Zwracam honor :modlitwa
Nie wiem co mi sięz tym przekrojem 50mm^2 ubzdurało, jedynie moje wytłumaczenie to to ze sięrozpedziłem bo ostatnio montowalismy po dwa zmiacniacz na przód plus monoblock i o jakoś suma obu przekrojów mi zapadła w pamieci tak bez sensu. Nawet szef sie ze mnie pośmiał :(
Standartowo wkładany jest 20mm^2, jeśłi jest wzmacniacz jakis skromy to można sie pokusić o ciut mniejszy jeszcze. Ale dla mocy 500W w RMS to 30mm^2 powinno sie włożyć ale jak jest 20mm^2 to i tak nie powinno takiego efektu powodować, czyli wyłączania radia i mrygania świateł
Jesli chodzi dokładnie o srednice która jest uzalezniona od mocy i długości kabla to wszystko jest zawarte w przepisach :bojjjjjjjjjj o których właśnie mnie szef poinformował
Jeśli chodzi o bezpieczniki to najczesciej wkładamy 60A a czasami 80A sie zdazy jak juz konkretny sprzet idzie. napisałem 20A z tego powodu ze nie wierze aby ten wzmacniacz miał 500W RMS, słyszałem demo-cara Sony X-plod i oprócz walorów wizualnych, do których tez mozna sie przyczepić to jakos dźwięku była słaba. Ale sęk w tym ze mało jest osób które mogą to zauważyc bo nigdy nie słuchali czegoś lepszego albo za krótko sobie posiedzieli w samochodzie. No ale marketing robi swoje :adremel
Na to wychodzi ze wczoraj miałem jakis denny dzień :chmmm :dead
A moze wyjąć radio, podpiąc voltomierz przy zasilaniu radia i wtedy zobaczyc czy zasilanie jest przez cały czas czy moze wzmacniacz tyle wysysa ze dla radia nie starcza i zobaczy sie do jakij wartosci spada napiecie :?
A moze wstrzasy są tak wielkie ze radio nie wytrzymuje

:?: