Autor Wątek: Ogrzewanie wycieraczek  (Przeczytany 19562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Ogrzewanie wycieraczek
« dnia: 31 Października 2005, 22:35:22 »
W swoim Ave mam coś takiego jak ogrzewanie wycieraczek (cokolwiek miało by to znaczyć).
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć zasadę działania tegoż urządzenia?
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2006, 20:51:08 wysłana przez Swoop »

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Ogrzewanie wycieraczek
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Października 2005, 22:39:10 »
Mi sięwydaje że to ochodzi o coś takiego że w przedniej szybie masz druciki do ogrzewania szyby takie jak w tylnej szybie, tylko że one są tylko na dole szyby tam gdzie wycieraczki, i jak jest zimniutko i ci wycieraczki przymarzną do szyby to rzeby ich nie trzeba było siłą odrywać to włanczasz to podgrzewanie i wycieraczki stają się''wolne''. Myśle że conieco zrozumiałeś z tego co napisałem :?:  :lol:

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Ogrzewanie wycieraczek
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Października 2005, 22:39:47 »
To chyba chodzi o ogrzewanie przedniej szyby. Tyle ze nie jest ona podgrzewana cala tylko w miejscu gdzie spoczywaja wycieraczki.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

ZACHARY

• Gość
Ogrzewanie wycieraczek
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2005, 01:37:25 »
Cytat: Deeno
To chyba chodzi o ogrzewanie przedniej szyby. Tyle ze nie jest ona podgrzewana cala tylko w miejscu gdzie spoczywaja wycieraczki.

:athunbsup

bartekh

• Gość
Odp: Ogrzewanie wycieraczek
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2006, 01:25:48 »
Też to mam:-) świetna spraw zimą:-) szkoda ze cała szyba nie jest ogrzewana...
To są drucika jak w tylnije szybie... nic innego:)

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2006, 19:21:49 »
w Mi24 Rosjanie podgrzewają całą szybę. Jest tam naparowany ( napylony) jakiś metal i jest cacy. Nic trudnego a w samochodach nikt na to nie wpadł. Trochę tańsze i prostrze jest rozwiązanie z myśliwców np MiG 21- natrysk spirytusu rektyfikowanego na szybę. Dopiero była jazda jak się pilotowi skafander rozszczelnił lub maska.

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2006, 20:09:18 »
w Mi24 Rosjanie podgrzewają całą szybę. Jest tam naparowany ( napylony) jakiś metal i jest cacy. Nic trudnego a w samochodach nikt na to nie wpadł.

I tu kolego się mylisz, bo w Fordach jest to od dawna.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2006, 11:54:31 »
tylko ze ford ma cieniutkie niteczki w szybie a Wojtkowi chodzilo chyba o cos innego

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2006, 14:40:08 »
To ogrzewanie jest bodajże uruchamiane razem z podgrzewaniem lusterek bocznych, przynajmniej w wersji z 2001 roku.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2006, 15:27:44 »
... nie bodajże ale napewno !!
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

harry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2008, 12:27:32 »
mam rozumiec ze jak mam ogrzewanie wycieraczek (a mam i dziala na dodatek...) to i mam jednoczesnie ogrzewanie lusterek ? (a tego to nie zauwazylem)

harry
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2008, 13:25:51 wysłana przez harry »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2008, 12:31:24 »
ogrzewanie lusterek najczesciej wystepuje w zestawie z ogrzewaniem tylnej szyby i z tym też ogrzewaniem jest uruchamiane.
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2008, 13:04:48 »
ogrzewanie lusterek najczesciej wystepuje w zestawie z ogrzewaniem tylnej szyby i z tym też ogrzewaniem jest uruchamiane.
No właśnie,że nie. Podgrzewanie pasa przedniej szyby jest uruchamiane razem z podgrzewaniem lusterek - tak było w T22. Nie wiem jak jest w T25.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2008, 13:10:46 »
W takim razie, zapewne jest tak, że w modelach z ogrzewaną przednią szybą lusterka były podpiete do tego. w innym wypadku lusterka są podpięte pod tylną szybę.

@harry,
masz zapewne lusterka regulowane elektrycznie, ale jak sprawdzałeś czy są ogrzewane?
dotykałeś reką szkła w zimny dzień ? :)
Najłatwiej sprawdzić jak są lekko zalodzone, czyli zimą :D
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

harry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2008, 13:25:15 »
poniewaz wyczytalem z instrukcji ze mam ogrzewanie wycieraczek i jest do tego oddzielny przycisk z piekna pomaranczowa lampka to przy szybie pokrytej poranna rosa wlaczylem ogrzewanie. wzdluz paskow grzewczych szybciutko pojawily sie obszary przejrzystej szyby (tak jak przy ogrzewaniu szyby tylnej). test OK wiec dalem spokoj.
co do lustrek (elektrycznie regulowanych ;-) ) - nie bylo odzielnego przycisku to i nie przygladalem sie lusterkom pod katem grzania. na dodatek na lusterkach ogrzewanych zazwyczaj wystepuje symbol grzania (widzialem to chyba w fordach i oplach ?) - u mnie nic takiego nie ma  wiec nawet sobie glowy nie zawracalem.
dzis (albo jutro rano - temperatury coraz nizsze ;-) ) sprawdze to grzanie !  <palacz>
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2008, 13:53:32 wysłana przez harry »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl