Autor Wątek: Szarpanie silnika - coś z temperaturą (F)  (Przeczytany 2011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacman

• Gość
Szarpanie silnika - coś z temperaturą (F)
« dnia: 25 Października 2005, 14:13:42 »
Problem dotyczy cariny 2 z silnikiem 3S-FE - tylko benzyna.
Szarpanie,przerywanie  występuje tylko, gdy silnik jest średnio rozgrzany, tzn. przy zimnym silniku wszystko jest ok. Szarpanie występuje po przejechaniu 2-3km. Szczególnie niekorzystnie działa wtedy stanie na światłach, tzn. praca na biegu jałowym. W takiej sytuacji zazwyczaj pomaga przegonienie silnika na wyższych obrotach - 4-5tys.
Po porządnym rozgrzaniu silnika wszystko wraca do normy. Co ciekawe problem nie występuje zawsze. Nasila sięgdy samochód stoi nieużywany np. przez 2 dni. Praktycznie nie występuje, gdy wcześniej była jakaś dłuższa trasa.
Samo przerywanie, szarpanie wygląda następująco. Bez obciążenia silnik pracuje ok. Przy dodaniu gazu (przyspieszanie na 2-im biegu od 1,5tys obrotów) silinik jakby gasnie na 1-2sekundy, po czym zaczyna przerywać, po czym zaczyna prawie normalnie przyspieszać. Efekt jest tym bardziej intensywny im mocniej wciśnie sięgaz w podłogę.
Sam silnik jest w moim użytkowaniu od niedawna, tzn. od czerwca. Problem występuje praktycznie od początku. W tej chwili ma ok 190tys przebiegu. Na dniach czeka mnie wymiana paska rozrządu (może to istotna informacja). Póki co wymieniłem w nim jednynie olej i świece. Komputer zgłasza brak sygnału sondy labda, gdyż jej po prostu nie ma(może to jest przyczyną problemu).
Z góry dziękujęza wszelkie informacje.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:52:22 wysłana przez Janmor »

Jedi

• Gość
Szarpanie silnika - co¶ z temperatur± (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2005, 14:30:28 »
Nie wiem, na ile to może być pomocne, ale identyczne objawy miałem w Matizie.
Przyczyną okazał sięczujnik optyczny aparatu zapłonowego (czyli czujnik położenia wału)

jacman

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2005, 14:13:55 »
Cytat: Jedi
Nie wiem, na ile to może być pomocne, ale identyczne objawy miałem w Matizie.
Przyczyną okazał sięczujnik optyczny aparatu zapłonowego (czyli czujnik położenia wału)

Można to jakoś sprawdzić w warunkach domowych? Chyba jednak czeka mnie wizyta u fachowców.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2005, 14:34:34 »
zacznij od sprawdzenia kodów błędów jeżeli są  i lektury pt. FAQ
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

jacman

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2005, 14:37:32 »
Cytat: Kryspin
zacznij od sprawdzenia kodów błędów

Jest tylko jeden błąd - brak sygnału z sondy lambda.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2005, 14:42:22 »
Cytat: jacman
Jest tylko jeden błąd - brak sygnału z sondy lambda.

no to już wiesz w czym problem

ale to co wogóle nie ma jej w układzie wydechowym??
Ten silnik nie będzie działać dobrze bez sondy skoro powinna być. Jest niezbędna aby komp wiedział jak ma sterować wtryskami itd,

jacman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Października 2005, 14:52:49 »
Cytat: Kryspin
ale to co wogóle nie ma jej w układzie wydechowym??

Pisałem o braku sondy w pierwszym poście. Brałem pod uwagę, że to może być przyczyną, aczkolwiek chciałem spytać na forum. W miejscu gdzie powinna być sonda jest zaślepka, a kabelki są podwiązane koło alternatora.
Szczerze mówiąć w ogóle sięnie rozeznaje w temacie sond (rodzaje, zamienniki itp.) Może macie jakieś rady?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Października 2005, 15:03:15 »
Cytat: jacman
Szczerze mówiąć w ogóle sięnie rozeznaje w temacie sond (rodzaje, zamienniki itp.) Może macie jakieś rady?

najlepiej i najpewniej byłoby zakuić nową lecz cena może być spora. Na allegro używkęwidziałem za 150 pln

Najlepiej z używek byłoby z jakiegoś angola kupiś po odpaleniu silnika i sprawdzeniu czy sonda jest sprawna

jacman

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Października 2005, 15:43:55 »
OK. W takim razie zorganizuje jakąś sonde i zobaczymy jak będzie. Dzięki za pomoc.

sito

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Października 2005, 13:13:36 »
mam objawy identyczne i nie wydaje mi sięże to wina sondy stawiam na układ chłodzenia nie wiem dokładnie co ,ale tam tkwi przyczyna u mnie jest jeszcze słabe ogrzewanie (jak ktoś wie gdzie w łodzi można wyczyściś nagrzewniće będęrad) ma to związek z obiegiem ciepła  u mnie zawsze występujęto chwilęprzed osiągnięciem temp optymalnej silnika nie wiem jeszcze co to może być ale na 99% jest to powiązane. czekam na jakieś sugestie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl