Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bigman

• Gość
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Kwietnia 2006, 00:58:01 »
"Engine oil, SAE 5W-30 or 10W-30, to specification API SJ or SL"
to samo jest w instrukcji trudno, żeby tutaj było napisane co innego

Z tego co wyczytałem na stronie Mobila, to ich olej mineralny nie spełnia tych wymagań, dopiero półsyntetyk. Wydaje mi się więc, że autor książki nie miał na uwadze "byle jakiego mineralnego".
SJ (klasa castrola SLX) spokojnie uzyskują oleje mineralne np. Castrol GTX3 Protec 15W40 albo Mobil Super 15W40

Co więcej, pomyliłem się wcześniej pisząc, że zaleca się wymianę oleju co 7000mil. Więc Haynes zaleca wymianę oleju i filtra oleju co 5000 mil lub co pół roku (co nastąpi pierwsze).
he, he te 7kkm właśnie mi nie pasowało - zbyt rzadko jak na ich obyczaje ;-)

Artur

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Kwietnia 2006, 21:39:31 »
Cytat: bigman
SJ (klasa castrola SLX) spokojnie uzyskują oleje mineralne np. Castrol GTX3 Protec 15W40 albo Mobil Super 15W40
No ale mineralne zaczynają się od "15W", a instrukcja zaleca 5W lub 10W.
Częsta wymiana oleju to również "tylko" zalecenie - no przecież nikt bić nie będzie, jak się oleju nie zmieni ;)

Moim zdaniem olej bardziej się "spala" przy wyższych prędkościach obrotowych silnika. A ponieważ Yarisem (zwłaszcza 1.0) z reguły jeździ się na dość wysokich obrotach stąd konieczność częstszej wymiany oleju. Zresztą czasem można zauważyć przy spuszczaniu starego oleju w jakim jest on stanie. Jak jest podobny do "czarnej wody" to na pewno za długo był w silniku :)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Kwietnia 2006, 22:21:48 »
Z tego co wiem Motul dobry jest, bynajmniej to ulubiony olej motocyklistow. A co powiecie na to ze w niektorych dieslach opla olej zmienia sie co 50kkm???
powodzenia dla silnika tzn. jego wymiana hyhy
po okolo 12kkm olej w dieslu traci swoje wlasciwosci,patrametry itp., chocby nie wiem co to za olej byl
jakoze chce by mi autko sluzylo na lata, zmieniam co 8kkm

bigman

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Kwietnia 2006, 11:04:35 »
Moim zdaniem olej bardziej się "spala" przy wyższych prędkościach obrotowych silnika.
nie "spala" ale po prostu spala

A ponieważ Yarisem (zwłaszcza 1.0) z reguły jeździ się na dość wysokich obrotach stąd konieczność częstszej wymiany oleju.
wydaje mi się, że mylisz pojęcia: spalanie oleju tzn. jego ubytek z pojęciem przepracowania czyli zużyciem moralnym - przy takich jednostkach napędowych i tej klasie oleju jaką stosujemy to wydaje mi się, że i tak bardzo wydziwiamy

terminy wymiany olejów są określone przez konstruktorów z bardzo z dużym marginesem bezpieczeństwa i moim zdaniem z technicznego punktu widzenia nie ma sensu ich skracać chyba, że dla swojej przyjemności

Zresztą czasem można zauważyć przy spuszczaniu starego oleju w jakim jest on stanie. Jak jest podobny do "czarnej wody" to na pewno za długo był w silniku :)
ja mam taki olej po 2-3k rpm i co z tego? barwa jak na tą rzadkość jest prawidłowa, jak chcesz mieć ładny kolor to zalej czymś naprawdę gęstym to i po 30kkm będziesz miał słomkowy kolor ;-)

po wymianie silnika w corolli miałem olej tak czysty, że aż nie widziałem go na bagnecie ale teraz uzyskał już właściwą barwę ;-)

mugger

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Kwietnia 2006, 11:25:03 »

A ponieważ Yarisem (zwłaszcza 1.0) z reguły jeździ się na dość wysokich obrotach stąd konieczność częstszej wymiany oleju.
wydaje mi się, że mylisz pojęcia: spalanie oleju tzn. jego ubytek z pojęciem przepracowania czyli zużyciem moralnym - przy takich jednostkach napędowych i tej klasie oleju jaką stosujemy to wydaje mi się, że i tak bardzo wydziwiamy

terminy wymiany olejów są określone przez konstruktorów z bardzo z dużym marginesem bezpieczeństwa i moim zdaniem z technicznego punktu widzenia nie ma sensu ich skracać chyba, że dla swojej przyjemności

dokładnie... chyba konstruktorzy którzy robili ten samochód, silnik wiedzą lepiej jak należy z nim postępować, na opracowanie tych norm w toyocie wydano zapewne baaardzo dużo kasy...
...dlatego uważam, że skoro nie jesteśmy inżynierami toyoty to zostawny takie sprawy specjalistom i spokojnie można postępować wg tego co jest napisane w instrukcjach, a nawet delikatnie przeginać bo jak napisał słusznie bigman okresy wymiany okraślane są z dużym marginesem bezpieczeństwa

Artur

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Kwietnia 2006, 14:48:38 »
No i tyle - każdy robi jak uważa :)

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Kwietnia 2006, 21:05:01 »
Ja jeżdżę na Castrolu TXT :)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Maja 2006, 13:05:39 »
Witam!

I stalo sie, pojchalem na pierwszy przeglad z wlasnym olejem ( Mobil 1 5W50).... ;D.......Wpisali mi co prawda w książke "olej klienta"  ale niech tam...........

POZDRAWIAM

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Medyc

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Maja 2006, 17:13:25 »
cześć. Mam Yarisa 1.0 z 1999 roku.Od początku serwisowany i wlewany był olej Castrol SLX a potem CASTROL LONG TEC ow/30.Obecnie przy przebiegu 80 tyś wymieniłem mu olej na Castrol RS 0W/40.Mam dwa pytania.
  1/ czy zmiana oleju z 0w/30 na 0w/40 nie przyniesie szkody silnikowi?
  2/ Ostatnio dużo złego naczytałem się na forach o oleju CASTROL,że uszkadza silnik czy jego podzespoły...Teraz nie wiem czy nie zmienić czasem na Mobil 1 ?? A jeśli tak to czy na Mobil 1 0w/40 czy Mobil 1 5w/50 ?? Proszę o porady

czamat

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Maja 2006, 22:01:13 »
według mnie ludzie w toyocie wiedza co i jak zrobili w samochodzie i skoro polecaja castrol to cos w tym musi byc

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Maja 2006, 22:53:58 »
według mnie ludzie w toyocie wiedza co i jak zrobili w samochodzie i skoro polecaja castrol to cos w tym musi byc
            Nie mam zludzeń ;D...........jezeli chodzi o polecanie przez TOYOTE Castrola, jezeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase! Lalem MOBILA do wszystkich poprzednich autek i nigdy mnie nie zawiódl ;D ;D ;D ;D                       

POZDRAWIAM

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Maja 2006, 23:05:32 »
i jest ... zagraniczne wycieczki doradców serwisowych :-(

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Maja 2006, 00:31:18 »
Powaznie myslicie ,ze tak wielka i uznana firma moze pozwolic sobie na brak kontroli nad tym ,jakiej jakosci olej jest uzywany w jej samochodach ??????????????

bigman

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Maja 2006, 07:14:36 »
Powaznie myslicie ,ze tak wielka i uznana firma moze pozwolic sobie na brak kontroli nad tym ,jakiej jakosci olej jest uzywany w jej samochodach ??????????????
a czy ktoś napisał, że castrol jest złej jakości? po prostu w połączeniu z gnojówką zalewaną na polskich stacjach benzynowych jest zabójczy dla silników corolli i ave bo w yarisach takie przypadki nie miały miejsca

TMP pilnuje ilosci i ew. klasy jakościowej oleju zalewanego do silnika natomiast wybór producenta zależy od ASO a tu znaczenie ma tylko marketing czyli rabaty i wspomniane wycieczki

Medyc

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Maja 2006, 09:36:43 »
ok ale nikt nie poradził mi odnośnie moich 2ch pytań :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl