Toyota Klub
o Toyotach wiemy prawie wszystko
Aktualności:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
»
.: GARAŻ :.
»
Camry
(Moderator:
marcin
) »
Wątek:
Łożyska kół tylnych w camry
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Łożyska kół tylnych w camry (Przeczytany 14951 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
skÂładak
Gość
Łożyska kół tylnych w camry
«
dnia:
15 Listopada 2005, 09:46:03 »
padły mi łożyska
kupić orginały czy zamienniki
czy ktoś ma jakieś doświadczenia z zamiennikami
ile kosztują i jakie kupić
«
Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:18:42 wysłana przez janmor
»
marcin
Moderator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #1 dnia:
15 Listopada 2005, 17:23:04 »
co jak co, ale z łożyskami to już chyba nie warto przesadzać, no chyba że zamienniki będą kosztować więcej niż oryginały, no to wtedy wiadomo
3VZ.pl
marcin
Moderator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #2 dnia:
15 Listopada 2005, 17:35:48 »
zajrzyj na ekatalog.intercars.pl - tam jest tego trochę, zalezy czy masz abs czy nie, ale cenki kosmos, tylko sie modlić żeby u mnie nie padło... zobacz jeszcze w JC. pzdr
3VZ.pl
skÂładak
Gość
ĂÂłoĂÂżyska kĂÂłĂÂł tylnych w camry
«
Odpowiedź #3 dnia:
15 Listopada 2005, 19:44:03 »
camry 2.2 bez ABSu rok produkcji 1994 wersja amerykańska
może ktoś zmieniał
co oznacza JS?
marcin
Moderator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #4 dnia:
15 Listopada 2005, 19:47:36 »
ja jeszcze nie, JC to takia firma - popatrz na niecue. jak bez abs, to będą tańsze łożyska - nie wiem czemu, ale tak
3VZ.pl
maniek_camry
Gość
«
Odpowiedź #5 dnia:
15 Listopada 2005, 21:14:13 »
Cena jest taka wyśrubowana bo kupuje sięcałe piasty - sa podobono magicy, którzy rozbierają piastęi wymieniają same łozysko..
marcin
Moderator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #6 dnia:
15 Listopada 2005, 21:27:26 »
wolałbym na tym nie jeździć... zwałszcza że czasem mam po dach:)
3VZ.pl
Lusiek
Gość
«
Odpowiedź #7 dnia:
18 Listopada 2005, 01:37:59 »
Cześć właśnie dzisiaj zmieniałem łożyska w tylnych kołach.
Jeżeli chodzi o cenęto jest żaden dramat,w JC piasta z łożyskami bo tylko tak można to zmienić kosztuje -koreańska 270 pln japońska 330 pln lub cała piasta w raz z półosią 560 pln ale tylko koreańska.W ASO Toyota części kosztują 1400 pln i tutaj wybór należy do Ciebie.
Jężeli chodzi o wymianęto nawet podrzędny mechaniór to zrobi za 50 pln za jedno koło a jężeli sam chcesz to zrobić to kosztują ciętylko części plus 1 godzina poświęcona na jedno koło plus sprzęt który jest do tego potrzebny.Wymieniasz tylko piastęzłożyskami a półoś do której przykręca siętarczęlub bęben(w zależności od wersji )zostaje ta sama bo jest to element który nie podlega wymianie(chyba że jest skrzywiony lub wystąpi jakaś inna usterka mechaniczna).pozdrawiam Lusiek
marcin
Moderator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #8 dnia:
18 Listopada 2005, 02:01:20 »
tak mi sie właśnie wydawało że nie jest to jakiś super problem, jak robiłem szczęki z tyłu, to właśnie ściągałem piastę, bo sięłatwiej robiło - 4 śruby i po zawodach
jeżeli dobrze pamiętam to 17
pozdrowionka
3VZ.pl
GayaCamry
Gość
Odp: Łożyska kół tylnych w camry
«
Odpowiedź #9 dnia:
01 Marca 2006, 19:27:20 »
Hm ja kupiłam do swojej V6 łożyska oryginalne, właśnie je wymieniam. Boje się wszelkich podróbek. Do jednego musiałam razem z piastą kupić, a to 1200 zł w Toyocie.
samelco
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #10 dnia:
02 Kwietnia 2006, 19:52:44 »
Mam takie lozysko kola tylnego z piasta i koronka od ABS.Jezeli ktos potrzebuje to niech daje znac
piotrakos
Gość
«
Odpowiedź #11 dnia:
20 Kwietnia 2010, 19:07:11 »
a czy zna ktoś nr lożysk do tylnych piast 93 2,2 h-ce bębnowe
dziadek_tadeusz
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #12 dnia:
20 Kwietnia 2010, 19:52:15 »
ToyoDiy.com
pzdr
Camry 2.2
Toyot Chodzacy
«
Odpowiedź #13 dnia:
20 Kwietnia 2010, 21:16:47 »
Wymiana lozysk przeprowadzona prawidlowo oplaci sie dluga i bezproblemowa eksploatacja.
Wykonujemy to w ten sposob;
Po zdjeciu piasty nalezy wyjac stare lozysko.najlepiej jest jak mamy mozliwosc wyprasowania prasa.
Inaczej mozna je wybic poprzez walek wykonany z brazu.
Natomiast montaz jest dosc skomplikowany.Nie wolno nigdy nabijac lozyska na zimno.
Jezeli jest nalozenie na walek to najpierw rozgrzewamy palnikiem naczynie z olejem i termometrem do 200C
nastepnie wkladamy lozysko do oleju i po 5 minutach wyjmujemy i nakladamy na os lekko popychamy rurka nawet uderzajac delkatnie i lozysko jest na swoim miejscu.ostudzamy i posprawie ale jezeli ma byc wlozone w nave czyli piaste to wkladamy do oleju piaste i lozysko wchodzi bez bulu przy bardzo malym nacisku.200C nigdy nie uszkodzi struktory materialu czyli nie rozhartuje.Tak zamontowane lozysko bedzie pracowac bardzo duzo lat i nigdy nie wysioadzie.
Natomiast lozyska nabijane przez pierscien na zimno sa juz za zycia zniszczone.Beda pracowac ale moga w kazdej chwili zakonczyc prace awarja i szybkim zuzyciem.To samo lozyska w prasowane na zimno z brudem.Pamietam widzialem kiedys w stacja Fiata za komuny lozyska wprasowywali do pol osi na zimno.Napomknolem mechanikowi ze tak sie niszczy lozyska ten wrzasnol zawolam kierownika i wyrzuca pana z hali za utrudnianie pracy i wykonania normy.To byl powod ze nigdy nie mialem zadnego kontaktu z firma panstwowa w tamtych czasach.Pozniej pytalem ludzi ile jezdza na lozyskach wymienianych szybklo podczas servicu a nawet po 50kkm.Moja bidna camcia ma ich juz odpukac 474kkm i cichutko jeszcze pracuje.
Szkoda ze niema kursow dla mechanikow i pozniej pokazow w fabryce lozysk. Co sie dzieje z lozyskiem po nabicu mlotkiem na zimno.Kazdy sobie by podzedl do mikroskopu i obejrzal io sie za glowe zlapal.
Pzdr.A8 2,2
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
Toyota Klub
»
.: GARAŻ :.
»
Camry
(Moderator: