Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 947038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #1035 dnia: 29 Stycznia 2015, 06:52:41 »
Dzięki Paba ale nie mogę nic w tym linku co by odpowiedziało na moje pytanie  :-(
Spokojnie przejść na 5w30 z 10w? bez płukanek? większość mechaników każe mi zostać przy 10w bez kombinowania  :wallbash:

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1036 dnia: 29 Stycznia 2015, 08:27:54 »
Bierz płukanie i nie wnikaj.

Ja do swojego na sezon będę zalewal LM + AR9100. Zobaczymy co z tego będzie...

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1037 dnia: 29 Stycznia 2015, 10:03:44 »
Dzięki Paba ale nie mogę nic w tym linku co by odpowiedziało na moje pytanie  :-(
Spokojnie przejść na 5w30 z 10w? bez płukanek? większość mechaników każe mi zostać przy 10w bez kombinowania  :wallbash:
bo odpowiadałem na post adamno64

powinieneś przejść na 5W30 A5+B5 w przypadku braku DPF i 5W30 A5+B5+C2 gdy DPF jest
płukanka niekoniecznie, ale wskazana, gdy poprzednie oleje nie były najlepszej jakości/okres wymian był długi
TIIDA '09

Offline Handzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1038 dnia: 29 Stycznia 2015, 12:15:38 »
Witam.
Jestem tu nowy i mam kilka pytań na które szukałem tu odpowiedzi oraz pytałem mechaników i każdy mówi mi co innego a na forum jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem więc zapytam.
Kupiłem od rodziców Yariske 2008r 1.4 D4D 131 tys km przebiegu jest ona salonowa rodzice kupili ją jako nową i teraz postanowili mi ją sprzedać a że jest w bardzo dobrym stanie pozwoliłem sobie ją kupić.
Rodzice serwisowali ją w toyocie widziałem w wpisach że toyota na początku lała olej mineralny i pozniej przeszła na półsyntetyk castrola i tak do chwili obecnej silnik pracuje na półsyntetyku castrola.
Ja chciałbym to zmienić i zalać na pewno coś innej firmy i może zmienić z pół na pełny syntetyk co o tym sądzicie ? nic złego tym nie zrobie? a co dobrego? silnik oleju bierze niewielkie ilości i jest suchy jak pieprz zero wycieków.
Jaką firme i jaki olej polecacie w moim przypadku?

Hej. Miałem identyczna sytuację - do 160 tys yarek jeździł na mineralu  :wallbash:, potem 50 tys na półsyntetyku, a jak ja go kupiłem pierwsze co zrobiłem to  zmieniłem na pełny syntetyk 5w30, firma nie ma większego znaczenia byle spełniał A1/B1 lub A5/B5. Mi się udało tanio kupił oryginalny toyotowski. Wycieków brak, silnik nie szamie oleju - nic nie dolewam między wymianami. Mechanicy zalecają półsyntetyk bo będą się cieszyć jak przyjedziesz robić turbo/dpf :D Oczywiście wszystko robisz na swoja odpowiedzialność  :-)

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1039 dnia: 29 Stycznia 2015, 12:31:07 »
Ja mam przebieg mniejszy bo 130 tyś i na mineralu też przejechał mój yaris od nowości coś koło 60 tyś i reszte na półsyntetyku
Byłem dzisiaj w salonie toyoty po filtry do yarisów (bo mam drugiego w benzynie 1.3 dual vvti 2009r) i zapytałem przy okazji gościa czy coś się stanie jeśli przejdę na pełny syntetyk w moim yarku 1.4 d4d przy takim przebiegu to on mi odpowiedział że przy tym przebiegu jest ogromne prawdopodobieństwo rozszczelnienia silnika i że będzie po prostu ciekło z niego albo bedzie brał olej.  I mi gość już całkiem namieszał w głowie.
Do 1.3 leje Shell HELIX ULTRA 5W30 70 tyś km przebiegu jest spoko silnik suchutki.

A z Dieslem nadal nie wiem boje sie troszke  :-(

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1040 dnia: 29 Stycznia 2015, 12:33:20 »
zapytałem przy okazji gościa czy coś się stanie jeśli przejdę na pełny syntetyk w moim yarku 1.4 d4d przy takim przebiegu to on mi odpowiedział że przy tym przebiegu jest ogromne prawdopodobieństwo rozszczelnienia silnika i że będzie po prostu ciekło z niego albo bedzie brał olej.

ja dziś rano w ASO Toyoty zalałem swojego yariska właśnie pełnym syntetykiem a dodatkowo zrobiłem płukankę przed zalaniem oleju. Przebieg 174kkm

Offline Handzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1041 dnia: 29 Stycznia 2015, 12:43:40 »
Takie gadanie że się silnik rozcieknie hura bura wg. mnie miało sens 20 lat temu, jeżeli jest silnik mocno uszkodzony to i tak się rozcieknie czy to na mineralu czy na syntetyku - syntetyk może trochę to przyspieszyć. W dzisiejszych czasach do olei mineralnych jest pakowana masa dodatków czyszczących i nie zostawiają one takich szlamów jak dawne oleje mineralne. Nie wiem czemu ale jak słyszę, że ktoś tak gada że zmiana z minerala/półsyntetyka na syntetyk to zabójstwo silnika to od razu przed oczyma ukazuje mi się Pan Józio uwalony w smarze po łokcie co remontuje malucha w stodole  :cheesy:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1042 dnia: 29 Stycznia 2015, 13:01:13 »
zapytałem przy okazji gościa czy coś się stanie jeśli przejdę na pełny syntetyk w moim yarku 1.4 d4d przy takim przebiegu to on mi odpowiedział że przy tym przebiegu jest ogromne prawdopodobieństwo rozszczelnienia silnika i że będzie po prostu ciekło z niego albo bedzie brał olej.

Widac pan w aso nawet nie wie co mowi i co leje bo 5w30 to HC a nie syntetyk.

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1043 dnia: 29 Stycznia 2015, 14:33:13 »
Dobrze a jakiej firmy olej polecacie do tego yariska ? Może być taki Shell jaki wlałem do drugiego yarisa 1.3 dual vvti ? Czy może jakiś valvoline albo elf ?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1044 dnia: 29 Stycznia 2015, 15:01:10 »
masz pełno tematów, wystarczy trochę poszukać
nawet Ci napisałem jaka ma być specyfikacja, czy to będzie Elf czy Valvoline to już nie ma takiego znaczenia
TIIDA '09

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1045 dnia: 29 Stycznia 2015, 15:47:15 »
Dobrze a jakiej firmy olej polecacie do tego yariska ? Może być taki Shell jaki wlałem do drugiego yarisa 1.3 dual vvti ? Czy może jakiś valvoline albo elf ?

ja do swojego kupuje Liqui Moly + Archoila 9100

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1046 dnia: 29 Stycznia 2015, 15:54:35 »
no i źle, bo ma być 5W-30 A1+B1 (ew. A5+B5 bo to to samo , dolny zakres HTHS jest delikatnie wyższy dla A5+B5), sto razy o tym było

nie dość , że lepkość jest niepreferowana, to się normy jakościowe nie zgadzają w tym co polecasz Swoop

w pip jest dobrych olejów, niedrogich z odpowiednią specyfikacją, np.

Comma Xtech 5W-30 w nowym opakowaniu
Statoil Lazerway F 5W-30
Ravenol FO 5W-30

każdy z nich ma bardzo dobre zimowe parametry i niedużo kosztuje
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2015, 16:18:01 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1047 dnia: 29 Stycznia 2015, 16:41:15 »
A czy elf 5w30 LLX spełnia te normy ?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1048 dnia: 29 Stycznia 2015, 16:43:23 »
TIIDA '09

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1049 dnia: 29 Stycznia 2015, 16:51:11 »
5W30 a 5W40 to różnica żadna a 40-tka będzie się lepiej zachowywać w przypadku wyższych temperatur (np latem).

Patrząc choćby na parametry LM i "Twoich" to jednak LM jest lepszy, choćby lepkość przy 100 stopniach LM ma 14,1 mm2/s a olej Comma tylko 9,9...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl