Ja leje od 4lat co 15 tys elf evolution 900sxr 5W30 A5/B5 polecany tu nie raz na forum. Wtedy 04.2014 po sprowadzeniu z DE 77tys, aktualnie 169tys. Od wymiany do wymiany zero dolewek. Zapocenie nad sprężarka klimy jest ale dół silnika i miska sucha także się nie leje i nie zostawia śladów pod sobą. Podobno to normalne w 1.3. Auto głównie jeździ w trasie, rzadko przekracza 140. Wcześniej lalem do Francuza 10W40 TOTALA (elf-leje go ASO Peugeot, i Total -leje go ASO Citroën,podobno to oleje z 1 fabryki) ani z Francuzem na Totalu ( ponad 200k km) ani z toyka na elfie nie miałem problemu. Lac co 15tys lub co roku nowy olej +filtr i powinno być ok. Ostatnio zaglądnalem pod maskę młodemu kierowcy który kupił rok temu auto i jeździ... Pytam jak się sprawuje autko. Mówi dużo pali i ciężko pali ( kia 1. 4pb) . Pytam robiłeś coś po kupnie? Mówi nic-leje paliwo jeżdżę. Zaglądam na bagnet a tam smola. Odkręcam korek a tam szlam. Pogonilem po olej, filtry, swiece. Olej już wymieniony ( takiej smoly to ja w życiu nie widziałem nawet w swoim dieslu po 15tys z przebiegiem ponad 200k) Na dniach wymienię mu swiece i zobaczymy jak spalanie i rozruch się zmieni. Olej będzie do wymiany za 2-3tysie może wyplucze trochę tego szlamu, plukanke bałem się wlać. Ma ktoś doświadczenia z plukankami?