Autor Wątek: tylne zawieszenie  (Przeczytany 8016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

clips

• Gość
tylne zawieszenie
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Listopada 2005, 21:33:56 »
Cytat: Croom
W ASO robia to gdzies za ok. 100 cala zawieche ;-)
reguluje sie przod i tył !

Witam
Jak narazie nie nazekam
Ostatnio zaczelo mi cos stukac w zawieszeniu
zaczynam od wymiany gum na stabilizatorach i nie wiem jaka srednice maja tylne gumy

P.s - możesz edytowac swoje posty i nie ma potrzeby zakładania nowego   :)  
janmor

Pigletto

• Gość
tylne zawieszenie
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2005, 16:07:45 »
Ja poszedłem do sklepu, podałem model auta i rocznik no i po prostu te gumy kupiłem... W sklepie znali rozmiar. Jak masz obawy że nie będą pasować to zapytaj czy jakby co to możesz wymienić...

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
tylne zawieszenie
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2005, 16:15:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak narazie nie nazekam
Ostatnio zaczelo mi cos stukac w zawieszeniu
zaczynam od wymiany gum na stabilizatorach i nie wiem jaka srednice maja tylne gumy

Nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej E-11 podobno były trzy średnice stabilizatora. Pomimo sprawdzania w ASO na podstawie VINu sukces odnieśli dopiero moi koledzy za pomocą suwmiarki.  Przy okazji: za komplet w ASO zapłaciłem 58 PLN   :D

clips

• Gość
tylne zawieszenie
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2005, 16:36:36 »
mierzylem suwmiarka i wszystko wskazuje na to  ze na tyl maja isc gumy o srednicy 16 mm
ale znawcy w sklepie twierdza ze w E10 z 93r maja napewno byc gumy o srednicy 14mm
stad moj problem
musze odwiedzic jeszcze kilka sklepow

kermolo

• Gość
Odp: tylne zawieszenie
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpnia 2007, 11:29:54 »
Witam.
Co do geometrii w rolkach e10, e11, e11fl, carina2 oraz carinaE, to jest to bardzo wazny punkt jesli chodzi o wlasciwosci jezdne. w polsce tak naprawde jest bardzo malo warsztatow ktore potrafia to ustawic jak nalezy. Najczesciej ustawia sie na odwal, a pozniej auto myszkuje, jest podatne na wiatr itd... jezdzi sie naprawde jak wartburgiem. We wszystkich w/w autach mamy doczynienia z wielowahaczowym zawieszeniem i jesli mechanik mowi ze tylu sie nie ustawia- proponuje odrazu wsiasc w auto i uciekac. Myk jest taki ze geometrie mozemy tak ustawic (teoretycznie dobrze na kompie-wydruku) a auto bedzie jezdzilo BOKIEM. Generalnie w rolkach ustawianie geometrii powinno trwac jakies1-1,5h, i zaczyna sie od ustawienia zbierznosci tyl, nastepnie przod, i pozniej jeszcze raz korekta tyl/przod. Wazne jest jescze to aby buda stala idealnie prosto wzgledem pozniej ustawianych kol. Jesli te rzeczy pominiemy to chocby na wydruku wszedzie bylo 0,0 to i tak auto moze jezdzic lekko bokiem, a wtedy jest niestabilne, myszkuje i trzeba caly czas korygowac tor jazdy.
Takie jest moje zdanie, nie jestem mechanikiem i chetnie wyslucham inny zdan na ten temat. podr

kermolo

• Gość
Odp: tylne zawieszenie
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sierpnia 2007, 11:34:07 »
Gumy.
Co do gum stabilizatora to wersje 4AFE, 4AFE G6 i 4EFE G6 mialy grubsze stabilizatory, a zwykle 4EFE mialy ciensze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl