Autor Wątek: Wysokie Spalanie - Czujnik Temperatury?  (Przeczytany 10676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcink

• Gość
Wysokie Spalanie - Czujnik Temperatury?
« dnia: 03 Listopada 2005, 09:56:15 »
Przepraszam za wyrażenie - szlag mnie już trafia - walczęz wysokim spalaniem w swojej Rolce już od jakiegoś czasu i zero sukcesów, tylko dziura w kieszeni.
Corolla 1.6 , okular, 110 KM, Japonka, sedan, bez gazu. 130 tys. km.
Wymieniony przepalony wydech ( środkowy i końcowy tłunik) - zero nieszczelności.Teraz mam Bosala.
Nowe świece Denso, filtr powietrza denso.
Wymieniona sonda lambda - obroty falująco skaczące w dół sięunormowały, ale spalanie niestety nie.
Filtr paliwa wymieniony 10tys km temu na Denso.
Przepustnica wyczyszczona. Filtr powietrza nowy - Denso. Opony i ciśnienienie w nich ok.
W Toyocie jak sprawdzali pod komputerem - "..jak nowy...".
Tylko czemu tak nałogowo i w dużych ilościach lubi  benzynkę?
Po trasie jadąc b. spokojnie 90-120 spala 8 , w cyklu mieszanym 9.5-10.
A jeszcze rok temu paliła średnio 7-8.
Został mi jeszcze czujnik temperatury lub katalizator.
I wiele innych możliwości, o których lepiej nie myśleć, bo wtedy lepiej sprzedać.
Gazu nie mam.
Przebieg 130 tys km.
Olej Mobil Super S 10W40 z opakowania.
Czy zaśmiecony filtr paliwa może mieć wpływ na zwiększone spalanie?
Tu w Piotrkowie i okolicach nikt nawet sięnie chce podjać szukania przyczyny - odsyłają do serwisu.
Mam dziwne odczucia,że spalanie zaczęło wzrastać sukcesywnie od kiedy rok temu w zimęprzejechałem po nieodśnieżonym placu u rodziców spodem autka lub od ostatniej wymiany fitru paliwa i oleju
Nie mam już kasy za wiele na zgadywanie co może powodoważ benzynocholizm u mojej Roli.
Może macie jakieś swoje spostrzeżenia, uwagi?
Ile Wam spalają po mieście?
Jak siępoddam to będzie do sprzedania...

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2005, 12:02:28 »
wydaje mi sie ze przy przy 110 KM spalanie na poziomie 8 litrow jest normalne.
Pisales, ze wczesniej palila 7 - 8 litrow, tak wiec roznica niewielka.
Moze to wina paliwa jakie tankujesz.
Wyjezdzij paliwo do konca i zalej 98 PB na Shelu lub na BP.

Jesli chodzi o czujnik to jakie masz obroty na biegu jalowym?
Jak wyglada z temperatura? nie spada w czasie jazdy?

Filtr paliwa tez warto co jakis czas wymienic.

Jezdzisz wiecej na trasie czy po miescie?
Sprobuj zresetowac kompa, moze pomoze.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2005, 12:05:37 »
czujnik temperatury może mieć wpływ było to poruszane już natomiast zachowuje siępoprawnie a więc po rozgrzaniu auta ustawia sięw połowie skali i tak trwa to jest ok
może zmieniłeś bardzo styl jazdy ?? itojest przyczyna   :chmmm

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2005, 12:36:22 »
pytanie namber 1 czy wskazowka temp. cieczy stoi caly czas dokladnie w polowie ?

pytanie namber 2 Bierze olej ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2005, 12:39:55 »
Zgadzam sie z Croomem.
U mnie jak silnik bral olej to spalenie paliwa wzroslo srednio o 2 litry

marcink

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2005, 12:59:21 »
Cytat: Croom
pytanie namber 1 czy wskazowka temp. cieczy stoi caly czas dokladnie w polowie ?

pytanie namber 2 Bierze olej ?

Dawniej jeździłem na "osławionym" złą sławą Castrolu SLX 0W30.
Tego jadł  od 0,5 l / 1000km.
Potem był Castrol RS 10W60 i w zasadzie od tego momentu zaczęło rosnąć spalanie.
Oleju nie dolewałem.
Potem ze względu na koszty przeszedłem na Mobil Super S 10W40 i tego nic nie łyka.

Temperatura silnika jak sięnagrzeje jest stała - stoi w połowie.
Obroty na zimno to 1200, jak sięnagrzeje to 800.
Już nie spadają, jak było przed wymianą sondy lambda.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2005, 15:48:03 »
marcink, więc czujnik temperatury jest ok
a jak z jazdą czy starasz sięjechać oszczędnie i spalanie jesttakie same ??

Pigletto

• Gość
Re: Wysokie Spalanie - Czujnik Temperatury?
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopada 2005, 21:32:15 »
Cytat: marcink

Tylko czemu tak nałogowo i w dużych ilościach lubi  benzynkę?
Po trasie jadąc b. spokojnie 90-120 spala 8 , w cyklu mieszanym 9.5-10.
A jeszcze rok temu paliła średnio 7-8.

Może macie jakieś swoje spostrzeżenia, uwagi?
Ile Wam spalają po mieście?

Mam 1.6 4A-FE tylko w E10 (nie wiem czy jest jakaś różnica jak w przypadku 4E-FE... ;) ) i u mnie spala w trasie pomiędzy 7-8 (żeby zeszła poniżej 7 to musi być naprawdędługa trasa i dość spokojnie jechana). Nie wiem ile pali po mieście bo ze względu na dalekie dojazdy do pracy 90% to u mnie zwykle trasa. Ostatnio w drodze na chorwację(5 osób i pełny bagażnik) spalanie wynosiło od 6,9 litrów (jazda około 110 km/h i mniej) do 7,7 l - jazda w okolicy 140 km/h w porywach 150 km/h.

W zimie, po mieście myślęże będzie miedzy 8-9, tak więc nie jest u ciebie tak strasznie źle, jednak mogłoby być lepiej...

Wcześniej też mi auto więcej paliło, średnio było to 8-9 l/100 km, a pamiętam że jak je kupowałem to poprzedni właściciel mówił że pali koło 10. Teraz jest mniej i w sumie nie bardzo wiem czemu... Robiłem mały remont silnika bo brała olej (brała prawie 1l/1000km a teraz bierze pomiedzy 1-2l/10 000km), wymieniane były różne inne rzeczy typu płyn chlodniczy, termostat, sprzęgło, filtry itd. Ogólnie auto jest doprowadzone do chyba niezłego stanu i nie wiem co dokladnie mialo wplyw na zmniejszenie spalania... moze ogólnie wszystko ;) Przebieg jest sporo większy niż Twój, olej Mobil 10W40.

Za bardzo nie mam pomysłu... może coś nie tak z tą sondą lambda? Brat ostanio miał tak w Nubirze że wymienili sondęale i tak co jakis czas zapalala sie kontrolka check engine... dopiero kolejna wymiana pomogła. Może by ja jeszcze raz pomierzyć... no i nie masz przypadkiem silnika na ubogą mieszankę, bo wtedy nie ma normalnej sondy tylko czujnik...?

marcink

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2005, 06:05:34 »
Cytat: rwaw
marcink, więc czujnik temperatury jest ok
a jak z jazdą czy starasz sięjechać oszczędnie i spalanie jesttakie same ??

Niestety tak - przez ostatnie 3 tys km  jeżdżęjak przysłowiowa "baba" - delikatnie spod świateł, bez zbędnego wyprzedzania, przyśpieszania i nagłego hamowania.
Nie przekraczam 3 tys. obrotów. Średnie w czasie jazdy to 2-2.5.

Chyba tak już musi być - muszęwreszcie małżonkęprzekonać, by odważyła sięjeździć autkiem i szanse są,że spalanie trochęspadnie. Mimo,że sięstaram "oszczędnie" jeździć to pewnie kobieta lepiej by jeszcze  to zrobiła.
W ostateczności poszukam ropniaka ,żeby  do ceny Rolki za dużo nie dokładać lub w gaz zainwestuję.

Dzięki wszystkim za chęci i porady.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2005, 11:31:45 »
marcink, jeżeli to są krótkie odcinki i miasto to tak jak pisał Pigletto, te spalanie będzie większe a teraz jeszcze zimno więc cuż  :(

wlosek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2005, 21:17:48 »
Restartowales komuter wtrysku?
A analize spalin robiles? To moze cos pomoc.
Pozdr

marcink

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopada 2005, 11:16:37 »
Cytat: wlosek
Restartowales komuter wtrysku?
A analize spalin robiles? To moze cos pomoc.
Pozdr

Rozłączyłem na noc akumulator i  podłączając go ponownie zapomniałem włączyć syreny alarmu z kluczyka.
Zauważyłem też krótko po tym ,że jeden z tylnych bębnów bardziej sięgrzeje od drugiego - w ramach dobrego imienia mechanik uregulował je ponownie.
Zbiegły się2 rzeczy w tym samym czasie i spalanie spadło do 8,5l po mieście, co przy poprzednich wynikach 10l jest niezłym wynikiem wg. mnie.
Czasami syrena alarmu ( ostatnie mroziki) zanim autko sięnagrzało, popiskiwała trochę, jakby wodęłapała.
Zobaczę 2 kolejne tankowania bez włączonej syreny alarmu i  1  z włączoną i porównam wyniki w spalaniu.

Czy jakieś zwarcie w alarmnie może powodować zwiększone zużycie paliwa?
Analizęspalin gdzie można wykonać najlepiej i najtaniej?
Na typowej stacji diagnostycznej,gdzie przeglądy techniczne sięrobi czy lepiej u gazownika dobrego?

Zauważyłem też, że od ostatniej wymiany płynu chłodzącego ( rok temu ) autko dłużej sięnagrzewa ( 3-4 km , zanim wskazówka dojdzie do połowy, ciepłe powietrz po 2-3km).
Jak był oryginalny czerwony płyn toyotowy było lepiej.
Teraz mechanik wlał shella z beczki.
Jak jest ciepło - częściej sięwentylator załącza niż na poprzednim płynie.

Czyżby syfiasty płyn i powinienenm szybko go zmienić?

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopada 2005, 15:57:09 »
Czyżby syfiasty płyn i powinienenm szybko go zmienić?

Mozliwe.

Albo swiezy plyn wyplukal chlodnice z osadow i termostat teraz troche swiruje.

Pojezdzij troche, jezeli bedzie coraz gorzej to moze warto jeszcze raz wymienic plyn.
Plyn najlepiej kupic w ASO, to jest koncentrat, ktory rozciencza sie z woda destylowana.

Ale to, ze teraz dluzej sie nagrzewa jest raczej z tym zwiazane, ze z dnia na dzien
jest coraz zimniej.

Pozdrawiam

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopada 2005, 16:56:59 »

Rozłączyłem na noc akumulator i  podłączając go ponownie zapomniałem włączyć syreny alarmu z kluczyka.
Zauważyłem też krótko po tym ,że jeden z tylnych bębnów bardziej sięgrzeje od drugiego - w ramach dobrego imienia mechanik uregulował je ponownie.
Zbiegły się2 rzeczy w tym samym czasie i spalanie spadło do 8,5l po mieście, co przy poprzednich wynikach 10l jest niezłym wynikiem wg. mnie.

Ten bemben mógł ci podnosić spalanie i to znacznie. Zobaczysz jak bedzie dalej ale 8,5 to dobry wynik szczególnie teraz jak jest coraz zimniej

Czasami syrena alarmu ( ostatnie mroziki) zanim autko sięnagrzało, popiskiwała trochę, jakby wodęłapała.
Zobaczę 2 kolejne tankowania bez włączonej syreny alarmu i  1  z włączoną i porównam wyniki w spalaniu.
Czy jakieś zwarcie w alarmnie może powodować zwiększone zużycie paliwa?

Zwarcie w alarmie może powodowac rózne dziwne rzeczy warto by było to sprawdzić.

Analizęspalin gdzie można wykonać najlepiej i najtaniej?
Na typowej stacji diagnostycznej,gdzie przeglądy techniczne sięrobi czy lepiej u gazownika dobrego?

Wszystko jedno ja robie u zaprzyjaznionego gazownika. Przy okazji nie zawadzi sprawdzic jak zmienia sie sygnał z sondy, moze ona troche szaleje.

Zauważyłem też, że od ostatniej wymiany płynu chłodzącego ( rok temu ) autko dłużej sięnagrzewa ( 3-4 km , zanim wskazówka dojdzie do połowy, ciepłe powietrz po 2-3km). Jak był oryginalny czerwony płyn toyotowy było lepiej. Teraz mechanik wlał shella z beczki. Jak jest ciepło - częściej sięwentylator załącza niż na poprzednim płynie. Czyżby syfiasty płyn i powinienenm szybko go zmienić?

Chłodnice powinno sie płukać przy kazdej wymianie z osadów. Poza tym sprawdz jeszcze w jakim stanie masz termostad. Raz miałem przypadek ze termostat działa ale tak jak by sie do końca nie domykał. Po wymianie bylo super.
BMW E46 320d
Mini Cooper

marcink

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopada 2005, 09:38:58 »
Poza tym sprawdz jeszcze w jakim stanie masz termostat. Raz miałem przypadek ze termostat działa ale tak jak by sie do końca nie domykał. Po wymianie bylo super
=======================================================

Jak można w najprostszy sposób sprawdzić, czy termostat działa poprawnie, tzn domyka sięcałkowicie?
Oczywiście przy założeniu,że z mechaniką mam niewiele wspónego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl