Moja Corolla ma na liczniku 176 500 km i przy 181 000 km wypada mi zrobić przegląd (ostatni - wbity w książce serwisowej był przy 166 000 km). Przy moim kilometrażu zrobięgo pewnie za jakieś 3 miesiące. Przegląd będęrobił u swojego mechanika, przysłowiowego "pana Janka" 8)
Przegląd kosztuje u niego 200 zł + olej - w sumie około 350 - 400 zł. I mam pytanie: czy oprócz oleju (teraz mam Castrol GTX Magnatec, zmienimy na Mobil1) i filtra oleju wymienić też np. olej w skrzyni biegów i paski, napinacze? Sęk w tym, że w książce serwisowej nie ma wpisanych napraw, jedynie daty przeglądów co 15 000 km i jaki nalewali olej. Po prostu nie wiem, kiedy były wymieniane paski (chyba ten od alternatora troszkęszeleści, ale może to normalne? Poza tym nie wygląda na nowy, ale może też nie jest i taki stary ...) i zastanawiam sięnad ich wymianą (samochód zanim go kupiłem stał dokładnie pół roku w komisie). Ile to może kosztować? Gdzieś tu na forum czytałem, że ktoś za przegląd (wymiana oleju i pasków) zapłacił 550 zł. Podobno taką wymianępowinno sięrobić co 40 000 km. Hmmm, zapytam swojego "pana Janka" - niby oglądał samochód zaraz po tym, jak go kupiłem i nic o ewentualnej wymianie pasków nie mówił, ale jakbyście mi coś podpowiedzieli, będęwdzięczny :D
PS. A co jeszcze powinienem wymienić, skoro samochód stał pół roku w komisie? Niby nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w pracy silnika, oleju nie bierze, ale może powinienem coś wymienić? Po prostu chciałbym na tym przeglądzie "załatwić" jak najwięcej, żeby potem na trochędłużej mieć spokój.
Jacho