w sprawie motula...
Swego czasu chciałem zalać swoją Toyotkę Yaris 1.3 (2007 r.) Motulem i zapytałem w moim serwisie co o nim sądzą... nie otrzymałem satysfakcjonującej odpowiedzi więc napisałem do TMP
Poniżej odpowiedź którą uzyskałem ....
Mój oryginalny mail
"Witam,
Chciałbym zastosować przy drugim przeglądzie, który nastąpi za kilka
tygodni (po 2 latach lub 30.000 km.) olej marki Motul.
W związku z powyższym zwróciłem się do mojej ASO Toytoy w tej sprawie
jednakże uzyskałem nie do końca satysfakcjonującą mnie odpowiedź.
Konkretnie chodzi mi o zastosowanie oleju Motul z serii 8100 Eco-nergy
5W30 Standardy: ACEA A5/B5, API SL/CF
lub
motul 8100 eco-clean 5w30 STANDARDY: ACEAC2/A5/B5, API SM/CF
Czy wyżej wymienione oleje można zastosować w silniku 1.3 Yarisa?
Szczególnie chciałbym zastosować 2-gi z ww. olei.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Maciej Świtkowski
a tu odpowiedź

"Szanowny Panie
Uprzejmie informujemy, że Toyota Motor Poland nie testowała oleju, który chciałby Pan obecnie zastosować w swoim samochodzie.
Dla producenta samochodu najważniejsze jest, aby olej spełniał podstawowe parametry zawarte w instrukcji obsługi samochodu, a dot. gęstości i lepkości.
Polecane przez Toyotę oleje dostępne są w naszych Stacjach Dilerskich, jednak jako właściciel samochodu ma Pan prawo decydowania , jakie materiały zostaną użyte podczas przeglądu.
Z pozdrowieniami
Anna Księżak
Koordynator ds. Kontaktów z Klientami
Toyota Motor Poland
-------------------------------------------------------------------------------
Ta wiadomosc i wszystkie pliki do niej dolaczone moga zawierac matarialy poufne lub zastrzezone i byc prawnie chronione. Odbiorca tej wiadomosci moga byc jedynie osoby lub podmioty, do ktorych jest zaadresowana. Jezeli nie jestes adresatem niniejszego e-maila, to wgląd w jego tresc, rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub inne dzialania o podobnym charakterze sa prawnie zabronione i moga byc karalne. Odbiorca korespondencji, ktory otrzymal ja omylkowo, proszony jest o zawiadomienie nadawcy i usuniecie tego materialu z komputera.
This email and any files transmitted with it may contain confidential material and and may be legally privileged. It is intended only for the person(s) or entity(ies) to which it is addressed. If you are not the intended recipient, any review, re-transmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information is prohibited and may be unlawful. If you have received this email in error, please notify the sender immediately and delete this material from all known records.
Toyota Motor Poland Company Limited sp. z o.o.,
02-673 Warszawa, ul. Konstruktorska 5
Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy,
XIII Wydział Krajowego Rejestru Sądowego,
nr 0000025715
NIP: 521-012-31-77
Kapitał zakładowy: 475.000,- PLN
-------------------------------------------------------------------------------