Autor Wątek: Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego  (Przeczytany 5210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

thompson

• Gość
Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego
« dnia: 09 Listopada 2005, 14:15:38 »
Witam wszystkich Forumowiczów, jestem nowym użytkownikiem Toyotki Starlet i to mój pierwszy post na tym forum. :D Moja gwiazdeczka to model P8 z XII 95 roku, silniczek 2E-E. Mam takie pytanie, jak jest u Was z ww. zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego, bo u mnie ten zbiorniczek ma dopływ wężykiem poprzez zatyczkę, ale nie widać odpływu.... To normalne?   :?

Edit: w sumie odpływ jest, ale nie z powrotem do obiegu tylko na zewnątrz poza zbiorniczek, poprzez drugi wężyk...   :cwhatsup
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:44:53 wysłana przez janmor »

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
Zbiorniczek wyrównawczy p³ynu ch³odniczego
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2005, 14:23:12 »
tak, to jest normalne.
Przez ten węzy płyn wraca do zbiorniczka, albo jest z niego zasysany.
Zależy jak jesta jest potrzeba.

thompson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2005, 17:51:37 »
Oki to fajnie jak tak, tylko muszęjakoś przymocować tą zatyczkę, bo siępoluzowała i nie trzyma siędobrze na wlewie do zbiorniczka. Ale najlepsze jest to, że przed chwilą oglądałem pod maską gwiazdeczkęznajomego, też P8 1,3, tylko rocznik 93 i bez wspomagania (moja ma wspomaganie) no i wyglądała pod maską inaczej. Inne zbiorniczki i ich rozmieszczenie. Hmm nawet silnik wyglądał o dziwo jakoś inaczej.  Tamta miała z tego zbiorniczka odchodzący z dołu przewód.... Jak jest u was? Może skombinujęcyfraka i wrzucęfotkę...   :|

bol0

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2005, 21:56:41 »
moje bebechy mozesz ogladnac w tym temacie. wrzucalem tam foty przy okazji jakiegos problemu. swoja droga to dziwne, ze Twoj znajomy ma zupelnie inne rozmieszczenie bebeszkow. pare roznic bylo miedzy modelami, ale z tego co piszesz to w tym przypadku roznice sa duze. wrzuc foty jak ci sie uda

thompson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2005, 22:45:07 »
bol0 bebeszki w Twojej gwiazdeczce wyglądają dość podobnie do tych w samochodzie mojego znajomego. U mnie na pewno jest inne rozmieszczenie zbiorniczków, co do reszty nie potrafięjuż powiedzieć, fotograficznej pamięci nie mam niestety... Silniczek wygląda tak samo jak u mnie 2E-E. Może on ma jakiś inny? 1.0? Mówił, że 1,3...

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2005, 01:11:04 »
thompson, zrob pare fotek tego co masz pod maską...
Moja Gwiazdka ma pod maska tak samo jak Gwiada bol0'a ( no moze troche czysciej...;))   ), wiec dziwi mnie co u Ciebie jest pod maska...
Moze Twoja miala jakiego swap'a, a Ty nic o tym nie wiesz :)

ps. u mnie zasada dzialania zbiorniczka o ktorym piszesz jest identyczna!

thompson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2005, 09:18:16 »
Oki dziś lub jutro skombinujęaparat, zrobięparęfotek i wrzucęna forum. U mnie ze zbiorniczkami jest tak: po lewej stronie, tam gdzie u was jest taki jakby podwójny zbiorniczek na płyn chłodniczy i na płyn do spryskiwaczy- u mnie jest jeden większy na płyn chłodniczy. Wyżej koło kielicha jest zbiorniczek na płyn do układu wspomagania, a zbiorniczek na płyn do spryskiwaczy jest po prawej stronie koło akumulatora, schowany w głąb. A przy okazji jeszcze jedno pytanie: Starletki były składane tylko w Japonii czy w Europie  też?

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2005, 10:09:25 »
no to chyba wygląda że ktoś miał robiony swap silnika:):)
Tompson, zopacz sobie jak wygląda komora silnika w 1.0 http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=6671  - z tym że EP7 nie EP8.
Jak chcesz być bardziej pewien to zobacz sobie na tabliczce znamionowej jaki silnik był pierwotnie.Tablicza jest w komorze silnika tuż pod mocowaniem ramienia wycieraczki pasażera.( na zdjęciach u mnie i u bola widoszna jest dobrze).
Na tabliczce masz ty silnika i pojemność- Jesli masz 1E 999ccm to masz robiony swapik :):)

thompson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2005, 11:51:04 »
Jak kupowałem Tojkęto dzwoniłem do ASO sprawdzić numery- i wyszło okej, 1,3 12V EFI....  :)

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2005, 17:39:17 »
a jak masz na tabliczce??

thompson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2005, 23:58:53 »
Na tabliczce nie widziałem żadnych oznaczeń typu silnika...  :?
Dziś skombinowałem aparat, jutro będą fotki  :wink:

thompson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopada 2005, 13:15:27 »
Ok to zamieszczam fotki:

U mnie wygląda to tak. Tak sięzastanawiam, może w ostatnich wersjach produkcyjnych delikatnie przeprojektowali układ pod maską? A może to kwestia wersji ze wspomaganiem?

Edit: Tojka zagazowana jak widać...

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2005, 16:32:16 »
cholera, a jednak inaczej niz u mnie..
nie mam pojecia dlaczego tak masz, ale watpie zeby sam fakt wspomagania tak "zamieszał" pod maska..
 :?

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopada 2005, 22:19:53 »
widać każda straletka jest inna... i nie ma reguły!,
rozmieszczenie pojemniczków może być różne, ale to zasysanie u twojegoe znajomego... drugi przewód dochodzący do zbiorniczka z płynem??? nie wiem zak jest u innych ale z tego co mi wiadomo powinien być tylko jeden. Może tamte dwa siępoprostu łączą?

thompson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2005, 00:19:05 »
Hmm dziwne, a może to kwestia tego, gdzie była produkowana? Moja ma J-kęw numerach, więc jest made in Japan, a jak Wasze Gwiazdeczki? A może kwestia rocznika? Co do tego nieszczęsnego zbiorniczka, to u znajomego wyglądało to dokładnie tak samo jak np. u bol0. W TYM temacie na zdjęciu widać standardowy zbiorniczek, i jak sięprzyjżeć widoczny jest właśnie ten wężyk, o który mi chodziło- wychodzi jakby z pomiędzy tych obu złączonych zbiorniczków...     :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl