Autor Wątek: Wspomaganie (F)  (Przeczytany 53445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Wspomaganie (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Marca 2008, 16:57:25 »
GMB ciekawie brzmi?
W Cari przy rozrządzie rolka zaczęła szumieć przy 65kkm - więcej tej firmy nie kupie!
[...]

A u mnie pompa wodna GMB spokojnie daje radę :) 
Było kupować zamiennik ? Nie lepiej było od razu ASO ew. Koyo ? :P  :D   Kosztowo pewnie na jedno wyszło albo nawet drożej o drugą robociznę... :(
65 tys. to i tak nieźle. 65% zakładanej żywotności oryginału. Ja zamienniki szacuję najwyżej na 50% choćby nie wiem jak japońskie i jak drogie :)
W krzyżaku tak właściwie to najważniejsze jest uszczelnienie łożysk. Jeżeli nic by się do nich nie dostawało to krzyżak jest dożywotni. To nie ta klasa obciążeń i prędkości obrotowych co na rolce rozrządu :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Marca 2008, 23:04:08 »
Dlatego w kategorii krzyżaki - stosunek jakość / cena polecam JC No Name...
A co do rolek zgoda: Koyo albo NSK
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Marca 2008, 20:16:54 »
Ostatnio spotkałem rolkę NSK z takim donitowanym zewnętrznym pierścieniem.
Czy wiecie coś na jej temat ?

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Marca 2008, 12:43:07 »
witam pytam dla pewnosci w sklepie www.moto.sklep.pl wystepuja 2 krzyzaki do cari i mam rozumiec ze to sa te dwa ktore sa w przekaldni, czy wystepuje rozne dla auta ze wspomaganiem i bez? czy to bede te z linku?, dodam ze wspomaganie mam

http://www.moto.sklep.pl/index.php?modules=magazyn&action=prod&marka=8912&model=101279&silnik=206727&kategoria=100104&grupa=c111322
!!!!WROCEK!!!!

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Marca 2008, 15:14:36 »
Ten z dopiskiem +PS Cię interesuje
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Marca 2008, 15:21:32 »

Jakie JC?? przeciez to gówno nie z tej ziemi. Taki zamontowałem bo  mi własnie oryginał sie przyblokowywał. Niecały rok ( 20 kkm) I mam luzy na kierownicy jak w starej syrenie. Kupiłem juz oryginalna uzywke i na dniach bede wyminiał.  200 w plecy...
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Marca 2008, 16:06:17 »
interesuje mnie ten z opisem PS bo tylko ten jest do mojej wersji? pisales ze w cari sa dwa krzyzaki, czyli te dwa lacznie z przekaldnia stanowia calas ukladu kierowniczego tak?

uzywki nie chce , to ma ktos namiary na nowy zamiennik zamiast kupowac tego z JC?
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2008, 16:31:59 wysłana przez Zigi »
!!!!WROCEK!!!!

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Marca 2008, 21:12:27 »

Jakie JC?? przeciez to gówno nie z tej ziemi. Taki zamontowałem bo  mi własnie oryginał sie przyblokowywał. Niecały rok ( 20 kkm) I mam luzy na kierownicy jak w starej syrenie. Kupiłem juz oryginalna uzywke i na dniach bede wyminiał.  200 w plecy...

U mnie przeleciał 65 kkm i cieszy się nim jeszcze następny właściciel. Co do używek - skąd wiesz ile ten krzyżak przeszedł? I czy pobijesz swój rekord i przejedziesz kolejne 20kkm? Ja z kolei nie kupiłbym używki.
Co do zasady eddie zgoda - nie powinno się dotykać niczego ze znaczkiem JC, ale jak nie masz odpowiednio w portfelu ryzykujesz - kupujesz "No Name".
Ale i tak najgorszym typem pacjentów są "regenorawacze", którzy wymieniają sam krzyżaczek w środku.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Marca 2008, 21:46:07 »
zgadzam sie ze ci co zmieniaja  ten srodek to potencjalni samobójcy ( bez urazy) , to samo sie tyczy tych którzy wsadzaja  krzyzak z seiczaka. Nie jestem zwolennikiem oszczedzania za ukladzie kierowniczym, dlatego wymieniłem stary ktory musiałem co jakis czas smarowac, ale on przynajmniej nie miał luzow. Nawet jesli ta uzywka ( w tym przypadku ze znanego zródła ) wytrzyma te 20 kkm to  tez nie  bedzie tak tragiczna jak to co mam teraz za 280 pln. Powinienem zostawic stary i smarowac do bólu, a tak cała impreza to juz bedzie jakies 600 pln. drugie tyle i mam oryginał z ASO.

Małe OT po kupnie auta wymieniłem łozyska z piastami bo miały " luzy"  Oryginał 1200 ( szt lub komplet nie pamietam ) to nabyłem zamienniki za pol ceny.  moze rok jezdziłem i luzy wrociły ....
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Marca 2008, 01:51:04 »
Nieco z innej beczki....
2 dni temu wydarzyło się coś, co w moim odczuciu na 100% było winą krzyżaka... Ciężko chodziła kierownica, skokowo, czasem nie chciała wracać w pozycję centralną. Jak w mordę strzelił krzyżak... Sprawdziłem profilaktycznie wspomaganie i w pełni sprawne się okazało...
Już umówiłem się do mechanika (na 19 marca dopiero :( ), a tutaj dziś popadało i zdziwko... kierownica znów zaczęła ładnie pracować bez żadnych problemów (oczywiście nie mówię, że to przez wilgoć... niemniej jednak ciekawy zbieg okoliczności), chodzi płynnie, lekko i wraca na pozycję centralną. Ktoś wie o co może chodzić?

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Marca 2008, 07:25:18 »
Dagon
Teflon w krzyżaku dopiero zaczął się wycierać. Możesz poczekać z wymianą gdzieś do następnej zimy. Popsikaj go białym smarem, albo czymś z MoS2. Dobrze jest też uchylić harmonijki przy maglownicy - potrafi tam być sucho i też fajera ciężko chodzi - smarujemy smarem do przegubów i dokładnie zabezpieczamy harmonijki. Skoro jedziesz do mechaniora to na razie niech Twojej Cari te 2 zabiegi zaaplikuje
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Marca 2008, 13:46:52 »
Dzięki. Krzyżak wymienię abym nie miał niemiłej niespodzianki pewnego dnia. Dopilnuję, by jeszcze mi cały układ obejrzeli i przesmarowali w razie potrzeby to, o czym piszesz. A może sam na kanał podjadę jak znajdę chwilę...

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Marca 2008, 13:50:47 »
... A może sam na kanał podjadę jak znajdę chwilę...
Tak jest najlepiej - Pańskie oko...
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Marca 2008, 08:28:05 »
Witam mam pytanko w sprawie wspomagania a mianowicie po około 2 godz. jazdy zaczyna się pojawiać problem z wspomnianym wspomaganiem, tzn. przy ostrych skrętach jak i przy mniejszych zaczyna sie dziwnie zachowywać układ wspomagania w jedną strone kreci się ze wspomaganiem natomiast przy "odkręcaniu" wychodząc z zakrętu już jest ciężko jakby nie było wspomagania co to może być? Przeczytałem cały wątek o wspomaganiu i nie natknąłem się na to żeby ktoś miał podobny problem. Dodam że, dzije się tak tylko przy długotrwałej jeździe ponad 2 godzinnej, na krótkich dystansach jest wszystko ok. Dzięki za wszelkie podpowiedzi i wskazówki co z tym zrobić. Przy okazji chciałbym złożyć Zdrowych i Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa wszystkim forumowiczom.

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Marca 2008, 11:49:12 »
rzuc okiem na maglownice czy przypadkiem nie ma wycieków, sprawdz poziem plynu do wspomagania, moze go nie byc i cos sie przyciera, al jak znam zycie i jak pamiatam swoje objawy to to bedzie na pewno krzyzak, i to ten zewnetrzny, najleiej sprawdz jak on wyglada, znajdziesz go w przedzile silnika po prawej przy przekladni, psiknij na niego jakims smarem i sprawdz czy pomoze, jezeli tak to diagnoza prosta :grin:  jakby co to to w Carspeed mozna kupic krzyzak JC za 210zl

pozdrawiam
!!!!WROCEK!!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl