Autor Wątek: Co warto wymienić na przeglądzie?  (Przeczytany 9500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Co warto wymienić na przeglądzie?
« dnia: 13 Listopada 2005, 22:34:11 »
Moja Corolla ma na liczniku 176 500 km i przy 181 000 km wypada mi zrobić przegląd (ostatni - wbity w książce serwisowej był przy 166 000 km). Przy moim kilometrażu zrobięgo pewnie za jakieś 3 miesiące. Przegląd będęrobił u swojego mechanika, przysłowiowego "pana Janka" 8)
Przegląd kosztuje u niego 200 zł + olej - w sumie około 350 - 400 zł. I mam pytanie: czy oprócz oleju (teraz mam Castrol GTX Magnatec, zmienimy na Mobil1) i filtra oleju wymienić też np. olej w skrzyni biegów i paski, napinacze? Sęk w tym, że w książce serwisowej nie ma wpisanych napraw, jedynie daty przeglądów co 15 000 km i jaki nalewali olej. Po prostu nie wiem, kiedy były wymieniane paski (chyba ten od alternatora troszkęszeleści, ale może to normalne? Poza tym nie wygląda na nowy, ale może też nie jest i taki stary ...) i zastanawiam sięnad ich wymianą (samochód zanim go kupiłem stał dokładnie pół roku w komisie). Ile to może kosztować? Gdzieś tu na forum czytałem, że ktoś za przegląd (wymiana oleju i pasków) zapłacił 550 zł. Podobno taką wymianępowinno sięrobić co 40 000 km. Hmmm, zapytam swojego "pana Janka" - niby oglądał samochód zaraz po tym, jak go kupiłem i nic o ewentualnej wymianie pasków nie mówił, ale jakbyście mi coś podpowiedzieli, będęwdzięczny  :D

PS. A co jeszcze powinienem wymienić, skoro samochód stał pół roku w komisie? Niby nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w pracy silnika, oleju nie bierze, ale może powinienem coś wymienić? Po prostu chciałbym na tym przeglądzie "załatwić" jak najwięcej, żeby potem na trochędłużej mieć spokój.

Jacho
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:38:49 wysłana przez Janmor »
Coday, Comorrow, Corolla

tunix

• Gość
Co warto wymieniæ na przegl±dzie?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2005, 22:41:25 »
Jeśli przeglądy wbite do książki były robione w ASO w Polsce to podjedź do jakiegokolwiek z nich i poproś o sprawdzenie w komputerze co i kiedy było wymieniane. Oni mają w sytemie dość dokładną historię...

tx

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2005, 23:23:54 »
pół roku    :chmmm 
płyn hamulcowy , płyn w chłodnicy ...
a reszta wg wskazania poprzednika    :)
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 16:17:41 wysłana przez Spro-ket »

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2005, 10:40:25 »
Cytat: Spro-ket
pół roku    :chmmm  
a reszta wg wskazania poprzednika    :)

No widzisz, ale ja żadnych ubytków tych płynów nie stwierdzam, a poprzednika wręcz nie znam, bo kupowałem przez komis (a w zasadzie przez znajomego mechanika, który ten komis prowadzi). Byłem w ASO na Bielanach i podałem poprzedni numer rejestracyjny samochodu, ale nie znaleźli śladu po przeglądzie (może słabo szukali).

A samochód stał w komisie od 7.04. do 7.10.2005 - niby to był okres letni, może płynom jednak nic nie jest ...?  :chmmm No, ale zakładając że powinienem je wymienić, to ile może kosztować taka wymiana? (ile kosztuje u Waszych ”panów Janków”?  :wink:  )

Jacho

PS. Pewnie radzicie zrobić przegląd przed zimą, zanim osiągnęte 181 000 km ...  :?:
Coday, Comorrow, Corolla

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2005, 15:13:20 »
Cytat: Jacho
Cytat: Spro-ket
pół roku    :chmmm  
a reszta wg wskazania poprzednika    :)

No widzisz, ale ja żadnych ubytków tych płynów nie stwierdzam, a poprzednika wręcz nie znam, bo kupowałem przez komis (a w zasadzie przez znajomego mechanika, który ten komis prowadzi). Byłem w ASO na Bielanach i podałem poprzedni numer rejestracyjny samochodu, ale nie znaleźli śladu po przeglądzie (może słabo szukali).

A samochód stał w komisie od 7.04. do 7.10.2005 - niby to był okres letni, może płynom jednak nic nie jest ...?  :chmmm No, ale zakładając że powinienem je wymienić, to ile może kosztować taka wymiana? (ile kosztuje u Waszych ”panów Janków”?  :wink:  )

Jacho

PS. Pewnie radzicie zrobić przegląd przed zimą, zanim osiągnęte 181 000 km ...  :?:

Jak nie znasz poprzednika to tymbardziej trzeba dokładnie przyjrzeć sie samochodowi. Poza tym to te lyny wymienia sie nie dlatego ze ubywa ich a dlatego ze starzeją sie. Płyn hamulcowy jak i chłodniczy maja to do siebie pochłaniaja wilgoć i im wiecej jej np w płynie hamulcowym tym łatwiej go zagotowac a chłodniczy zamarznać.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2005, 15:34:35 »
Okej, to umówiłem sięz mechanikiem na przegląd w przyszły poniedziałek - powiedziałem, że chcęzrobić przegląd standardowy (wymiana oleju + filtra = 400 zł), oleju w skrzyni biegów (ok. 120 zł), pasków (ok. 40 zł) i płynów: hamulcowego i w chłodnicy (ok. 50-60 zł). No i jak napisałem mechanik weźmie za to w sumie ok. 620 zł i oprócz tego ogólnie obejrzy samochód, a ewentualne kolejne wymiany (jeśli będą konieczne) zrobimy później.

620 zł to chyba nie jest tak dużo za to wszystko, zważywszy że jest już w tym wliczona robocizna (ostatnio za robociznęwziął 10 zł - słownie: dziesięć złotych polskich  :roll:  ). Poza tym ten mechanik pracował kiedyś w ASO Toyota, a teraz ma własny warsztacik w Falenicy pod Warszawą i naprawia Toyoty i nie tylko (za połowęceny ASO  :cnice  )

Jak się"przejrzę" to zdam relację 8)  

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2005, 21:08:17 »
A co jeszcze powinienem wymienić, skoro samochód stał pół roku w komisie?

Wszystkie płyny ustrojowe obowiązkowo ;-)

Poza tym zadzwon do ASO i powiedz im co chcesz wymienic i ile by ten przeglad Cie wyszedl bo cos mi sie wydaje ze wiekszej roznicy miedzy domowym warsztatem pana Henia  :D  :D  :D

orientacyjne ceny :
olej np. mobil 10w40 super S 4L ok. 99zl
plyn chlodniczy np. SHELL 50zl
plyn hamulcowy dot 4 wzwyz ok. 20 zł
olej do skrzyni mobilube 75w90 wchodzi do 4e-fe chyba 2.6L czyli 3x45zl=135zl
filtr oleju union" orginał mozna kupic w JC chyba cos ok. 20zl
filtr pow. FILTRON lub podobny ok. 30zl
filtr paliwa tylko orginał 120zl
pasek alternatora np. GATES 25zl
swiece tylko ASO komplet 4szt. 50zl

aha sprawdz tez sobie czy termostat jeszcze dziala bo zimno juz ;-)

Plus robota...
zadzwon do ASO i zapytaj i napisz wtedy porownamy ceny pana HENIA ;-)))

w twoim przypadku to co wyzej nabazgralem powinienes  wymienic

pozdrowka
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2005, 01:11:34 »
(wymiana oleju + filtra = 400 zł)
Tanio to chyba nie jest    :chmmm 

W czwartek stawiam także w Falenicy.
Chyba muszę skonsultować z Tobą adresik   ;)       ( PW )
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 16:18:40 wysłana przez Spro-ket »

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2005, 11:29:17 »
Byłem w ASO na Bielanach i podałem poprzedni numer rejestracyjny samochodu, ale nie znaleźli śladu po przeglądzie (może słabo szukali).

Bo po numerze mogą nie odszukać - podaj w ASO numer VIN - powiedzą Ci wszystko.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2005, 20:24:12 »
Cytat: qbutek
Bo po numerze mogą nie odszukać - podaj w ASO numer VIN - powiedzą Ci wszystko.

Pod warunkiem ze ASO przesłało wszystkie informacje na serwer bodajże w Wielkiej Brytanii o ile sie nie myle ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada 2005, 23:14:48 »
(wymiana oleju + filtra = 400 zł)

To strasznie drogo.

W ASO za wymiane oleju i filtra placilem za filtr 40 zl plus 30 zl za robocizne,
razem 70 zl.
Olej sam kupilem za 130 zl.
W sumie wyszlo rowne 200 zl.

Chcesz zrobic, z tego co piszesz, standardowy przeglad.
Moze warto go zrobic w ASO?

Wbrew pozorom ASO Toyoty w cale nie jest takie drogie, jak wszyscy mysla.
Zadzwon i zapytaj sie i gwarantuje Ci, ze w ASO spokojnie zmiescisz sie w 600 zl,
a nawet moze mniej.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopada 2005, 12:11:38 »
No to uwaga, czego siędowiedziałem:

- w ASO Bielany podałem VIN i znaleźli ostatni przegląd: po 166 000 km były wymieniane tarcze hamulcowe + olej i filtr oleju (Castrol GTX Magnatec). Teraz mam 176 600 km.

- w tymże ASO za przegląd + wymiana płynów, filtrów itp. (duży przegląd) trzeba by sięliczyć z wydatkiem rzędu 1400-1500 zł (  :!:  ), plus ewentualnie dodatkowo wymiana świec czy co tam wyjdzie jeszcze (dla porównania: ”goły” przegląd - wymiana oleju + filtra z robocizną w ASO = 780-800 zł, u mechanika = 350-400 zł).

- u pana Mariusza (bo tak sięnazywa mój ”Pan Janek”   :wink:  - Spro-kecie, tak, to ten sam adresik, posłałem Ci PW - ja sięstawiam tam w poniedziałek) wszystko to będzie kosztowało rzędu 800, może 900 zł (dodatkowo do tego, co poprzednio napisałem jeszcze filtr paliwa (90 zł - oryginalny) i świece (pewnie coś rzędu 50 zł) = 620 + 90 + 50 = 760 zł plus coś pewnie za robociznę).

- wniosek: wolęjednak swojego mechanika, jest w porządku i tańszy od ASO.

Jacho

PS. W związku z tym, że będęwymieniał olej na Mobil1, mam świeżo kupiony, nie otwierany 1l oleju Castrol GTX Magnatec 10W40, dałem za niego w supermarkecie (  :-DD  ) 35 zł (”nówka-sztuka”), więc powiedzmy że mogęgo komuś odsprzedać za 20 zł, żeby nie wyrzucać go na śmietnik.  8)
Coday, Comorrow, Corolla

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopada 2005, 15:31:39 »
goły” przegląd - wymiana oleju + filtra z robocizną w ASO = 780-800 zł

To jest niemozliwe.

Czyzby ASO w Warszawie bylo 10 razy drozsze od ASO we Wroclawiu na Bielanach?

Nie wydaje mi sie.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopada 2005, 15:57:39 »
Zasadniczo pisałem o Bielanach w Warszawie, a w Warszawie (stolica  :cno  , to i ceny "stoliczne"  :aduh  ) wszystko jest możliwe. Facet z serwisu wyraźnie powiedział mi, że cena standardowego przeglądu wynosi 800 zł, natomiast jako że samochód był stale serwisowany w ASO, to mogędostać zniżkę2% na części i 5% na robociznę(albo na odwrót, nie zapamiętałem). Czyli zamiast 800 zł zapłaciłbym około 780 zł.
C'est la vie. Pytałem dwa razy, najpierw tydzień temu, a teraz dziś, także nie ma mowy o pomyłce czy niezrozumieniu. Jeśli chciałbym wymienić płyny, olej w skrzyni, filtry itd., to cena wzrosłaby do 1400-1500 zł.
Możesz zadzwonić i zapytać, tel. (22) 832 33 33.

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

akoyy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopada 2005, 20:48:33 »
Ja na 150 kkm w Łodzi w ASO zapłaciłem 1,2 tyś  
385,00 zł   przegląd ogólny i wymiana rozrządu      
135,00 zł   MOBIL 1 5W50   3l      
147,00 zł   olej do skrz.biegów  3l      
32,00 zł   filtr oleju      
3,00 zł   uszczelka korka spustowego