Autor Wątek: Gaz w Carinie (F)  (Przeczytany 83060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k r z y s i e k

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #135 dnia: 16 Września 2005, 22:25:21 »
Cytat: Perzan
Cytat: k r z y s i e k
Instalka II gen Elpigazu z kompem leonardo.

Gratulacje. Będziesz zadowolony :)
Mam to samo :)
Pozdro.

Dzięki  :)  , nie jest to przypadkowy wybór. Zanim zdecydowałem sie dopuścić do ingerencji w ten świetny silnik (2.0) to zrobiłem mozna powiedzieć doktorat na temat gazu a potem objechałem wszystkie warsztaty w mieście. A ze z zawodu jestem gazownikiem ale tym raczej od gazu ziemnego to poszło mi to dość łatwo.
Ta instalacja nie jest tania ale trzeba przynać ze warto. Zintegrowany sytem sterowania w jednym urządzeniu a nie jakaś pajęczyna kabli i emulatorów itp od różnych producentów jest mocną stroną tego układu do tego samodiagnoza systemu i łatwe serwisowanie przez podgląd parametrów i mozliwość zmiany ich z PC-ta programem serwisowym producenta wyklucza naprawy metodami prób i błędów.
Duże wrażenie zrobiło na mnie profesjonalizm warsztatu. Goście znali sie na robocie jak mało gdzie. Spotykałem takich instalatorów ze jak by mioni  zakładali gaz to bym chyba w miedzyczasie na zawał fiknął   :)
No ale pojeżdze jeszcze dłużej i powiem jak to chodzi.
pozdrawiam
krzysiek

namaxa

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #136 dnia: 17 Września 2005, 11:09:10 »
a gdzie zakładałeś ,

k r z y s i e k

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #137 dnia: 17 Września 2005, 14:05:24 »
Cytat: namaxa
a gdzie zakładałeś ,

W Lublinie na Łęczyńskiej 58, firma Trans-Wag
krzysiek

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #138 dnia: 17 Września 2005, 20:34:27 »
Cytuj (zaznaczone)

i smiga NO PROBLEM, wymaga regulacji mieszanki , robie co roku przy okazji przeglądu
, wiekszość "gazospeców" twierdzi że to nie powinno w ogóle jeżdzić, a ja nie widze różnicy miedzy benzyną a gazem, mo może tylko tyle, że na PB szybciej z obrotów schodzi...

Taka jest wlasnie wiekszosc naszych specjalistow od gazu.Twierdza cos co nie ma sensu.Jakis czas jezdzilem bez kompa na samym registerku i bardzo chwale sobie taki uklad pod warunkiem czestej regulacji.Zaleta jest szybka reakcja na dodanie gazu i brak delikatnego falowania mocy silnika podczas jazdy.Nie ma problemu ten kto ma bardzo dobre i szybkie kompy gazowe (Landi) ktore naprawde szybko potrafia zmieniac pozycje zaworu.Minusem jest brak plynnej regulacji skladu mieszanki w roznych zakresach obrotow i roznym obciazeniu.Sztuka jest dobre zaprogramowanie takiego kompa z wykorzystaniem wszystkich jego mozliwosci.
Teraz czekamy na nastepnego odwaznego ktory zagazuje swoje autko.

Wlodek

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #139 dnia: 17 Września 2005, 23:39:47 »
krzysiek masz racje II generacja jest wystarczająca byle dobrze dostrojona życze wielu kkm jazdy na LPG  :-DD

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #140 dnia: 18 Września 2005, 00:31:09 »
Zintegrowany sytem sterowania w jednym urządzeniu a nie jakaś pajęczyna kabli i emulatorów itp od różnych producentów jest mocną stroną tego układu

Jak to ? Nie masz emulatora wtrysków ??
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

k r z y s i e k

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #141 dnia: 18 Września 2005, 10:48:56 »
Cytat: Perzan
Zintegrowany sytem sterowania w jednym urządzeniu a nie jakaś pajęczyna kabli i emulatorów itp od różnych producentów jest mocną stroną tego układu

Jak to ? Nie masz emulatora wtrysków ??
Pozdro.

teraz Elpigaz ma nowe urządzenia Hevelius i Leonardo XL
http://www.elpigaz.com/rodzina_univ.htm

FAWORYT

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Września 2005, 11:46:28 »
No dziś dzwoniłem do gazowników i zamontują mi centralke autronic AL-700 zamiast elektroniki lecho.Tylko nieumiem znaleść programu w necie do ściagnięcia,abym se to kiedyś mógł zaprogramować.Czy ktoś z was ma komputer autronic w carinie 2.0? i jak to chodzi? Ile pali?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #143 dnia: 19 Września 2005, 11:53:38 »
Cytat: FAWORYT
Tylko nieumiem znaleść programu w necie do ściagnięcia,abym se to kiedyś mógł zaprogramować

FAWORYT, mam jeden i drugi program do obsługi tych centralek  :D także jakby co to...   :anarty
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

FAWORYT

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #144 dnia: 19 Września 2005, 12:22:46 »
No to spoko.Wiedziałem,że ktoś będzie mógł pomóc.Kryspin ,a skoro ty masz program do obsługi tych centralek,to czy ty też masz taką podpiętą u siebie?Jak tak ,to czy miałeś jakieś problemy,lub na co zwrócić uwagęgazownikom w momencie montażu?Czy jest tam funkcja wzbogacenia mieszanki w momencie nagłegło przyśpieszenia ,która zapobiega strzałom?Poprostu ,czy attuator może dostać +10 kroków( chyba od 1 do 24 kroki) ,aby wzbogacić mieszanke?Czy da sięzaprogramować max.obroty na gazie np.6700 po czym przechodzi na bene i odcina paliwo?Myśle,ze funkcja Cutt-off też istnieje i obroty idzie ręcznie wpisać ,np.1800obr/min i ponizej zaczyna dawkować ,a powyżej tych obrotów ustawić krokowy na 5 kroków,albo 0 ?Żeby niedawał gazu ,przy zamkniętej przepustnicy.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #145 dnia: 19 Września 2005, 12:55:53 »
Cytat: FAWORYT
No to spoko.Wiedziałem,że ktoś będzie mógł pomóc.Kryspin ,a skoro ty masz program do obsługi tych centralek,to czy ty też masz taką podpiętą u siebie?Jak tak ,to czy miałeś jakieś problemy,lub na co zwrócić uwagęgazownikom w momencie montażu?Czy jest tam funkcja wzbogacenia mieszanki w momencie nagłegło przyśpieszenia ,która zapobiega strzałom?Poprostu ,czy attuator może dostać +10 kroków( chyba od 1 do 24 kroki) ,aby wzbogacić mieszanke?

Mam programy do 17 instalek a sam mam w bolidzie Bingo S. W bingo jest możliwość ustawienia wzbogacania mieszanki po przekroczeniu jakiejś wartości TPS-u (przepustnicy) do wartości kroków  max czyli 250. Podejrzewam że i w AL-700 jest taka opcja jak w większości instalek..
A swoją drogą najlepiej zakupić interfejs (+ G-tech ) i samemu sobie przeprowadzać regulację, choć troszkęczasu potrzeba żeby sięnauczyć ale WARTO, tym bardziej że często jak siędpytujesz nawet gazowników ustawiających gaz - nie potrafią odpowiedzieć które parametry co regulują a przyjmują poprostu pewien standard.
 Już miałem okazjępdpinać pod komp kilka aut z danego warsztatu (3 x carina i 2 x ave wszystko 1,6 4A-FE) i odziwo zawsze były w nich te same nastawy. Mmarka, model silnik  - takie i takie nasytawy i następny proszę. Ale mało tego. Jak dzisiaj patrzęna sytuacjęsprzed jakiegoś czasu (nijak sięnieznałem na regulacji LPG) gdzie jeździłem na regulacjęa "fachowiec przestawiał" coś co nie ma zupełnie żadnego znaczenia na zgłaszane dolegliwości i jak zawsze padał tekst: "pojeździj zobacz jak będzie..." Aż w końcu już masz dosyć i nie jedziesz - na co liczą LPG-owcy.

Na co zwrócić uwagę??
* sam system montażu tzn czy przewody, inne elementy (centralka) są dobrze popodpinanie, nie wiszą luźno
* czy zostały właściwie zabezpieczone przejścia przez blachę- potencjalne ogniska rdzy
* niech nie ustawiają mieszanki na ekonomiczną bo to błąd, lepiej niech pali więcej ale zawory będą bezpieczne (i tu właśnie miałem problem ze swoim autem - było ustawione zbyt ekonomicznie i sięrozgrały zaworki - regulacja pomogła)
* silnik krokowy powinien być jak najbliżej przepustnicy

Inne rzeczy wyjdą w praniu bo tak naprawdęto wszystkiego sięsprawdzić nie da.
Jaką średnicęmixera ci montują?? KLIK
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

namaxa

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Września 2005, 22:55:27 »
kurcze, skomplikowane jest troche to o czym Kryspin pisze..
Ja ma instalacjęw cari bez jakichś wodotrysków, bez silniczków krokowych i ze sterowaniem LECHO (tzn jak imprtowali jeszcze STAG'a - STAG-2W) i zrobiłem ok 100 tys na tej instalacji i raczej nie narzekam. Nie strzela, czasem jak sybko z duzych obrotów zejde to zgasnie, ale tez nie zawsze. Spalanie średnie (większość miasto) 12-14, na trasie 10 gazu.  Czy warto coś unowocześnić w mojej instalacji?

FAWORYT

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #147 dnia: 19 Września 2005, 23:03:16 »
Cytuj (zaznaczone)
kurcze, skomplikowane jest troche to o czym Kryspin pisze..

To są wg.mnie i dla mnie oczywiste sprawy.W sumie dobrze ,ze Kryspin o tym pisze,bo wiele osób niema pojęcia o wielu sprawach.
Pozdrawiam

Offline junior

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #148 dnia: 19 Lipca 2008, 16:14:59 »
Mam do Was zapytanie jako że nie wiem czy uda mi się sprzedac Cari za takie pieniądze jakie bym chciał to chodzi mi po głowie myśl czy by ja nie zagazować? I zrobić z niej jeszcze tańsze w eksploatacji auto zostawiając tym samy na kolejne x-lat. Jaką instalacje polecacie? Jaka się najlepiej sprawdzi czyt. będzie najmniej problemowa. Czy brac najnowszą V-generacji? czy do Cari lepsza jest któraś z poprzednich? Dzięki z góry za wskazówki bo ja jestem laikiem w temacie lpg
pzdr
Made in Italy

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #149 dnia: 19 Lipca 2008, 16:32:44 »
Inwestycja w drogą instalację w tym momencie, to duże ryzyko. Nie wiadomo czy nasz kochany i "przyjazny" kierowcom rząd czegoś nie wymyśli. Tak jak z importem aut z USA. Przegląd będzie kosztował 16000zł!!! Dziady.

Ja mam na Bingo-S-4 http://kme.eu/autogaz1_bingo.html i nie narzekam. Jeździ od 2004r. i ok 40 000km. Co 10 000 przegląd i jest ok. Mam kabelek od telefonu komórkowego na port szeregowy i mam zamiast podłączyć auto pod komputer, zwłaszcza, że poniewiera mi się stary IBM 350MHz, to można z niego zrobić stacje diagnostyczną ;) Programik też mam. Zamiast jeździć do gaziarza sam sprawdzę skład mieszanki itp. Szczelność przewodów też można samemu sprawdzić. Jeśli będzie ok, to nie ruszam. Tak mam zresztą od dwóch przeglądów. Wymiana filtra LPG, to też żadna filozofia. Grzebać za dużo nie ma co, bo prawie nie czuć różnicy przy jeździe na LPG, a na PB. Chodzi o to aby było ekonomicznie. Pali też mało więc na pewno się nie polepszy. A do wyścigów i tak przełączam na PB, aby nie katować auta.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2008, 16:36:27 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl