Autor Wątek: za wysokie obroty... :((((  (Przeczytany 1910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Joanna25

• Gość
za wysokie obroty... :((((
« dnia: 22 Października 2005, 19:55:17 »
Prosze Was o pomoc bo juz sama zaczynam sięgubić.   :chmmm  Moje autko "chodziło" bardzo cichutko o gdy stałam na światłach czasami zastanawiałam sięczy silnik mi nie zgasł poniewaz miał tak cicho chodził na wolnych obrotach. Jakos od końca lipca słychać go było coraz bardziej a podczas stania na światłach nie zwalniał obrotów. Po jakimś czasie okazało sięże jest dziura w środkowiej rurze wydaechowej. Została ona zaspawana i jest gicior z tyłu. Natomiast mam wrazenie ze z obrotami nic nie jest lepiej. Byłam w warsztacie, pan posprawdzał wszystkie rurki przy silniku i jedna była troszke poluzowana. Obroty rzeczywiście sie zmniejszyły ale nie jest juz tak jak było. Nie daje mi to spokoju. Co wiecej miałam zmienianą sonde lambda . Powinno to porawic sytuacje lecz dla mnie nic nie jest lepiej. Nie mam obrotomierza ale sprawdzono mi w warsztacie i wolne obroty to 750. podobno ok, Ja sie na tym nie znam niestety i czuje sie zagubiona w tym świecie samochodowym. Wybaczcie mi nieprofesjonalny język, tłumacze jak potrafię.
Dzięki wielkie z góry za pomoc.
Mam starletke 1995, 1,3

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2005, 21:14:31 »
Zajrzyj do innego warsztatu w celu sprawdzenia rur i tłumika (albo nawet do dwóch).
Mi kiedyś w dwóch kolejnych twierdzili  że jest ok , a w trzecim facio miał sposoby żeby znaleźć dziurkęod strony podłogi i temat mi sięwyciszył.

ps.
a jak tam szumy  http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?p=94831&highlight=#94831
Nie zakończyłaś wyjaśnieniem    :wink:

Joanna25

• Gość
Hej!
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2005, 23:27:08 »
Szumy nie ustały, tzn teraz nazwałabym to pukaniem pulsacyjnym, hehe. Dochodza z przodu od strony kierowcy. Zmieniam opony w listopadzie i mam nadzieje, ze to tylko opona przednia jest wadliwa. Licze na to. jesli nie to od razu zdiagnozuje usterke w warsztacie, mam nadzieje.

kaczuszka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2005, 23:32:06 »
Jeżeli masz 750 obrotów to jak najbardziej prawidłowo.Możliwe ,że głośne wrażenie sprawia dziurawy wydech,najprawdopodobniej może być to wina przedniego kolektora wydechowego czyt."portki".W razie czego możesz zawsze sprawdzać obroty regulując je  samemu ręcznie.Jest odpowiednia śrubka głęboko osadzona po lewej stronie wtrysku czyli takiej srebrnej części na górze silnika,kręcisz nią w lewo (zmniejszasz),w prawo (podwyższasz).Tylko reguluj to na ciepłym silniku

pozdr

Joanna25

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2005, 23:37:53 »
Spróbuje pokrecic ta śrubką, wiem że kiedys były w ten sposób zmniejszane. Co do układu wydechowego to dziurki nie na bank poniewaz cały był zdemontowany i dokładnie obejrzany. Dziurka była w takim miejscu że po prostu trzeba było wszystko ściągnąć.

Joanna25

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2005, 23:40:26 »
Kaczuszka nie wiem czy Twoja porada okaże sie pomocna ale chce wierzyc w ta śrubeczke więc przyznaje punkcik, haha. Poza tym uwielbiam kaczorki a w mojej starletce tez znajduje sie jeden :) :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl