Autor Wątek: Wspomaganie (F)  (Przeczytany 53400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ayrsen

• Gość
Odp: Wspomaganie (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpnia 2006, 06:17:06 »
Myślę, że jest taki sam jak do T22, a dla T22 instrukcja obsługi mówi: Dexron II lub Dexron III. Dodatkowo, przeczytaj sobie to... ;)

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
Wspomaganie kierownicy
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lutego 2008, 09:19:47 »
Witam wszystkich. Ostatnio zaczeło mi grzechotać pompa wspomagania kierownicy ze względu na wyciek płynu. Stwierdziłem że wycieka na połączeniu rurki gumowej i metalowej wychodzącej od wału kierownicy do pompy. Ponieważ są tam nałożone "żabki" jest to powrót oleju do pompy. Czy na tym powrocie coś mogło się przytkać? Może te przewody mogą czymś zarosnąć, lub są jakieś zaworki ciśnieniowe? Pytam, bo narazie nalałem płynu prestone z uszczelniaczem, a nie chcę w miejsce "żabki zakładać opaski, bo jak jest przytkane to puści w innym miejscu.
Pozdrawiam. Carina 1,6 VIN: SB153ABK00E....

Watki scalilem. Miche
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2008, 13:50:28 wysłana przez Miche »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wspomaganie kierownicy
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lutego 2008, 11:50:40 »
Pompa wspomagania zaczęła "grzechotać" jak to nazwałeś z powodu zbyt niskiego poziomu płynu w układzie.
Jak dolałeś płynu pompę powinno wyciszyć.
Nie chcę Cię martwić ale przygotuj sobie 1000PLN na regenerację maglownicy (zakładając, że pompa sucha i cicha)
Zajrzyj sobie do FAQ - było o wspomaganiu w Cari
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lutego 2008, 17:13:52 »
Też z początku myślałem, że nie ominie mnie regeneracja, ale to wygląda tak, jakby z powodu wzrostu ciśnienia puścił wężyk na łączeniu. Ciekawi mnie co spowodowało wzrost ciśnienia. Normalnie pompa pompuje cały czas i płyn sobie krąży w obiegu przy jeździe na wprost. Dopiero przy skręcie płyn kierowany jest na tłoczki wspomagające pracę kierownicy. Pompa nie hałasuje, wspomaganie nie wykazuje żadnych podejrzanych oznak. Trochę pojeżdżę i dam znać, czy ubywa płynu.
Pozdrawiam

Dagon

• Gość
Odp: Wspomaganie kierownicy
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lutego 2008, 19:09:33 »
Pompa wspomagania zaczęła "grzechotać" jak to nazwałeś z powodu zbyt niskiego poziomu płynu w układzie.
Jak dolałeś płynu pompę powinno wyciszyć.
Nie chcę Cię martwić ale przygotuj sobie 1000PLN na regenerację maglownicy (zakładając, że pompa sucha i cicha)
Zajrzyj sobie do FAQ - było o wspomaganiu w Cari
Nie bardzo rozumiem. Jeśli było zbyt mało płynu, to jeśli ten stan nie utrzymywał się zbyt długo nić nie powinno się stać. Jeśli nie hałasuje już, to jest ok.
Co do wężyka, to nie zdejmowałeś go? Możesz go spokojnie zdjąć i zobaczyć, jak wygląda w środku. Obejrzeć, czy nie sparciał na tyle, że gdzieś z samej rurki cieknie (powyginaj go po zdjęciu na różne strony i się przypatrz jak guma się zachowuje, czy nie ma pęknięć itd.). To prosta czynność, wystarczą kombinerki (i jakieś naczynko by płyn do niego ściekał po rozłączeniu tego. Potem możesz ten płyn wlać na ponów. Dla świętego spokoju możesz zrobić płukanko całego układu (też da radę samemu jeśli możesz samochód postawić na kobyłkach). Ten wężyk warto moim zdaniem skontrolować, bo jeśli nawet była to wina ciśnienia, to by się przynajmniej odrobinę zsunął.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lutego 2008, 20:10:09 »
@an15
Umyj wszystko dokładnie benzyną ekstrakcyjną. Zalej na max i obserwuj skąd się wyrz...ga. Być może alarm jest przedwczesny. Zawsze też opaski samozaciskowe na wężach można zmienić na zaciskowe na śrubki (koniecznie w ocynku!). Generalnie maglownice w Carinach ( prod ZF) roszczelniają się przy końcówkach.
@Dagon
Z tym płukaniem układu w tym przypadku bym się wstrzymał - narazie proponuje obserwować układ.
Płatną usługę płukania opisałem w dziale Avensis (czytałeś z tego co pamiętam). Przy tych niewielkich kosztach nie bawił bym się samemu.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lutego 2008, 21:06:07 »
Z tym płukaniem układu w tym przypadku bym się wstrzymał - narazie proponuje obserwować układ.
Płatną usługę płukania opisałem w dziale Avensis (czytałeś z tego co pamiętam). Przy tych niewielkich kosztach nie bawił bym się samemu.
Ale mi chodzi o to, że nie jest to trudna czynność i jeśli tylko ktoś nie boi się pobrudzić łapek, to może spokojnie samemu to zrobić.
Ale masz racje, nie jest to drogi zabieg więc zrobienie go przy okazji najbliższego przeglądu nie narazi nikogo na znaczny wzrost kosztów.

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lutego 2008, 07:48:56 »
Dzięki za porady. Po jednym dniu jeżdzenia wężyk suchy, metalowa rurka delikatnie zapocona, ale zdaje się to normalne. Na razie nie widać, żeby płynu ubywało. Dla potomnych: uzupełniłem ubytek płynem firmy: Prestone Płyn do wspomagania + uszczelniacz 946ml.
PS. Tak mi chodzi po głowie, że układ się niczym nie przytkał, tylko stary płyn był zbyt gęsty. Po dolaniu nowego płynu zaczął skapywać z miarki, czego przedtem nie czynił.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lutego 2008, 13:04:30 »
Całkiem możliwe. Mogłeś jeszcze przynajmniej strzykawką odessać stary ze zbiorniczka i zalać nowym... Niektórzy mają takie patenty, że wysysają strzykawką stary, zalewają nowy. Czekają aż się to wymiesza (podczas jednego dnia jazdy) i potem wysysają znów płyn ze zbiorniczka i zalewają nowy. Oczywiście lepiej przepłukać układ jak opisywał to w dziale Ave Jozef01, ale jednak zawsze to coś Tongue
Co do tego płynu Prestone, to IMO jeden z najlepszych. Koncentrat płynu do chłodnic i środek do płukania układu chłodzenia też mają genialny ;] Inny produktów (prócz testera płynu) nie testowałem jeszcze.

Dla wszystkich tych, którzy powątpiewają w zasadność pełnej wymiany płynu, polecam obejrzenie tego:

Ponieważ starego płynu po płukanku nie oddałem jeszcze do mechanika (zawsze takie rzeczy przekazujcie mechanikowi, on odda to do utylizacji gdy będzie oddawał specyfiki ze swojego zakładu), postanowiłem pokazać jak bardzo różni się przepracowany płyn układu wspomagania od nowego. Na górze macie stary płyn, na dole nowy. Różnica nie jest tylko w barwie. Strzykawka ze starym płynem znacznie ciężej chodzi (ciężej zassać płyn oraz go wypchnąć) i to nie z powodu gęstości która właściwie się nie różni. Więc prócz kontroli poziomu płynu polecam kontrolę przynajmniej jego barwy.
Oczywiście strzykawka nie może być taką, która przystosowana jest do zakładania igieł... Po prostu średnica przepływu jest zbyt mała.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2008, 19:01:38 wysłana przez eddie »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lutego 2008, 13:54:00 »
Górna strzykawka - jakbym swój płyn z Ave widział przed wymianą. A ASO swoje - płynu we wspomaganiu nie wymieniać, w domyśle chyba chodzi im o wymianę od razu pompy + maglownicy! Chociaż i na naszym Zacnym Forum są zwolennicy teorii "a po co to ruszać" :furious3:
Dzięki za porady. Po jednym dniu jeżdzenia wężyk suchy, metalowa rurka delikatnie zapocona, ale zdaje się to normalne. Na razie nie widać, żeby płynu ubywało. Dla potomnych: uzupełniłem ubytek płynem firmy: Prestone Płyn do wspomagania + uszczelniacz 946ml.
PS. Tak mi chodzi po głowie, że układ się niczym nie przytkał, tylko stary płyn był zbyt gęsty. Po dolaniu nowego płynu zaczął skapywać z miarki, czego przedtem nie czynił.
Zapocenie metalowej rurki nie jest normalne! Umyj go dokładnie i obserwuj!
Ma być jak w reklamie podpasek, czy pieluch - "zawsze sucho, zawsze czysto, zawsze pewnie". :grin:
A tak z ciekawości ile musiałeś dolać płynu do zbiorniczka?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lutego 2008, 18:55:13 »
czy płukanie układu wspomagania i wymiana płynu to skomplikowana sprawa? będę sie chyba musiał z tym zmierzyć

whaa

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lutego 2008, 21:40:39 »
Witam Drogie Koleżanki i Koledzy

Mam pytanko. Za psi grzyb nie mogę znaleść obstrukcji od swojej Cari a potrzebuję jednej małej informacji. Potrzebuję dolać płynu od wspomagania. Pytanie polega na tym jaki płyn musze dolać  :huh: gdyż ja nie mam pojęcia  :oops:

Czy ewentualnie jest tam identyczny płyn jak w hydraulice sprzęgła czyli Dextron III (lub II nie pamietam) ?

Z góry dzięki za info

Pozdrawiam
..::whaa::..

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lutego 2008, 21:45:14 »
Dexron II lub III do wspomagania - są mieszalne
Tylko hamulcowego nie wlewaj, bo czytam, że Cię korci (w sprzęgle masz DOT 3 lub 4 czyli płyn hamulcowy) :grin:
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lutego 2008, 23:00:59 »
Ponieważ teraz poziom płynu w butelce stanął idealnie na 800 ml, znaczy się dolałem 146 ml. Na wiosnę robię płukanko układu wspomagania i zalewam pewnie tym Prestone. Dodatkowo wymiana płynu hamulcowego sprzęgła i hamulców.
Pozdrawiam

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Lutego 2008, 01:51:50 »
Cytuj (zaznaczone)
czy płukanie układu wspomagania i wymiana płynu to skomplikowana sprawa? będę sie chyba musiał z tym zmierzyć
Banalnie prosta, tylko trzeba mieć dojście od dołu (najlepiej kanał lub podnośnik, ewentualnie kobyłki). Jeśli nie chce Ci się tym bawić, to przy okazji przeglądu poproś o taką usługę (tylko musisz podkreślić, że zależy Ci na dokładnym przepłukaniu). Jest jeszcze półśrodek polegający na kilkukrotnej wymianie dzień po dniu płynu w zbiorniczku. To jednak nie jest dokładne płukanie oraz sporo płynu na to idzie, chodź lepsze to niż nic.

Oj, chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w orzeszki i skrobnąć krótkiego tutoriala :P

Cytuj (zaznaczone)
Pytanie polega na tym jaki płyn musze dolać  huh gdyż ja nie mam pojęcia  embarassed
Dokładnie tak, jak polecił Jozef01. Osobiście polecam Prestone (wersja  "Prestone Power Steering Fluid + Stop Leak").

Cytuj (zaznaczone)
Czy ewentualnie jest tam identyczny płyn jak w hydraulice sprzęgła czyli Dextron III (lub II nie pamietam) ?
W sprzęgle, to Ty kolego masz płyn hamulcowy a nie wspomagania...  :wink:

Cytuj (zaznaczone)
Dodatkowo wymiana płynu hamulcowego sprzęgła i hamulców.
Ja co roku wymieniam płyn hamulcowy i sprzęgła a to z tego powodu, że zalewam Ferrodo DOT 5.1. Minus jest taki, że jest dość higroskopijny i powinno się go wymieniać co 2 lata; ale że układ Cari był projektowany do płynu mniej chłonącego wilgoć, to wymieniam go w połowie przewidzianego okresu... Tak profilaktycznie oczywiście. Flaszka kosztuje dwadzieścia parę złotych a wymiana mieści się w usłudze przeglądu (czyli nic nie płacę) ;] Najważniejszą zaletą jest to, że nawet gdy hamulce są ekstremalnie nagrzane to nadal dobrze łapią ;] Przy normalnej jeździe różnicy oczywiście nie widać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl