Autor Wątek: Oleje silnikowe  (Przeczytany 38178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Madzia83

• Gość
Odp: Oleje silnikowe
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Sierpnia 2004, 13:44:59 »
Aha,dzięki Jackal. Szkoda bo czasem lubięcoś zmienić ale jak to ma zaszkodzić Toyce to podziękuję.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpnia 2004, 14:16:46 »
Nie byłabyś kobietą, gdybyś nie chciała czegoś zmieniać ;-)
Potraktuj zmianęoleju na nowy, jako zmianęwystarczającą :-)

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpnia 2004, 18:06:33 »
Cytat: Jackal
Nie byłabyś kobietą, gdybyś nie chciała czegoś zmieniać ;-)
quote]

HeHeHe zdecydowanie sięnie zgadzam :abiggrin  Bo powiem, że jesteś uszczypliwy :mrgreen:  :mrgreen: Pozdrowienia dla żony :smileface  - zastanawiam sięjak ona z Tobą wytrzymuje :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: Ciekawe czym mi teraz dowalisz  :mrgreen:  
Kończęten temat bo odbiegam za bardzo od myśli przewodniej.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpnia 2004, 18:55:26 »
Lotos na przestrzeni roku sie poprawil wypuszczając oleje o nowych właściwościach, sadze, że nie ma sensu przepłacać (w ofercie jest olej dedykowany specjalnie diesel'om)
Takie rozwodzenie nie ma sensu...
1) jezdzic nadal na MOBILU i nie kombinowac
2) lub zalac lotosa +  250ml XERAMICS'u (ceramiczny dodatek do silników) i bedzie SUPER!
3) lac najtańsza, dosteopna mineralke jezdzic na opale ( w ten sposob zaoszczedzone pieniadze beda na ewentualna naprawe silnika ) jesli ktos duzo jezdzi to taka opcja sie oplaci :adiabelek
Są i sceptycy negatywnie nastawieni do takich dodatków jak MOROR LIFE czy XERAMICS ja od ponad 5 lat stosuje i jestem zadowolony jak również moi znajomi.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Sierpnia 2004, 14:35:54 »
Cytat: CarinaGTI

3) lac najtańsza, dosteopna mineralke jezdzic na opale ( w ten sposob zaoszczedzone pieniadze beda na ewentualna naprawe silnika ) jesli ktos duzo jezdzi to taka opcja sie oplaci :adiabelek
Są i sceptycy negatywnie nastawieni do takich dodatków jak MOROR LIFE czy XERAMICS ja od ponad 5 lat stosuje i jestem zadowolony jak również moi znajomi.

Ta opcja oczywiście nie wchodzi w grę. Ja chcęzalać dobry olej, który nie zaszkodzi staremu silnikowi i to wszystko.

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Września 2004, 16:05:26 »
Właśni siętu dogrzebałem, mam refleks co  :?:  :lol:

Tylko w co tu wierzyć, na stroce którą znalazła madzia83 lepkosć dla mobila 0w40 i 5W50 podana jest odpowiednio 196 i 184

a na stronce znalezionej przez kokoshi odpowiednio 80 i 102

:?:  :roll:

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Września 2004, 16:07:29 »
Cytat: pankuba
Właśni siętu dogrzebałem, mam refleks co  :?:  :lol:

Tylko w co tu wierzyć, na stroce którą znalazła madzia83 lepkosć dla mobila 0w40 i 5W50 podana jest odpowiednio 196 i 184

a na stronce znalezionej przez kokoshi odpowiednio 80 i 102

:?:  :roll:

Nooooo powiedzmy, ze masz refleks... żółwi :mrgreen:  zartuje. Nie wiem komu wierzyć, ja tego nie pisałam,  ja to tylko znalazłam.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Września 2004, 16:33:35 »
Może lepkość podali w różnych skalach, coś jak moc w kW i KM ?

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Września 2004, 15:35:25 »
Cytuj (zaznaczone)
ja tego nie pisałam, ja to tylko znalazłam.

fiem, fiem  :wink:

Cytuj (zaznaczone)
Może lepkość podali w różnych skalach, coś jak moc w kW i KM ?

Tylko wtedy proporcja powinna zostac taka sama. Tzn nadal ten sam powinien mieć większą lepkość a drugi mniejszą (właśnie tak jak w KM i KW) a tu jest odwrotnie i to mnie tak dziwi  :roll: .

gregmen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:02:20 »
Toyota avensis 2.0 D4d czyli mówiąc wprostdiesel..... 160 tys z tego 140 na oleju opałowym orlen... stan silnika idealny, usterek silnika zero, (jedyna awaria to kiedyś przestały chodzuiś elektryczne szyby), auto serwisowane w toyocie (bo firmowe i jest na gwarancji, tak to bym tam nie jeżdził, ale mechanicy znajomi i wiedzą że opał jest lany i sami to zalecają).... poza tym full osób jeżdzi na opale i nic sie nie dzieje, za to często słysze o problemach jazdy na gaz

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lutego 2005, 09:51:39 »
Ostatnio porownywalem własciwosci tak chwalonego Orlenu Platinum 10w40 o jakosci SLCF ! a mobila1 10w40 SJCF i co mobil w tym porownaniu wyszedł minimalnie lepiej.
Totaj dane mobila
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
A tu Orlena
http://www.platinumoil.pl/index.php?topic=produkty&subtopic=c

Poza tym widze ze wyszły nowe oleje mobila ciekawe kiedy u nas sie pojawią ?

http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Home/Homepage.aspx
http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_1_10W-30.aspx
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pluttek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Marca 2005, 19:15:34 »
Cze!
Tytuł: Olej - tak ogólnie.......... no to ja w związku z tym
Wszyscy chwalą (ja zresztą też) Mobil1 5W50. Cienias 900 (zagazowany II generacją) mojej szanownej małżonki od 50 kkm śmiga na nim i jest OK. Lejęu jednego kolesia w Bochni chociaż nie po drodze ale ufam mu że leje to co pisze na beczce. Sorry odbiegłem  :worried
tak sobie pomyślałem (zdarza mi się :-DD ) sprawdze na stronie www dane tego cuda. No to google i mam:   http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Oils.aspx
patrze, szukam a tu  :cwalbrush
o 5W-50 nie słyszeli  :cfiufiu
co jest grane ktoś kojarzy?
Danych o tym oleju nie ma na stronie jego PRODUCENTA!!
Pozdro!

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Kwietnia 2005, 16:58:35 »
Wlałem do mojej Starletki p8 za dużo oleju!! :?
(na bagnecie jest ok. 6mm ponad kreske Full!!!)
Czym to grozi?!?
i czy da sięodkręcić korek w misce tak żeby troche tego oleju spuścić i zakręcić z powrotem żeby cały sięnie wylał...?!?

krystek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Kwietnia 2005, 09:15:16 »
6mm na bagnecie to dość dużo - jeżeli chodzi o przelanie.
Jest to tak samo nie wskazane jak jazda ze zbyt małą ilością oleju. Należy wleść pod auto i odkręcić koreczek - tak jak myślisz. Jednak nie można tego zrobić do końca - upaćka Ci sie rączka, ale to akurat da sięumyć :lol: . Podstaw sobie czyste naczynko pod miske olejową na ten spuszczony olejek.
Ja zawsze leje na 3/4 (do 4EFE) - włazi wtedy coś pomiędzy 2,5l a 2,7l - robie to tak że w ciemno leje 2,5l, czekam troszkęaż wszystko zleci, sprawdzam na bagnecie i ewentualnie dolewam.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Kwietnia 2005, 09:25:25 »
Miarka na bagnecie przewżnie pokazuje około 1 litra (między min a max)
6mm to zapewne około 0,3- 0,4 litra za dużo.
Mogą ci siępojawić wycieki oleju po eksploatacji zza dużą ilością oleju.

Zgadzam sięz krystkiem, iż najlepiej zalewać ok 3/4
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl