Autor Wątek: Dźwignia otwierania bagażnika  (Przeczytany 5159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stolar1

• Gość
Dźwignia otwierania bagażnika
« dnia: 03 Listopada 2005, 21:52:22 »
Witam wszystkich. Czy ktoś może spotkał się z "latającą" dźwignią od otwierania bagażnika , która w dodatku go nie otwiera? Razem z nią jest umieszczony "otwieracz" do wlewu paliwa i on jakimś cudem działa. Podejrzewam że poluzowało się mocowanie tego całego ustrojstwa do podłogi, ale szczerze mówiąc nie za bardzo wiem jak się za to zabrać nie niszcząc przy tym połowy samochodu. W książkach nic nie ma a z taką pierdołą nie pojadę do ASO. Może ktoś już to ćwiczył ?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:03:19 wysłana przez Janmor »

kecaj

• Gość
D¼wignia otwierania baga¿nika
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2005, 22:52:39 »
Najpierw musisz odkręcic stopke ( do podparcia LEWEJ nogi ) następnie odsunąc dywanik , podwarżyć  listwe progową ( plastykową przy dzwiach ) znowu odsunąć dywanik , wziąść 10 kluczyk  ( o ile pamiętam ) najlepiej nasadkową i przykręcic.

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2005, 08:24:56 »
skoro "lata" i nie otwiera to czy nie masz przypadkiem zerwanej linki??? Bo to otwieranie to podobno jest na lince jakiejś i być może sięurwała albo gdzieś spadła z zaczepu. jak dostaniesz siędo mocowania o którym pisze kecaj, to sprawdź czy jest linka i czy ciągnąc za nią samą otworzysz klapę. Siemka.

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2005, 16:12:11 »
Dziękujęza rady. Podejrzewam że linka nie jest zerwana ani nie spadła, ponieważ co jakiś czas uda mi siębagażnik otworzyć ale muszębardzo mocno szarpać i bojęsięże urwęlub ułamęcałą dźwignię. Dzisiaj jest już ciemno, ale jutro jak przyjdęz pracy spróbujęzrobić to samoobsługowo   :adremel  ,chyba to nic trudnego (przynajmniej tak twierdzi Kecaj), Zastanawia mnie jeszcze tylko czy nie ma tam jakiejś regulacji tej linki, ale jak rozbioręto siędowiem. Jeśli uda mi sięto zrobić dam znać (jak sięnie uda też).Dzięki i pozdrowionka  :modlitwa

kecaj

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2005, 21:04:32 »
Nie ma tam zadnej regulacji linki  :wink:

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopada 2005, 14:47:51 »
TOTALNA PORAŻKA!!!!!!!! Dostałem siędo dźwigni tak jak radził Kecaj, uczciwie ją przykręciłem i NIC. Najprrawdopodobniej spadła przy zamku. I co dalej ???  Jak siętam dostać ? Czy może lepiej serwis ?

CzapCzap

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopada 2005, 15:14:21 »
Otwierasz klape bagaznika i tam na zamku masz ciegno, ktore ciagnie linka, zobacz czy wogole jest tam linka doczepiona.

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2005, 18:44:37 »
Otwieram bagażnik i widzęzabudowaną tylną część klapy i wystający zamek, ale nie wiem czy szukać w klapie czy wyjąć resztęzamka z tylnego pasa. I za choleręnie widzężadnej linki a gdzieś tam musi być, bo jak pociągnąłem ją z przodu to słyszałem chrobot, więc albo spadła z mocowania albo (broń Boże )sięurwała .GDZIE SZUKAÆ TEGO CHOLERSTWA ?

CzapCzap

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2005, 03:33:56 »
U mnie w sedanie klapa nie ma zadnej obudowy, zamek bebechy swiatel sa na wierzchu, inni tez tak maja ???

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2005, 15:57:21 »
Czyli linka jest w klapie ! Niestety mój liftback ma cały tył klapy pięknie zabudowany , na światła są takie specjalne otwory (zamykane jak schowki) a na zamek nie ma.Trzeba chyba będzie zdjąć  to maskowanie ale szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak i mam stracha. Może jakieś porady od kogoś kto to przerabiał ?

kecaj

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2005, 12:51:13 »
Otwierasz bagaznik , podnosisz klape bagaznika i jest na niej zamek ,następnie patrzysz w dół i jest tam otwór na ten zamek. Na dole tego otworu jest plastykowa listwa podwaz ja i bedziesz miał dojscie do linki ( znajduje sie po prawej stronie )

CzapCzap

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2005, 18:29:55 »
Myslalem ,ze w sedanie i w liftbacku jest tak samo, czyli linka idzie do zamka na klapie   :bojjjjjjjjjj

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2005, 00:14:38 »
Kecaj,  masz zdrowie  :aclap   i umiesz doradzić,spróbuję :modlitwa   . Pozdro

kecaj

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2005, 06:14:28 »
DO CzapCzap linka do otwierania znajduje sie nie w klapie bagaznika tylko w bagazniku  :D

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2005, 09:50:19 »
No i oczywiście Kecaj miałeś rację. Linka jest widoczna bardzo dobrze, a co więcej siedzi na swoim miejscu i DZIAŁA !!!Przyczyną tego zamieszania (oprócz poluzowanej dźwini oczywiście), była taka mała wajcha która,(jak mi sięwydaje )służy do blokowania możliwości otwierania bagażniką TĄ WŁAŚNIE DŹWIGIENKĄ.Znajduje sięona po wewnętrznej stronie bagażnika i jest zasłonięta tapicerkią. Była ustawiona w połowie zakresu i dlatego raz łapało a raz nie.Wystarczyło ją ustawić we właściwej pozycji, i OK. Dzięki wszystkim za pomoc. Na razie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl