Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #1605 dnia: 22 Stycznia 2019, 08:09:03 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1606 dnia: 22 Stycznia 2019, 09:34:58 »
Tyle lat jeździłeś na tym 10W40 od Lotos więc jeździj dalej i nie kombinuj już :)
    Wiam. Podzielam zdanie kolegi. Jak ktos zalal 10w40?pol syntetyk? to przejscie na zalecany 5w ?jesli to full syntetyk, bo nie kazdy 5w to syntetyk?moze pomoc jeslu chodzi o czystosc i lepsze smarowanie ale licz sie z tym ze silnik na 99% rozczelni sie na uszczelniaczach olejowych i samych uszczelkach. Ja przy takim przejsciu w poprzednim aucie-w suzuki mialem tez problem z uszczelniaczami gniazd zaworowych? poza tym simeringi na walkach od strony rozrzadu musialem wymienic bo zrobilo sie mokro.. Generalnie sobie zaszkodzilem. Uwazam ze trzeba miec swoj rozum, a tutaj mozna pisac doktoraty i jak widac uczonych w pismie nie brakuje.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2019, 09:42:35 wysłana przez smokofilidanek »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1607 dnia: 22 Stycznia 2019, 10:49:02 »
Temat rozszczelnienia się silnika po zastosowaniu oleju o niskiej lepkości był wielokrotnie wyjaśniany. Szkoda bić piany. Odpowiedz sobie tylko na pytanie czy silnik powinien być uszczelniany nagarami i lakami? To może lać coraz bardziej lepki olej i wtedy dopiero silnik się uszczelni? Jak taki silnik będzie wyglądać od środka, to sobie obejrzyj np tu https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/oleje-long-life-nie-ma-olejow-wytrzymujacych-30-tys-km/tdqt266
PS. Jak uszczelniacz puszcza to się go wymienia, niestety...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1608 dnia: 22 Stycznia 2019, 10:52:24 »
silnik na 99% rozczelni sie na uszczelniaczach olejowych i samych uszczelkach.
Sprawny silnik się nie rozszczelni, tym bardziej że zmieniasz minerał na minerał tylko o innej lepkości.
Jedyna opcja to taka że silnik ma uszkodzone uszczelnienia i trzyma się na syfie który dobry olej rozpusci ale to tak czy siak trzeba by naprawić.
Dalsza jazda na 10w40 bedzie powodowała zbieranie przypalonego oleju na pierscieniach i w koncu znaczny pobór.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1609 dnia: 22 Stycznia 2019, 11:38:56 »
bo nie kazdy 5w to syntetyk

A po czym można poznać, który olej 5w to syntetyk, a który 5w to niesyntetyk?

Offline K2so

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1610 dnia: 22 Stycznia 2019, 11:57:02 »
Nie jeździłem. Samochód świeżo kupiłem ze starym zalanym olejem Lotos. Mialem zalać ten sam natomiast po przeczytanym forum zacząłem mieć wątpliwości.
Dziękuję za wszelkie informacje
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2019, 12:02:21 wysłana przez K2so »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1611 dnia: 22 Stycznia 2019, 13:22:02 »
A po czym można poznać, który olej 5w to syntetyk, a który 5w to niesyntetyk?
Tu się koledzy doktoryzują z oleju silnikowego http://oil-club.pl/index.php
Trzeba badać olej w lab. lub wierzyć producentowi.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1612 dnia: 22 Stycznia 2019, 14:08:56 »
Przeważnie wystarczy przeczytak kartę produktu.

Offline Pueblo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1613 dnia: 26 Stycznia 2019, 19:39:49 »
Tak czytam i przeglądam forum, niestety nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Kupilem Yaris I na benzynie z 2004 roku z polskiego salonu.
Autko ma już  15 lat, przejechane 162tys. Kilometrów. Ma wlany olej 10w40 Lotos.
Muszę wymienić olej i na chwilę obecną się  waham. Wyczytałem/zrozumiałem, nie wiem czy słusznie, że powinienem się cofnąć do oleju 5w30?! Jesli tak to jakiej niedrogiej marki olej polecacie. Bardzo proszę o poradę.

Jeśli nie masz wycieków i silnik [zakładam nie bierze nadmiernie oleju ] śmiało możesz zmienić np na 5w40 ewentualnie 5w50  :-) z góry uprzedzam tak wiem co zaleca Toyota.
Moja Yariska przez pierwsze 3 lata śmigała na 5w30 potem zmienione na 5w50 aż do teraz,silnik chodzi bez zastrzeżeń,brak wycieków,oleju nie ubywa,łańcuch nie hałasuje.
Tak więc jeśli ma być zgodnie z instrukcja lej 5w40  :-) który moim zdaniem jest lepszym wyborem dla kilkunastoleniego wozu,naszego klimatu i przeznaczenia auta [ tyrania w mieście i stania w korkach ] niż 5w30 ,które fakt jest ok ale nie przez cały okres życia auta tutaj proponuje poczytać  o różnicach między 5w30 5w40 5w50.

W skrócie niezależnie czy wybierzesz drugą czy trzecią opcje łańcucha nie uszkodzisz  :grin: a z tych tańszych i naprawdę dobrych olejów cena/jakość i przy okazji praktycznie nie podrabianych jest Mannol ewentualnie jeszcze Gulf .

Pozdro jeśli ktoś chcę pogadać zapraszam na prywatną wiadomość aby nie robić kolejnej świętej wojny o jedyny słuszny olej  :-P

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1614 dnia: 26 Stycznia 2019, 20:53:36 »
40 a nawet 50 do tego silnika który był projektowany pod 20 to bardzo "ciekawy" pomysł.

Offline Pueblo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1615 dnia: 26 Stycznia 2019, 21:22:53 »
Ciekawe to dopiero są wywody na tematy olejowe  :grin:

ps: Moja Yariska jakoś po 130 tyś na 5w50 nie bardzo ma ochotę zawitać na grubszy remont ale spoko  :good: szanuje za radę że ten silnik był projektowany pod 20.

Offline Ozdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1616 dnia: 26 Stycznia 2019, 21:39:56 »
Cofnąłem się o 40 stron wątku, do postów 2015 roku, chciałbym jednakże jeszcze raz wrócić do tematu.
Nabyłem Yarisa III 2011, silnik 1.0 PB. Ku mojemu zdziwieniu jest on od pierwszego serwisu zalewany olejem 10W40. Aktualny przebieg to 102 tys. km. Robię głównie krótkie odcinki po mieście, samochód nie jest garażowany. Dlatego chce przejść na olej 5W30.
I teraz pytania:
1. Czy są praktycy (nie teoretycy) którzy w podobnej sytuacji przeszli na 5W30?
2. Polecany jest Valvoline SynPower 5W30 (plus płukanka Valvoline Engine Oil System Clean)?
3. Opcjonalnie inny (może być z wyższej półki)?
Po przejściu z 10w40 na 5w30 pewnie skrócę okres wymiany na połowę (7-8 tys. km).

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1617 dnia: 26 Stycznia 2019, 22:18:30 »
Ja byłem dokładnie w takiej samej sytuacji, a nawet gorszej bo auto do 30 tyś. jeździło na 15W40 (z wymianą co 15 tyś. km, potem do 117 tyś na 10W40.

Od 117 tyś na 5W30. Przejscie na 5W30 miało swój tryb, który mogę na poczcie opisać  za wirtualne piwo :)

Jak Valvoline to Synpower FE, a nie Synpower,  ale można ciut lepsze. Częstsza wymiana  - na pewno warto skoro tego oleju jest mniej w silniku niż w 4 cylindrowych do tego  aby przemieścić auto z A do B to silnik pracuje na wyższych obrotach.... 3 cylindry....

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2019, 22:20:28 wysłana przez bodex4 »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1618 dnia: 27 Stycznia 2019, 07:58:51 »
Cofnąłem się o 40 stron wątku, do postów 2015 roku,
Za mało się cofnąłeś. Poczytaj posty kolegi paba, np. tu: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=7459.510
PS. Dzień dobry nowy

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1619 dnia: 27 Stycznia 2019, 10:32:06 »
Tyle lat jeździłeś na tym 10W40 od Lotos więc jeździj dalej i nie kombinuj już :)
    Wiam. Podzielam zdanie kolegi. Jak ktos zalal 10w40?pol syntetyk? to przejscie na zalecany 5w ?jesli to full syntetyk, bo nie kazdy 5w to syntetyk?moze pomoc jeslu chodzi o czystosc i lepsze smarowanie ale licz sie z tym ze silnik na 99% rozczelni sie na uszczelniaczach olejowych i samych uszczelkach. Ja przy takim przejsciu w poprzednim aucie-w suzuki mialem tez problem z uszczelniaczami gniazd zaworowych? poza tym simeringi na walkach od strony rozrzadu musialem wymienic bo zrobilo sie mokro.. Generalnie sobie zaszkodzilem. Uwazam ze trzeba miec swoj rozum, a tutaj mozna pisac doktoraty i jak widac uczonych w pismie nie brakuje.

Tobie się chyba zwieracze rozszczelnią. Następny teoretyk.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl