Autor Wątek: hiacek  (Przeczytany 75561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marguss

• Gość
hiacek
« dnia: 08 Listopada 2005, 19:04:41 »
szukam uzytkownikow toyoty hiace mod 97 , jestem zainteresowany  wymiana pogladow na temat toyki

wroobel

• Gość
hiacek
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2005, 19:38:44 »
W porównaniu ze swoą konkurencją np. z VW T4, jest nieco bardziej "spartański"- wszędzie twarde plastiki, no i ma napęd na tył, który w zime nieco utrudnia jazde na codzień. Hiace z 97r miały przeważnie wolnossące diesle 2.4ccm- sinik bardzo trwały i niezawodny. Ogólnie to taki japoński "żuk" nie do zajechania.  :athunbsup

mmarcin

• Gość
Odp: hiacek
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2007, 22:45:08 »
mam toyotke tylko mam ostatnio problem,mam odglosy tak jak by zaczynal wyc most napewno nie sa to lozyska wkolach ani podpora walu olej w moscie jest taki jak zaleca producent

mmarcin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2007, 22:50:38 »
mam patent na zregenerowanie podpory walu w toyotce hiace tanim kosztem bo wiem ze niema zamienikow

Jawoks

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2007, 21:29:32 »
Witam kolegę. Mój jest również z 97r. Jeśli chodzi o most to wymieniłem w nim olej ;) Po takim zabiegu ciszej chodzi, tak więc już go prawie nie słychać. Ale patent na zregenerowanie podpory możesz udostępnić.

mmarcin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2007, 23:11:43 »
zdemontuj podpore,musisz wyciagnac na sile srodek podpory moze to sie zdawac niemozliwe ale jednak,jesli juz wyjmiesz srodek to bendziesz widzial lozysko z upustami i przeciecie po srodku lozyska,mosisz rozdzielic te dwie polowki najlepiej tak zeby nie uszkodzic oslonek jesli juz rozpolowisz to w srodku bendzie lozysko.jesli cos to mam podpore regenerowana na sprzedarz z lozyskiem japonskim

Jawoks

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2007, 13:52:29 »
Jak na razie mam problem z cofającym się paliwem. Przez co muszę długo kręcić by odpalał. Na szczęście mam webasto i jak podgrzeje silnik do gorąca to od razu odpala, ale przez bąble z powietrzem w układzie paliwowym silnik czasem nie równo chodzi. Jak wstawiłem przeźroczyste węże zamiast oryginalnych to wyraźnie było widać, że od filtra do pompy wtryskowe pojawiają się bąble. Przyczyną prawdopodobnie jest ta ręczna pompka paliwa. Nowa kosztuje 500zł w serwisie, a jak widzę jest ona nie rozbieralna, więc zostaje wyjęcie tego "grzyba" i zaklejenie poxipolem. Miałeś może taki problem ?

mmarcin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudnia 2007, 21:39:49 »
sluchaj wszystko jest rozbieralne.a co ze swiecami.czasami trzeba uszczelnic uklad paliwowy lecz jest to troszke zkomplikowane.filtr paliwa wymieniony i wszystkie gumki czasami zostaje stara bo tak sie skleja ze jej nie widac

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2007, 23:28:01 »
Witam.Jakimś dziwnym trafem zakupiłem Transita Connect;)....Chiałbym go jednak ozenić w miarę szybko i zakupić toyote hiace...Zmiana auta dosyć drastyczna bo mam tu tdci,klimy i jeszce Bóg wie co...Ale to jednak ford a w dodatku nowoczesny diesel...Nie stać mnie na posiadanie takiego auta choc pali to jak na lekarstwo ale na zimne zaczynam dmuchać...boję się ze zrobie mu krzywdę a wiem że ford należy do grupy aut które psują się "ot tak" same z siebie.....zdzieram już którąś z kolei toyote i jakoś odzwyczaiłem się(bo miałem w życiu różne wynalazki) od czestych i kosztownych napraw. W związku z tym proszę o szczere opinie na temat auta:
-na co zwrócić uwagę przy kupnie
-jaki silnik polecacie
- ile takie połyka paliwka(nie najważniejsze ale ciekaw mam prawo być;)  )
- co lubi wysiąść(suma sumarum ma prawo bo szukam takiego z lat 95-2002(?) )
Na razie chyba tyle.Pozdrawiam goraco

Aha.Jakie silniki występowały w hiace IV?jakie moce?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2007, 23:34:49 wysłana przez ts_Alpin »

Jawoks

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2007, 21:25:05 »
Na co zwracać uwagę to ciężko powiedzieć, bo te autko nie ma specjalnie wad technicznych. Zacznij od tego żeby był bezwypadkowy, ale to chyba oczywiste, bezwypadkowy nie może mieć śladów korozji na nadwoziu, na podwoziu może coś wystąpić (po 10 latach) o ile ktoś nie zrobił w międzyczasie konserwacji podwozia.
Zawieszenie jak przy każdym aucie, nic nie powinno walić.
Zwróć uwagę na wał, w moim jest cichutki i go nie słychać.
Po silniku raczej nie wyczujesz przebiegu bo to jest wieczna maszyna i chodzi zawsze od nowości tak samo, no chyba że ktoś mocno zaniedbał - musiałbyś przejechać się dla porównania z dwoma sztukami tego modelu.
Biegi powinny wchodzić normalnie z leciutkim oporem (dodam tylko, że normalnie ruszasz z 2ki, chyba że jest załadowany do pełna lub ruszasz pod stromą górkę).
Sprawdź sprzęgło - w tym modelu jeśli ktoś wpakował jakieś niemarkowe to szybko tarcza się rozlatuje (sprężynki), jak puszczasz sprzęgło to nie powinno nic telepać, jeśli jest takie charakterystyczne cykanie po puszczeniu sprzęgła, to tarcza do wymiany.
Nie przejmuj się jeśli będzie przetarte lub zdarte siedzenie kierowcy po lewej stronie, jak się wychodzi niego to przeważnie "zjeżdża się" z fotela i ten szybko się przeciera, no chyba że ktoś sobie założył pokrowce jak ja :)

Wiadomo 2,4D - 2L to wieczny silnik i nic sie w nim nie psuje, fajnie byłoby ten 2,4D z turbo. Ja bym się teraz skusił na 2,5 D4D to są również dobre silniki tylko technologicznie o wiele nowsze.

Jeśli chodzi o 2,4D (2L) to zawsze przyjmuje jak Ci co jeżdżą VW T4 2,4D 10l na setkę, oczywiście w trasie zejdziesz i do 8l.

No nie wiem, co może w niej wysiąść, rozmawiałem z kimś kto miał tą toyotę z 96r. przejechał nią 450tys bez awarii w ciągu 4 lat, wymieniał filtry, olej na czas i chodziła... ale ją sprzedał koledze, który po jakimś czasie wymienił alternator.
Przebieg jej nie groźny tylko wiek robi swoje, jak ja pisałem wyżej mam problem z układem paliwowym - gdzieś bierze lewe powietrze i jeszcze do końca nie wyeliminowałem tej usterki. Ja mam swoją dwa lata i wymieniłem sprzęgło (wszystko było z nim w porządku tylko sprzężny na tarczy uległy zniszczeniu - beznadziejny materiał, ale to jakiś zamiennik był włożony bez nazwy). Dwa razy zmieniłem olej i wymieniłem wszystkie filierki.

Najpopularniejszy silnik jaki był w latach 95-00 to 2,4D (symbol 2L) ma 78km, drugi to ten sam tylko z turbiną (2L-T) ma 90km. W tych latach był też 2,4l benzyna (2RZ-E) 115km (nie widziałem go jeszcze w żadnym ogłoszeniu), ale i był 2,7l (3RZ-FE) 143km, ten występował czasami w wersji bus.
Po 2000r. pojawił się 2,5 D4D (2KD-FTV) i w niego raczej bym się pakował, występował w 2 wersjach mocowych - 88km  i 102km.

To na razie wszystko, co miałem w głowie, mogłem coś pominąć ;) Jakby co to pytaj.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2007, 05:06:02 »
czyli ford idzie pod młotek...widziałem fajne sztuki w na autoscout24.4wd tam nie mało....może by takie cos zaryzykować??mieszkam na golgocie nie małej..ale pewnie spalanie takiego będzie większe...Spodziewałem się takiej odpowiedzi...Z reguły tak jest że dostawczaki bądź jakiej firmy są trwalsze od osobówek.zastanawiałem się jak się to ma do toyoty...Ale z tego co widze to rozczarowania byc nie powinno...Już polubiłem to autko choc jeszcze go "nie macałem";)...Z częściami zamiennymi to pewnie się poprawiło i chyba nie powinno być problemu w "tych czasach"...Narazie chyba tyle.dziękuje serdecznie..jak zakupie to na bank się pochwale.Pozdrawiam

Jawoks

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2007, 09:37:59 »
Poszukaj na http://www.mobile.de tam jest ich znacznie więcej. Szukasz wersji osobowej czy typowo dostawczej (2/3 osobowej) ?
W sumie jakbyś był już zdecydowany na jakieś ogłoszenie to pokaż, chętnie zobaczę ;)

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2007, 10:46:26 »
Najbardziej chciałbym takie cos właśnie----> 2/3 <------ ale jest ich zdecydowanie mniej.Ale oczywiście jak znajdzie się jakiś rodzynek w innej wersji(osobowa lub full dostawcza) to jakoś sobie poradzę....Kurcze ale mam dylemat co do silniczka.Auto będzie sporo jeździć na krótkich dystansach.Dużo ale krótkie trasy.
P.S.Jawoks z które czesci Polski jestes?Może jest ktoś z Południa???Chętnie bym podotykał takiego mobilka.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2007, 10:48:30 wysłana przez ts_Alpin »

Jawoks

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudnia 2007, 12:51:42 »
Zapewne weźmiesz któregoś z diesla, to chyba oczywiste. Najbardziej niezawodnym silnikiem jest 2,4D - ale jest najsłabszy, 2,4D z turbo ponoć zupełnie inna jazda, wiadomo turbo się może kiedyś się zepsuć.
D4D to o wiele nowszy silnik - cichszy, mocniejszy. Wszystkie silniki są dobre :)

Jestem z Gdańska więc ciężko będzie, w Krakowie jakiś czas temu widziałem przejazdem ładnego Hiaca przed salonem. Weź sobie jazdę próbną, taki da Ci duży obraz na temat auta. Jak będziesz brał używany to szybko wychwycisz czy coś jest nie tak.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marca 2008, 16:39:06 »
Kto mnie poratuje i podpowie, ile wchodzi oleju do 2L-T ? :)
Mam taką jedną bez instrukcji :(  Tak się zastanawiam nad napojeniem jej 10W40...

ts_Alpin - jak jesteś z Kraka lub okolic, to mogę Ci dać pomacać ;)  taką jedną '97 2,4TD :)
Daj PW.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl