Autor Wątek: Sprężarka klimy  (Przeczytany 2655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Sprężarka klimy
« dnia: 29 Października 2005, 22:55:42 »
Z nowu mam problem z moją Cari - ostatnio zaczeło mi huczeć w silniku - po wizycie w warsztacie okazało się, że to prawdopodobnie sprężarka klimy (wcześniej myślałem, że to pompa wspomagania).
Czy ktoś z Was naprawiał już sprężarkę? Jakie są koszty i gdzie to można zrobić (najlepiej w okolicach Wawy) ?
Co gorsza pasek klinowy napędzający sprężarkę, napędza pompęwspomaganie, w momecie zatarcia sprężarki zrywa mi siępasek i nie będęmiał wspomagania - czy to grozi wypadkiem w czasie jazdy ?
Na razie jeżdżęi modlęsię, żeby nie padło.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:55:14 wysłana przez Janmor »
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Sprê¿arka klimy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2005, 17:40:03 »
Nie ma obawy o zerwanie paska.Kolko napedzajace sprezarke jest osadzone na niezaleznym lozysku i nie ma bezposredniego polaczenia z ukladem mechanicznym sprezarki.Naped sprezarki uaktywnia sie podajac napiecie na sprzeglo elektromagnetyczne.Jezeli w samej sprezarce nie ulegly zatarciu tloczki pokryte jakims tworzywem to zostaje tylko kwestia łozyskowania i moze uda sie to jakos naprawic.Mysle ze taniej bedzie kupic nawet uzywana za 200-300zl.Mozna zalozyc nawet ze starej cariny II bo sam przekladalem.Zeby bylo smieszniej to widzialem nawet nasze sprezarki w jakims nowym modelu traktora.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Sprê¿arka klimy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Października 2005, 22:22:06 »
A może być tak, że zaciera sięłożysko w kole zamachowym do sprężarki klimy ? Czy można tam psiknąć smarkiem WD40 ?
Masz może fachowców, którzy są w stanie rzetelnie zdiagnozować sytuację, a nie powiedzieć, że sprężarka jest do wymiany, bo tak jest dla nich lepiej (mniej sięnarobią, a dużo zarobią)?
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Sprê¿arka klimy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2005, 10:00:38 »
Jezeli sprezarka huczy gdy nie jest zalączona to bedzie to wina lozyska na kolku pasowym i wtedy mozna to wymienic nawet bez wyjmowania calej sprezarki.Nie wiem tylko czy dodatkowe smarowanie cokolwiek poprawi bo łozysko jest fabrycznie kryte i smar powinien byc w srodku.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Sprê¿arka klimy
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopada 2005, 20:06:13 »
U mnie sytuacja jest taka, że gdy nie mam włączonej klimy to huczy - czy to napewno łożysko w kole pasowym ? Gdy włącze klimęto jakby troszkęciszej było.
Czy można kupić samo łożysko do koła pasowego, czy trzeba kupować całe koło pasowe ? Jeśli tak to gdzie to można kupić (szukałem już używanej sprężarki i nie mogłem znaleźć) i czy orientujesz sięile to będzie kosztować ?
Jak da sięto rozebrać ? Nie trzeba odłączać sprężarki i spuszczać czynnik chłodzący R134 ?
ANALIZA

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Sprê¿arka klimy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2005, 21:01:45 »
Dzięki uprzejmości Carinusa udało mi sięznikomym kosztem naprawić koło pasowe - wymieniłem łożysko w warsztacie i po kłopocie ! :-)
Zaczynam od początku, bo historia jest warta zapamiętania dla potomnych:
1. Zaczeło mi huczeć pod maską (bez włączonej klimy) - prawie jak traktor
2. Pojechałem do mojego warsztatu, a tam diagnoza - sprężarka do wymiany. Przeraziłem sięmocno, bo koszt nowej to 3200 PLN w ASO, a używki znalazłem za 600 PLN od gościa z Kielc - 697 57 89 93 z pół roczną gwarancją. Na szczęście jest forum :-)
3. Rzuciłem temat na forum  i dzięki uprzejmości Carinus (jeszcze raz podkreślam jego zasługi :-)) dowiedziałem się, że to może nie sprężarka, tylko łożysko w kole pasowym ! A to dlatego, że jak nie miałem włączonej klimy to hałasowało niemiłosiernie, a po włączeniu klimy to troszkębyło ciszej.
4. Dowiedziałem sięod Carinusa symbol łożyska: NACHI 30BGS10DST2. W inecie znalazłem na francuskim forum info o wymiarach:
             fi int. 30 mm
             fi ext. 52 mm
             szerokość: 22 mm
5. Znalazłem dystrybutora w Polsce firmy NACHI - Orion z Poznania http://www.orionht.pl/ oraz odpowiednik modelu NACHI 30BGS10DST2 (już takich nie ma) - wkładali te łożyska do wszystkich Carin od 92 do 96 benzyn i diesli, a nawet Camry. Nowy symbol to: NACHI 30BG05S2G-2DS. Zapłaciłem razem z dostawą do domu ok. 75 PLN
6. Udało mi sięznaleźć warsztat, który nie spuszcza czynnika R134 przy wymianie łożyska w kole pasowym ! Jest to istotne ze względu na to, że koszt takiej czynności wynosi ok. 200 PLN !!! Nie było to łatwe, wszyscy szli na łatwiznęi chcieli spuszczać czynnik bo inaczej sięnie da. A prawda jest brutalna - wszystko sięda jak ma sięchęci, a jeżeli warsztat jest nastawiony na szybki zysk to wciska kit klientom, byle sięnie narobić, a zgarnąć kapuchę!!!
7. Tak więc na dużą pochwałęzasługuje warsztat "Stacja obsługi samochodów - Jerzy i Tomasz Łaszcz" Michałów-Reginak/Legionowa ul Warszawska 63 tel. 774 43 21 http://www.auto63.pl/ (strona w budowie). Wymienili mi łożysko w kole pasowym bez spuszczania czynnika i zapłaciłem za to 150 PLN !!! :-) Chłopaki sięnarobili - zajęło im to 5 h (naprawdęw dieslu jest bardzo trudny dostęp do ściągnięcia koła pasowego)
8. W sumie koszt naprawy: robocizna + części wyniósł 225 PLN zamiast 660 PLN (nowe koło pasowe w ASO) + 200 PLN (czynnik R134)+ wymiana. Zysk co najmniej 700 PLN :-)
9. Tak więc historia zakończyła siępomyślnie i może przyda siędla innych :-)
ANALIZA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl