800 zł  koszt wymiany około 300 zł x 2  i mamy 1200 - 1400 zł nie licząc kolejnych dni bez samochodu co daje nam tylko pozorne oszczędności. Więc dla tych co maja zamiar pojeździć dłużej tym samochodem to w gre wchodzi tylko wymiana na nowe. Z tego co widzę coraz więcej klientów włąśnie tak do tego podchodzi i jak sie pytam klienta czy ma być tanie to mówią:)  ( Tanie mięso to psy jedzą). 

Witam wszystkich! Widzę że problem nabiera rumieńców. Tom R być może mógłbyś odwiedzić podane przeze mnie adresy (mieszkając w pobliżu) i osobiście sprawdzic co proponują obydwaj fachowcy (warsztat, urządzenia , i czy nie jest to jakaś manufaktura) będzie to pomocne dla nas wszystkich. Ponoc jeden z nich wykonywał taką usługę dla Toyota w Zduńskiej Woli i być może ma to sens niż wydawać 4,500. Moją Ave mechanik już nie chciał wypuścić z ASO do domu choć odgłosy wcale nie były takie głośne, stwierdził, że auto noże stanąć w każdej chwili. Wiem, że uszkodzenie takiego koła w Mondeo doprowadzało do uszkodzenia skrzyni biegów. Poza tym przy kole ulega zużyciu także tarcza i czasem docisk, która ściera się w stożek i powyżej nierówności 3 mm trzeba ją wymieniać. Poza tym koło musi być wyważane. Czekamy więc na pomoc. Siemka!
Miałem klienta z takim Mondeo w TDCi i dokładnie uszkodziło skrzynie bo jezdził do końca gdyż wychodził z założenia że co się może stać, a np w Passacie B5 po odczepieniu skrzyni koło dwumasowe poprostu wypadło oczywiscie klient jechał do końca, uszkodziło docisk i pourywało poduszki silnika.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2008, 11:02:06 wysłana przez eddie »

Offline Cliff666

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #136 dnia: 20 Lutego 2008, 18:02:55 »
Witajcie!

Jak czytam te Wasze informacje o kosztach jakie ponieśliście w związku z wymianą kola dwumasowego to mnie kurw.ca bierze!!! :furious3:
W październiku wymieniałem koło na regenerowane i zapłaciłem za tę "przyjemność" 2200PLN!!!
A teraz mam wrażenie (wnioskuję po opisach w tym wątku),że jego kontuzja się odnawia  :cry:
U mnie słychać zgrzyty przy odpalaniu silnika (jakieś 3 na 10 razy) i dodatkowo na V biegu lewarek wibruje i słychać jakiś furkot w zakresie 1900-2100 obr/min.
Dzisiaj zbadali mi to w ASO w Koszalinie i w pierwszej chwili powiedzieli,że to dwumasówka.
Ale jak im powiedziałem,że niedawno je wymieniałem i że drgania występują tylko na V biegu, to oni na to,że to może być skrzynia i V bieg do wymiany.Także,raczej nie wiedzą i chcą rozebrać silnik.Nie wspomnę nawet,że za ogromne pieniądze! :-(
Czy wg Was to dobra diagnoza?
Gdzie to sprawdzić dla porównania i ew. naprawić (jestem skłonny dojechać nawet 250km do odp. warsztatu) byle raz a dobrze i za rozsądną kasę?Pomóżcie :icon_pray:

Dzięki
Pozdro
Cliff666
Ave T22 '02 kombi, 2.0 D4D

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 20 Lutego 2008, 18:12:09 »
"Oszczędności" zawsze wychodzą bokiem. Koło powinno iść NOWE, a tak po pół roku zrobisz jeszcze raz.
Przy okazji pytanie: czy koło do RAV4 Ma taki sam nr co do Ave.
Słyszałem opinie, że te od RAV4 są mocniejsze i można je stosować zamiennie z tymi od Ave. Na allegro oferowane są koła dwumasowe i modele wymienione ciurkiem. Jak to jest?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

giepe

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 22 Lutego 2008, 07:21:59 »
[...]
Czy wg Was to dobra diagnoza?
Gdzie to sprawdzić dla porównania i ew. naprawić (jestem skłonny dojechać nawet 250km do odp. warsztatu) byle raz a dobrze i za rozsądną kasę?Pomóżcie :icon_pray:
[...]

Co do diagnozy, to chyba niczego nowego Ci nie powiedzieli, a silnik rozebrać to każdy potrafi! Nie każdy jednak potrafi złożyć :)
A tak bardziej na serio, to ja przerobiłem oba tematy!
Koło dwumasowe dwukrotnie, tj. używka w momencie zakupu w maju 2005 oraz regenerowane w sierpniu 2006. I choć zrobiłem przez ten czas zrobiłem 25000km, to jednak nie było to miłe :)
V bieg też naprawiałem -- przyczyną nie było wibrowanie lewarka a po prostu zużycie prowadzące do wyskakiwania. Z V biegiem było tak, że sobie jechałem i nagle wyskoczył. Ot tak po prostu bez żadnych objawów wstępnych! Nic się poza tym nie stało i wróciłem sobie >100km do domu na czwórce, co zresztą nie było niczym niezwykłym jak na możliwości polskich dróg ;) Polecam Ci odszukanie w archiwum forum mojego postu a dowiesz się jaka jest różnica w PLN pomiędzy naprawianiem V biegu w ASO a "zwykłym" mechanikiem.

Czego mnie to nauczyło? Nie przejmować się i jeździć!

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 22 Lutego 2008, 07:51:49 »
Słyszałem ostatnio, że pojawiły się już u nas zamienniki do D4D (oczywiście "made in China").
Zestaw: koło dwumasowe + tarcza + docisk + łożysko ~ 3.000 zł. ...

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 22 Lutego 2008, 13:40:52 »
sandr
Za 3 tys. kupisz oryginały - zerknij sobie na allegro. Niedawno widziałem taki zestaw Koło oryginał, tarcza + docisk + łożysko Aisin za ok. 2.500 PLN.
Skąd wziąłeś cenę 3000PLN? 
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 22 Lutego 2008, 13:49:14 »
Ja wyżej opisany komplet zakupiłem w tym tygodniu za 1940 pln.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Lutego 2008, 19:02:45 »
Ja wyżej opisany komplet zakupiłem w tym tygodniu za 1940 pln.
Prośba: Jeśli podajesz taką informację - napisz gdzie. Komuś może bardzo przydać się Twoja informacja. zawsze to ponad 500PLN w kieszeni - akurat na wymianę!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 22 Lutego 2008, 20:49:07 »
Firma nazywa się DJ-Parts. Mieści się we Wrocławiu, a tu jest link do jednej z ich aukcjii na allegro: http://allegro.pl/item315251462_kolo_dwumasowe_toyota_avensis_rav_4_2_0_d_4d_oryg.html
Najlepiej do nich zadzwonić i pogadać. Kupując w komplecie koło kosztowało mnie 1550, a komplet sprzęgła 390. We wtorek będę to montował.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 23 Lutego 2008, 09:19:17 »
No to dobra informacja, że koła znowu tanieją. wojtekd3 koło dostałeś Aisin czy oryginał w tej cenie? Ile za wymiankę wybulisz jeśli nie tajemnica?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 23 Lutego 2008, 13:17:37 »
Sprzęgło AISIN, koło podobno też , ale na opakowaniu koła nie było logo tej firmy. Wymianka ma kosztować ok. 400 pln.

marcin07

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Lutego 2008, 15:12:53 »
A teraz news od ktorego mi kopara opadla - moj osobisty mechanik (jedno z Warszawskich ASO) - zakladal do Avensisa 116 KM i Rav 4 z tym silnikiem... kolo zamachowe jednomasowe i sprzeglo od poprzedniej generacji i auta jezdza bezproblemowo juz dlugi czas. Rav pozatym jezdzi na polowania i ciagnie przyczepy

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 26 Lutego 2008, 16:55:54 »
A teraz news od ktorego mi kopara opadla - moj osobisty mechanik (jedno z Warszawskich ASO) - zakladal do Avensisa 116 KM i Rav 4 z tym silnikiem... kolo zamachowe jednomasowe i sprzeglo od poprzedniej generacji i auta jezdza bezproblemowo juz dlugi czas. Rav pozatym jezdzi na polowania i ciagnie przyczepy
Mój mechanik też proponował mi założenie zwykłego koła zamachowego, co miało m. in. pozbawić mnie problemu koła dwumasowego do końca życia (mego lub auta). Już się nawet zgodziłem na takie rozwiązanie przede wszystkim dlatego, że miało być dużo tańsza (ok. 2500). Ale kiedy znalazłem komplet części za niecałe 2000, to postanowiłem wstawić oryginał.
Auto od rana u mechanika.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 26 Lutego 2008, 17:18:07 »
@wojtekd3, @marcin07
Panowie, temat na tyle ciekawy, że może podacie dokładnie co to za koła zamachowe, które zastępują dwumasowe. Jaki producent, jakieś nr katalogowe, ewentualnie namiary na magików, którzy się tym zajmują. Tak dla potomnych! 
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Lutego 2008, 17:37:09 »
To koło zamachowe podobno pochodzi z toyoty z silnikiem TD. W Białymstoku robią to mechanicy w Pasmancie przy ul. Warszawskiej. Ale przy tej cenie zestawu koło dwumasowe+sprzęgło nie wiem czy warto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl