Tak czytam i przeglądam forum, niestety nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Kupilem Yaris I na benzynie z 2004 roku z polskiego salonu.
Autko ma już 15 lat, przejechane 162tys. Kilometrów. Ma wlany olej 10w40 Lotos.
Muszę wymienić olej i na chwilę obecną się waham. Wyczytałem/zrozumiałem, nie wiem czy słusznie, że powinienem się cofnąć do oleju 5w30?! Jesli tak to jakiej niedrogiej marki olej polecacie. Bardzo proszę o poradę.
Jeśli nie masz wycieków i silnik [zakładam nie bierze nadmiernie oleju ] śmiało możesz zmienić np na 5w40 ewentualnie 5w50

z góry uprzedzam tak wiem co zaleca Toyota.
Moja Yariska przez pierwsze 3 lata śmigała na 5w30 potem zmienione na 5w50 aż do teraz,silnik chodzi bez zastrzeżeń,brak wycieków,oleju nie ubywa,łańcuch nie hałasuje.
Tak więc jeśli ma być zgodnie z instrukcja lej 5w40

który moim zdaniem jest lepszym wyborem dla kilkunastoleniego wozu,naszego klimatu i przeznaczenia auta [ tyrania w mieście i stania w korkach ] niż 5w30 ,które fakt jest ok ale nie przez cały okres życia auta tutaj proponuje poczytać o różnicach między 5w30 5w40 5w50.
W skrócie niezależnie czy wybierzesz drugą czy trzecią opcje łańcucha nie uszkodzisz

a z tych tańszych i naprawdę dobrych olejów cena/jakość i przy okazji praktycznie nie podrabianych jest Mannol ewentualnie jeszcze Gulf .
Pozdro jeśli ktoś chcę pogadać zapraszam na prywatną wiadomość aby nie robić kolejnej świętej wojny o jedyny słuszny olej