Autor Wątek: Opony zimowe - Avensis  (Przeczytany 78773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jackk7

• Gość
Odp: Opony zimowe - Avensis
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Listopada 2005, 15:55:22 »
witam,
co do testow i reklam to trzeba uwazac, na to jaki rozmiar ma opona i na czym testowana, np BMW ma tylny napęd i wyniki nie do konca przekladaja sie na AVE.
Ja do AVE kupiłem  Winter Conti TS 810. Wygrały test ADAC w rozmiarze 205/55/16
Ultra Grip 7 to owszem wygrały ale jako 195/65/15 !
Co do opon o węższym bierzniku to chyba są wskazane ale moje doświadczenia (z Yarisa wprawdzie) są takie że po 2 latach prób na 165/70/14 zmieniłem na rozmiar taki jak letni - 175/65/14.

jankad

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Listopada 2005, 10:12:55 »
Ja w tym roku dość długo zastanawiałem sięnad zakupem pierwszych zimówek do nowego Avensisa.
Zależało mi na oponach z górnej półki ale takich, żeby nie płacic 30% więcej za markę.

Po przeglądnięciu wielu testów, przeczytaniu wielu opinii i dyskusji na polu boju pozostały:
- Pirelli Sotto Zero
- Continental TS810
- Michelin Pilot Alpin PA2
- Pirelli Snow Sport
- Good Year Ultra Grip 7
- Dunlop SP Winter Sport 3D
- Good Year GW 3
- Bridgestone Blizzak LM25
- Uniroyal MS plus 55
- Nokian WR

W testach ADAC dla rozmiaru 205/55R16 trzy gwiazki dostało pięć spośrod wymienionych opon:  TS810, PA2, Sotto Zero, LM25 oraz MS plus 55.
Wszystkie te opony mają świetne recenzje w portalu opony.com.
Ze względu na cenęodpały opony Pirelli oraz Continental.

Na placu boju pozostały Micheliny, Bridgestony oraz Uniroyale.
Ponieważ pierwsze z nich sa o przeszło 20% droższe od pozostałych a wyniki testów oraz opinie nie potwierdzają aż takiej wyższości postanowiłem wybrać pomiedzy Bridgestonem a Uniroyalem.

Ponieważ cena była bardzo podobna podparłem sięznowu testem ADAC i wszystko stało sięjasne - Bridgestone Blizzak LM25.

Udało mi siękupić je w bardzo przystępnej cenie - 405zł.
Opony są z 26 tygodnia 2005 roku, więc nie żadne leżaki magazynowe.
Co ciekawe jak zapytałem sprzedawcęco poleca to pierwszy był Bridgestone a drugi Nokian.

Od soboty samochód stoi na tych gumach. Od razu w sobotęw nocy przeszły pierwszy test.
Prawdęmówiąc nie spodziewałem się, że te opony będą aż tak dobre:
- nie są w ogóle głośniejsze od letnich (Michelin Primacy Pilot)
- świetne na śniegu - ABS praktycznie nie musiał reagować
- tam gdzie inni sięślizgali ja przyspieszałem płynnie, trzeba było naprawdęmocno docisnąc, żeby koła zerwały
- znakomite trzymanie boczne - szybko przejechany ostry zakręt nie spowodował zerwania tyłu
- lepsze od letnich jeżeli chodzi o aquaplaning - przy prędkości ok 80km/h przejazd przez dużą kałuże nie spowodował utraty sterowności a dokładnie w tym samym miejscu letnie potrafią spowodować niespodziankęprzy podobnej prędkości

Na razie trudno mi powiedzieć coś więcej ale jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony a jeździłem już na różnych zimówkach: rozpoczynając od Dębicy, poprzez Baruma, Continentala do Michelina - co prawda w mniejszych rozmarach ale jazda nigdy nie była tak przyjemna.

Jak na razie: szczerze polecam Bridgestone'a LM25 - świetna, cicha opona za niewygórowaną cenę.

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Października 2006, 13:04:50 »
niestety wkrótce znów zima ,jakie polecacie zimówki  do AVE T22- dobre sprawdzone w rozsądnej kwocie.miałem poprzednio continentale195/60/15,teraz zamierzam kupić BF goodrioch185/65/15 co sądzicie o tych oponach.Dzięki z góry za informacje i pozdrawiam wszystkich fanów AVE.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Października 2006, 13:25:51 »
Obecnie mam zimówki 185/65/R15 Dębica Frigo. Bardzo fajne oponki. Jestem z nich zadowolony.

Ale na następny sezon planuję kupić Dunlop M3 195/60/R15. Ponoc sa bardzo dobre. Kosztuja 274 zł na stronie www.aez.pl.

na zime lepiej miec 195 niz 185 - lepsza przyczepnosc

Admin

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Października 2006, 13:30:10 »
na zime lepiej miec 195 niz 185 - lepsza przyczepnosc
he he jasne :D
Opona zimowa musi być docisnięta do sniegu/lodu zeby odpowiednio zachowały sie te lamelki. Jak dasz szerokie to bedziesz sie slizgał i tyle. Szerokie opony dajesz na lato i to zachowując zdrowy rozsądek bo jej zdolność do odprowadzenia wody tez zalezy od nacisku.

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Października 2006, 13:49:39 »
Admin zgadzam się z tobą na zimę powinny być o jeden rozmiar mniejsze opony oczywiście zachowując proporcje co do zamienników opon.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Października 2006, 13:55:30 »
no dobra, moze i macie racje.

ale temat dotyczy rodzaju opon zimowych a nie ich szerokosci :>

Admin

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Października 2006, 13:58:07 »
no dobra, moze i macie racje.

ale temat dotyczy rodzaju opon zimowych a nie ich szerokosci :>
To po co o tym piszesz ??

Ja uzywam GY UG fajne oponki. Miałem kiedyś kormorany. Na sniegu było jako tako ale na błocie czy lodzie porażka :(

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Października 2006, 14:06:19 »
Tez mam GY UltraGrip (po poprzednim wlascicielu) - 195/60/15.
Maja juz 5 lat, ale mam nadzieje, ze jeszcze ta zime da rade na nich smigac...

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Października 2006, 14:13:43 »
Obecnie mam zimówki 185/65/R15 Dębica Frigo. Bardzo fajne oponki. Jestem z nich zadowolony.

No tez sie do nich przymierzam (dokladnie do Frigo 2) i nie slyszalem zlych opini o nich. A ten rozmiar w dodatku jest tanszy i kosztuje cos ok. 170 zł/szt. w klepach internetowych. Wydaje mi sie ze warto...

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Października 2006, 15:00:32 »
...teraz zamierzam kupić BF goodrioch185/65/15 co sądzicie o tych oponach.Dzięki z góry za informacje i pozdrawiam wszystkich fanów AVE.
BF GOODRICH WINTER G wypadł rewelacyjnie w teście AutoŚwiata, a w rozmiarze 185/65R15 kosztuje ok. 180 pln/szt. więc chyba warto.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Października 2006, 15:18:19 »

BF GOODRICH WINTER G wypadł rewelacyjnie w teście AutoŚwiata, a w rozmiarze 185/65R15 kosztuje ok. 180 pln/szt. więc chyba warto.

tymi testami nie warto się kierowac, tylko opiniami innych kierowców.
Zwycięstwo można kupic. na www.aez.pl wystarczy zobaczyc opinie innych uzytkownikow i już sie wie.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Października 2006, 19:15:25 »
1. rzecz --> rozmiar: różnice pomiedzy 195 a 185 na sniegu są niezauważalne a na suchej równie niezauważalnie 195 będzie lepiej jechała od 185 - ta kwestia jest raczej bezsensu z tego punktu widzenia. Jedynie z powodu ceny można o tym myślec. 8)

2. rzecz --> na zimówkach nie warto oszczędzać, bo mogą to być wyrzucone pieniadze. Miałem iedyś Pirelli SnowSport i były nieziemsko fatalne. W Corolli są GY UG6 i to dla mnie najlepszy "budget" - trochę głośnawe, ale śnieg gryzą rewelacjnie  a błoto pryska na boki. Takie same dostanie w tym roku Yaris - na nic droższego nie ma kasy :-X.
W Ave mam Michelin'y Pilot Alpine PA2 i nie zamierzam ich zmieniać na żadne inne ---> cisza, komfort i rewelacyjna trakcja. Polecam :).

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Października 2006, 20:08:23 »
moim zdaniem mróżnica w rozmiarach 195 lub 185 jest ważna węższe lepiej się wrzynają w śnieg a tym samym lepsze prowadzenie nie sunieszsię jak na sankach,a jeśli chodzi o michelinki to mam letnie pilot primancy i sobie chwalę .Goodrich jest prawdopodobnie ze stajni Michelin a rzeżba bierznika jest prawie identyczna co w M alpin2(chociaż prawie robi czasem wielką różnicę  ;)

Urko

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 07 Października 2006, 11:03:51 »
Witam!
Aktualnie posiadam Fireston Winterhawk. Generalnie opona jest OK.  8)
Niestety pod koniec ostatniej zimy na jednaj złapałem "balon" na bocznej stronie opony. W serwisie niestety stwierdzili, że musiałem oponę przyciąć na jakimś krawężniu lub dziurze i teraz muszę jedną dokupić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl