Autor Wątek: Termostat czy też nie ?  (Przeczytany 2420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dynia

• Gość
Termostat czy też nie ?
« dnia: 02 Listopada 2005, 10:53:14 »
Siema,

Od jakiegoś czasu mam dziwną przypadłość. Chodzi o temp. silnika. Nawet latem jeżdżąc po mieście wskazówka temp. wędrowała na połowę, ale przy stałej prędkości ok. 90km spadała o 2-3 kreski. Jak padał deszcz lub temp. spadła do 15 st. to właśnie tak sprawa wyglądała. Silnik ciągle był na lekkim ssaniu ( obroty ok. 1100 ). Jak zrobiło sięzimniej to problem siępowiększył. Mam zamiar wymienić płyn chłodniczy bo dawno nie był wymieniany. Wszystkie objawy wskazują na uszkodzony termostat, ale...w poniedziałek założyłem tekturęna chłodnicęi problem zniknął!! Wymieniać termostat czy nie ? A może to płyn ma jakiś wpływ ?
Silnik 4a-fe '93 128tys. lpg i klima

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:35:16 wysłana przez Janmor »

Madzia83

• Gość
Termostat czy te¿ nie ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2005, 11:36:09 »
Miałam podobnie, temperatura wariowała, praktycznie silnik cały czas był niedogrzany i postawiłam na termostat. Po wymienie problem jak ręką odjął.

Toyo69

• Gość
Termostat czy te¿ nie ?
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2005, 11:57:03 »
Dlaczego nie czytasz FAQ tam jest wszystko napisane  :?  :?  :?
TU http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=2490

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Termostat czy te¿ nie ?
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2005, 13:08:59 »
termostat i plyn to ok. 100zl robota z pol godziny a tekturke wywal bo przy dobrym termostacie to jest niepotrzebna
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Rees

• Gość
Termostat czy te¿ nie ?
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2005, 17:45:12 »
Z całym szacunkiem Pan Croom ma rację, przejechałem E10 170kkm i nawet w przy dużych mrozach rolka trzymała prawidłową temperaturębez tektury, a objawy w rolce Pana Dyni wskazują "jak w pysk" na awariętermostatu (brak odcięcia płynu układu chłodzącego w momencie spadku temperatury przy prawidłowych wskazaniach czyjnika temperatury w silniku).
Pozdro.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Termostat czy te¿ nie ?
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2005, 18:56:30 »
skoro problem rozwiązany - i jak zauważył Toyo69, jest w innym dziale odpowiedź ten zamykam.

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl