Ja w tym roku dość długo zastanawiałem sięnad zakupem pierwszych zimówek do nowego Avensisa.
Zależało mi na oponach z górnej półki ale takich, żeby nie płacic 30% więcej za markę.
Po przeglądnięciu wielu testów, przeczytaniu wielu opinii i dyskusji na polu boju pozostały:
- Pirelli Sotto Zero
- Continental TS810
- Michelin Pilot Alpin PA2
- Pirelli Snow Sport
- Good Year Ultra Grip 7
- Dunlop SP Winter Sport 3D
- Good Year GW 3
- Bridgestone Blizzak LM25
- Uniroyal MS plus 55
- Nokian WR
W testach ADAC dla rozmiaru 205/55R16 trzy gwiazki dostało pięć spośrod wymienionych opon: TS810, PA2, Sotto Zero, LM25 oraz MS plus 55.
Wszystkie te opony mają świetne recenzje w portalu opony.com.
Ze względu na cenęodpały opony Pirelli oraz Continental.
Na placu boju pozostały Micheliny, Bridgestony oraz Uniroyale.
Ponieważ pierwsze z nich sa o przeszło 20% droższe od pozostałych a wyniki testów oraz opinie nie potwierdzają aż takiej wyższości postanowiłem wybrać pomiedzy Bridgestonem a Uniroyalem.
Ponieważ cena była bardzo podobna podparłem sięznowu testem ADAC i wszystko stało sięjasne - Bridgestone Blizzak LM25.
Udało mi siękupić je w bardzo przystępnej cenie - 405zł.
Opony są z 26 tygodnia 2005 roku, więc nie żadne leżaki magazynowe.
Co ciekawe jak zapytałem sprzedawcęco poleca to pierwszy był Bridgestone a drugi Nokian.
Od soboty samochód stoi na tych gumach. Od razu w sobotęw nocy przeszły pierwszy test.
Prawdęmówiąc nie spodziewałem się, że te opony będą aż tak dobre:
- nie są w ogóle głośniejsze od letnich (Michelin Primacy Pilot)
- świetne na śniegu - ABS praktycznie nie musiał reagować
- tam gdzie inni sięślizgali ja przyspieszałem płynnie, trzeba było naprawdęmocno docisnąc, żeby koła zerwały
- znakomite trzymanie boczne - szybko przejechany ostry zakręt nie spowodował zerwania tyłu
- lepsze od letnich jeżeli chodzi o aquaplaning - przy prędkości ok 80km/h przejazd przez dużą kałuże nie spowodował utraty sterowności a dokładnie w tym samym miejscu letnie potrafią spowodować niespodziankęprzy podobnej prędkości
Na razie trudno mi powiedzieć coś więcej ale jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony a jeździłem już na różnych zimówkach: rozpoczynając od Dębicy, poprzez Baruma, Continentala do Michelina - co prawda w mniejszych rozmarach ale jazda nigdy nie była tak przyjemna.
Jak na razie: szczerze polecam Bridgestone'a LM25 - świetna, cicha opona za niewygórowaną cenę.