Autor Wątek: Klocki hamulcowe i tarcze  (Przeczytany 121569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Klocki hamulcowe i tarcze
« Odpowiedź #195 dnia: 17 Grudnia 2016, 14:18:14 »
Nie te blaszki chyba.
Jesli chodzi o te nierdzewne na cale plecu klocka to one zapobiegaja piszczeniu przy hamowaniu.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Grudnia 2016, 14:43:22 »
Pewnie nikt odpowiedzi nie zna
blaszki są po to aby piszczało jak klocek kończy się

Nie o te blaszki się rozchodzi, chodzi o te, o których napisał dalej mechu.
Dziś byłem w ASO ale mają inwentaryzację więc blaszek nie zamówiłem, ale po rozmowie z Serwisem też powiedzieli że są po to żeby klocki nie piszczały.

Pozdrawiam i dzieki mechu za odpowiedź.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #197 dnia: 17 Grudnia 2016, 16:16:57 »
a ja nie mam tych blaszek i nic mi nie piszczy, ani innych negatywnych efektów nie czuć
TIIDA '09

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #198 dnia: 17 Grudnia 2016, 18:11:29 »
a ja nie mam tych blaszek i nic mi nie piszczy, ani innych negatywnych efektów nie czuć

Jak masz na tyle bębny to wg EPC blaszek nie powinieneś mieć. Klocki są wtedy inne, ale czy to coś zmienia:)...
Puki co jeżdżę bez blaszek i zobaczymy jak się ułożą czy będą piski. Stukać raczej nie powinny a te blaszki na stuki wpływu mieć nie powinny....

Pozdrawiam

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:38:58 »
Koledzy, jeszcze mam pytanko w kwestii sprężynek/blaszek montowanych w zacisku. Cena oryginalnych powaliła mnie na nogi, zresztą tak samo jak blaszek na klocki tych żeby nie piszczało -120Pln, dlatego szukam w zamienniku i mam dylemat z racji że QuickBreake podaje dwa numery:

109-1227
109-1631

Pierwsze i drugie niby wg. opisu pasować powinny ale jest myk z zapisem układ hamulcowy z tarczami na tyle, ja właśnie taki mam i skłaniałbym się ku drugiemu numerkowi, tj. 109-1631.

Chodzi mi yarisa 1.3 16v 86km z 2004 roku w wersji francuskiej, chociaż z hamulcami nie widzę tu różnicy między JPP a FRP, wszędzie są tylko te myki z tarczami na tyle.
Spróbuję jeszcze z konsultantem 4cars.
Może ktoś z Was wie na pewniaka które są właściwe..

Pozdrawiam

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #200 dnia: 19 Grudnia 2016, 16:53:14 »
ja właśnie taki mam i skłaniałbym się ku drugiemu numerkowi, tj. 109-1631.

Dokładnie tak. U mnie katalog podaje 109-1631 dla pojazdów z tarczami z tyłu. Ten pierwszy numer dla pojazdów z bębnami.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #201 dnia: 09 Września 2017, 23:01:13 »
Panowie, ten zestaw montażowy klocków 109-1631 do yaris nie jest 4x to samo. Dwie blaszki są z innym zagięciem na końcu i pełnymi ściankami w  miejscu prowadzenia klocka, te następne dwie mają  tylko zagięcie w kącie prostym i "ażurowe" ścianki - otwory na powierzchni czołowej blaszki.
Teraz pytanie, która powinna być u góry a która na gole w jarzmie??. Pytam bo mam wrażenie że są u mnie źle założone - ta pełna z trójkątnym zagięciem jest na dole, ta ażurowa na górze.. Tak być powinno??
Poniżej fotka jak wyglądają stare blaszki i widać różnicę w budowie. Nie zwróciłem uwagi jak były te stare zamontowane bo byłem przekonany że to 4x to samo plug and play:)
Z kolei do corolli na przód i na tył wszystkie 4 były jednakowe..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl