Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mikesilver

• Prawie Toyot
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #1005 dnia: 11 Września 2014, 19:31:28 »
Tak z ciekawości zapytam. Jest tu na forum gdzieś manual wymiany filtrów jakie występują np przy silniku D4D?  :cool:
Pozdrawiam,
Michał

Offline Handzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1006 dnia: 11 Września 2014, 23:11:29 »
Tak z ciekawości zapytam. Jest tu na forum gdzieś manual wymiany filtrów jakie występują np przy silniku D4D?  :cool:

Nic trudnego w przypadku filtra powietrza, oleju i kabinowego. Wymiana filtra paliwa wymaga srogiej gimnastyki (w YII D4D)  :cheesy:

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1007 dnia: 12 Września 2014, 07:15:47 »
Ja ostatnio kupiłem sobie powietrza filtrona.obejrzałem dokładnie stary filtr Knecht'a i nowy filtron.różnic w jakosci czy chocby wilkeosci (w yarku knecht różnił sie od bosha) wg mnie brak.filtron to już nie jest ten filtron co kiedys.to naprawde niezłe produkty.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1008 dnia: 12 Września 2014, 10:25:41 »
ja nie twierdzę, że złe, kupowałem ich kabinę, kiedyś filtr powietrza, w VAG można znaleźć ich kabinę często, może inne też , nie wiem, oryginał oleju zawsze był tam MHO Germany, pewnie chodzi o Mann, widywałem Mahle w Audi, Hondowskie robi Purflux

użytkownicy D4D twierdzą, że kontrolka ciśnienia oleju gaśnie im wyraźnie później niż na oryginalne na przykład, wystarczy przejrzeć posty, skoro są w stanie zauważyć różnicę to musi to być około sekundy

ja osobiście naciąłem się tylko na filtrze Japanline, gdzie uszczelka w nowym, nieużywanym filtrze była sparciała i przepuszczała olej
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2014, 10:30:24 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Handzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1009 dnia: 12 Września 2014, 15:02:21 »
Ja od zawsze do wszystkich aut używałem Boscha - 0 problemów.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1010 dnia: 12 Września 2014, 15:04:11 »
teraz na wymianę oleju zastosowałem filtr mana (wcześniej był filtron) i muszę powiedzieć że podczas odpalania silnika na zimno faktycznie kontrolka ciśnienia oleju szybciej gaśnie.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1011 dnia: 20 Września 2014, 13:29:55 »
Jak juz tak o filtrach oleju w tym watku to nie wiem czy wiecie ale Filtron produkuje filtry oleju dla Mann`a też. Niestety tyle się konczy na wspólnym pokrewieństwie tych filtrów , wkladki ciśnieniowe , uszczelnienia są nadal lepszej jakośc niż w filtrach sygnowanych marką filtron.

Co do samej wagi filtrow nie ma co też tym sie za bardzo sugerować bo nawet metalowy korpus filtra potrafi być z grubszej blachy lub cieńszej , ostatnio wymienialem olej w vw t4 , miałem jeszcze jeden nowy filtr oleju Mann`a , ale udalo mi się kupic oryginaly VW/AUDI sygnowane jako MHO za cenę nizszą jak Mann w ilości 15 sztuk to grzechem bylo nie wziąsc. Oryginaly są lżejsze , w jednym jest korpus metalowy a w drugim aluminiowy , juz nie pamiętam ale chyba oryginal VW był lżejszy wagowo. Filtry mam bezpośrednio od producenta więc nie są to zadne podrobki jaki ostatnimi czasy masa na allegro. 
Pozdrowionka  . :D

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1012 dnia: 20 Września 2014, 16:35:51 »
Co do samej wagi filtrow nie ma co też tym sie za bardzo sugerować bo nawet metalowy korpus filtra potrafi być z grubszej blachy lub cieńszej ,
rozcinałem i porównywałem wagę materiału filtrującego, ten z Denso jest najbardziej skomplikowany i jest go najwięcej objętościowo
wypowiadam się o filtrach do yarisa benzynowego
TIIDA '09

mk2

• Gość
« Odpowiedź #1013 dnia: 26 Września 2014, 18:32:25 »
przyszedł czas i na mnie, ostatnim razem zalałem Mobil1 5w30, a tym razem Mobil1 0W20. Jeszcze mam wątpliwości ale w instrukcji obsługi napisano, że zaleca się właśnie 0W20, a jeżeli jest on nie dostępny to można zastąpić 5W30 i przy kolejnej wymianie najlepiej powrócić do 0W20. Więc tak się stało:

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1014 dnia: 26 Września 2014, 18:46:48 »
Szósty raz od zakupu (2009) zalałem Elf SXR 5W30 (zmienili etykietę na butelce) i jest git.

Offline TomS

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1015 dnia: 03 Listopada 2014, 19:30:07 »
Witam

Jestem posiadaczem Toyoty Yaris II z 2008r (silnik 1,3 benzyna). Z góry przepraszam, jeśli moje pytania mogą wydać się banalne dla stałych bywalców forum.

Przymierzam się do wymiany oleju w aucie. Z posiadanych informacji wnioskuje, że aktualnie mam olej 5W40. Nie wiem, czy auto zostało zlane nim podczas ostatniej wymiany, czy też było eksploatowane na nim także podczas poprzednich. Z tego co udało mi się wyczytać w instrukcji obsługi preferowanym dla Yarisa olejem jest 5W30.

Chciałbym zapytać doświadczonych posiadaczy Yarisa:
1) Zostać przy 5W40 czy zmienić na 5w30?
2) Olej jakiego producenta polecacie? (w tej chwili w moim aucie znajduje się jakiś shell helix)

Z góry dziękuje za odpowiedź

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1016 dnia: 03 Listopada 2014, 19:39:49 »
zostań przy 5w40 ma bodajże większą lepkość niż 5w30

A jeśli chodzi o producenta, ja osobiście polecam Mobil'a :)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1017 dnia: 03 Listopada 2014, 20:11:54 »
zostań przy 5w40 ma bodajże większą lepkość niż 5w30
optymalnym olejem do silnika vvti jak już zostało 100 razy napisane jest olej 5W-30 z niskim HTHS, czyli w praktyce olej o normie ACEA A1/B1 lub A5/B5

co do konkretnych marek to temat był wałkowany z każdej strony, w wielu tematach padły nawet konkretne marki i serie
TIIDA '09

Offline Tomasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1018 dnia: 03 Listopada 2014, 20:52:27 »
Taki własnie zalałem wczoraj Toyota syntetic 5W30 + filtr Toyota. Kupiony w toyocie. Tak  dla porównania placiłem 27e za 5 L+ 5e filtr. Podejzewam ze w Polsce wychodzi drozej widząc ceny oleju Toyota na Allegro.

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1019 dnia: 03 Listopada 2014, 21:02:49 »
A3/B3 może być ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl