Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline abeber

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #300 dnia: 30 Stycznia 2011, 18:03:09 »
Czyli w temperaturze otoczenia ok.-20st.C to 5w30 wydaje się lepszy ale co jest w lato jak jest +30st.C
Gdzie podpokrywą silnika jest ponad 60st.  ????
Podobno w oleju 5w30 zalecane zewnętrzne temperatury są do 50st.C gdzie przy 10w40 wrtości te sięgają 100st.C. (wg instrukcji obsługi)
Wypowie się ktoś w tej sprawie?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #301 dnia: 30 Stycznia 2011, 22:40:09 »
Czyli w temperaturze otoczenia ok.-20st.C to 5w30 wydaje się lepszy ale co jest w lato jak jest +30st.C
Gdzie podpokrywą silnika jest ponad 60st.  ????

pod pokrywa silnika jest ok 90st - niezaleznie od temperatury zewnetrznej.

112

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: 12 Lutego 2011, 18:38:40 »
witam. mam pytanko. moj yarisek ma ok 85 tys i wczesniej zanim kupilem mial wlany shell 5w40. ja zmienilem na castrol 5w40 i zauwazylem ze po miesiacu olej zrobil sie wyraźnie ciemniejszy. czy to mozliwe zeby zlapal osady z silnika ktore zostaly jako pamiatka po wczesniejszym oleju? no chyba ze olej byl kiepski choc mial dobra date produkcji. powoli zbliza sie termin wymiany i prosze o opinie czy pozostac czy cos innego w rozsadnej cenie syntettycznego polecacie?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #303 dnia: 12 Lutego 2011, 20:08:00 »
witam. mam pytanko. moj yarisek ma ok 85 tys i wczesniej zanim kupilem mial wlany shell 5w40. ja zmienilem na castrol 5w40 i zauwazylem ze po miesiacu olej zrobil sie wyraźnie ciemniejszy. czy to mozliwe zeby zlapal osady z silnika ktore zostaly jako pamiatka po wczesniejszym oleju? no chyba ze olej byl kiepski choc mial dobra date produkcji. powoli zbliza sie termin wymiany i prosze o opinie czy pozostac czy cos innego w rozsadnej cenie syntettycznego polecacie?
pb czy on?.

112

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 13 Lutego 2011, 08:02:37 »
pb

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #305 dnia: 13 Lutego 2011, 11:45:12 »
czy to mozliwe zeby zlapal osady z silnika ktore zostaly jako pamiatka po wczesniejszym oleju?
możliwe... ale ten olej shella ma dużo wyższy TBN więc powinien sobie lepiej radzić z zanieczyszczeniami od tego castrola...
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

112

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: 13 Lutego 2011, 13:39:17 »
no to wrocic do shella czy pompowac castrol. w sumie troche spalanie mi spadlo przy castrolu.sam juz nie wiem.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #307 dnia: 13 Lutego 2011, 13:53:02 »
Chyba jasne, że lepszy jest olej co zostawia mnie syfu w silniku, a czy to musi być Castrol to wcale nie jest ostateczne  :grin: podobno są lepsze  :-P

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #308 dnia: 13 Lutego 2011, 16:10:41 »
Chyba jasne, że lepszy jest olej co zostawia mnie syfu w silniku, a czy to musi być Castrol to wcale nie jest ostateczne  :grin: podobno są lepsze  :-P
Jeżeli Subaru w Polsce zalewają Lotosem to czemu się czepiać Castrola.....
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #309 dnia: 13 Lutego 2011, 17:05:19 »
mój d4d też na Lotos 5W30 lata a był Castrol 5W40 przez trzy wymiany.zero różnicy jak na Castrolu 1-1,5 litra trzeba było dolac między przeglądami tak i na Lotosie jest to samo.
W/g mnie nie ma różnicy byle syntetic jak auto ma się od nowości.
W przypadku auta po kimś tak jak z kobietą po kimś  <diabel> producent może miec znaczenie.

112

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: 13 Lutego 2011, 18:30:56 »
mam jeszcze okazje zakupic valvoline lub petronas 5w40 w porownywalnych cenach. and?

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #311 dnia: 13 Lutego 2011, 20:54:25 »
do benzyny tylko 5w30 a5/b5 i najlepiej GF-4

112

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 14 Lutego 2011, 09:14:12 »
ale jesli mialem 5w40 to 5w30 nie zaszkodzi? niby ta sama rodzina syntetykow ale sam nie wiem.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #313 dnia: 14 Lutego 2011, 09:29:54 »
ale jesli mialem 5w40 to 5w30 nie zaszkodzi? niby ta sama rodzina syntetykow ale sam nie wiem.
tylko kieszeni bo może być bardziej pusta :grin:

mlp

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: 13 Marca 2011, 22:14:55 »
Jest wiele opinii i głosów ale należy trzymać się faktów przy wyborze oleju,
a ponieważ jeżdżę Yarisem 1.4 d4d dorzucę kilka informacji.

1. Klasa lepkości 15w40, 10w40, 5w40, 5w30 ... wcale nie mówią o tym czy olej jest syntetyczny czy półsyntetyczny czy mineralny.

2. Pamiętać należy że najlepszą ochronę przed zużyciem daje nam olej syntetyczny i tylko syntetyczny (tzn. jego baza olejowa jest syntetyczna...) większość olejów na rynku to tzw. oleje wyprodukowane w technologii HC czyli oleje hydrokrakowane, bazą jest tu olej mineralny poddany obróbce poprawiającej jego włąsciwości.
Tak więc oleje Castrol magnatec 5w40, 10w40 nie są olejami syntetycznymi.
Syntetyczny u castrola 10W60 dedykowany jest w zasadzie dla sportu, jak ktoś mknie autostradą z pedałem wciśniętym do podłogi to ten olej mu się należy,
pamiętać jednak trzeba, że przy jeździe z pracy do domu i wystaniu połowy drogi w korku ten olej się nie sprawdzi, jego zadanie to utrzymać dobre smarowanie w skrajnych warunkach eksploatacji gdzie w grę wchodzą duże ciśnienia i wysokie temperatury, gdyby był on taki dobry to producenci samochodów stosowali by go  do nowych aut, jest w zasadzie zarezerwowany dla sportu.

Znane i doskonałe oleje syntetyczne to: Mobil 1 5w50 (wszystkie MOBIL 1 to syntetyki); Liqui Moly SYNTHOIL 5W-40; Valvoline SYNPOWER; MIDLAND Avanza 5w40 (na stronie jest ich więcej są dokładnie opisane, Midland jest Szwajcarską firmą produkująca oleje na bazie Quaker state).

Przy wyborze oleju 5w30 trzeba zwrócić na to uwagę bo większość to półsyntetyki
na opakowaniu najczęściej pisze "wykonane w technologii syntetycznej" to olej półsyntetyczny lub olej HC, "wykonany w technologii HC" ...z jakimś tam estrem syntetycznym. Wybieramy oczywiście olej w pełni syntetyczny.

3. ostatnio można zaobserwować swego rodzaju modę na oleje 5w30 stosowane przez producentów samochodów, powodów tego jest kilka, z regóły są to oleje lekkobieżne zmniejszające zużycie paliwa (wynika to z mniejszego zakresu lepkości)  czym oczywiście producent chwali się w katalogach, wykonane w TECHNOLOGII SYNTETYCZNEJ lub SYNTETYCZNEJ są tak przygotowane aby mogły być stosowane w samochodach spełniających normy emisji spalin EURO IV i EURO V, a w silnikach diesla ich zastosowanie ma kluczowy wpływ na trwałość filtra cząstek stałych. Posiadają mniejszy zakres temperatury szczególnie jeśli chodzi o wysokie ekstremalne temperatury wewnątrz silnika, nie nadają się do jazdy ekstremalnej czyli właśnie do sportu.

4. Najlepszym kompromisem są oleje 0W40 i 5W50 (ewentualnie 5W40).
    W naszym klimacie w zasadzie wystarczy 10w40 ale jego wskaźnik lepkości   
    nie jest tak dobry jak w przypadku olejów syntetycznych skoro mówimy o
    najlepszej ochronie.
5. Nie wiem dla czego czasami oleje są wybierane na zasadzie jeden rzadszy a  drugi gęstrzy i do tego przebieg samochodu. Wiadomo jest że syntetyk np. 5w40 w temperaturze np. 10 stopni będzie rzadszy od oleju mineralnego np. 15w40, ale w temperaturze 100 stopni ich gęstości będą jednakowe i stąd cała zabawa w olej syntetyczny, przy zimnym rozruchu lepiej dociera i smaruje części silnika tak jakby był już mineralny zagrzany. (ale to prymitywnie przedstawiłem)

I jeszcze normy to co najważniejsze: np. dla yarisa 1.4 d4d olej musi spełniać
dopuszczenie VW 505 00 dla benzynowego 1.0 i 1.3 spełniona norma musi być  VW 502 00 mogą być też inne np. Mercedes-Benz 229.1 najbardziej podstawowa dla benzyny i diesla, 229.3 oznaczony jest olej wysokiej jakości.

API to norma amerykańska np. dla diesla 1.4 toyoty podaje instrukcja: "Silnik o zapłonie samoczynnym
API CF–4 lub CF
(Dopuszczalne jest stosowanie oleju API
CE lub CD)".

"Silnik o zapłonie iskrowym
Zalecany jest olej wielosezonowy klasy
API SJ „Energy–Conserving”, SL „Energy–
Conserving” lub z certyfikatem ILSAC."

W europie obowiązuje ACEA nie znalazłem w instrukcji do yarisa informacji na temat tej normy.

To tyle w największym skrócie.
Osobiście stosuję w silniku 1.4d4d olej mobil 1 5w50 oraz w fordzie escorcie 1,8 TD
(o wyborze zadecydowała cena).
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2011, 23:11:46 wysłana przez mlp »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl