Autor Wątek: brak mocy do wzmacniacza!  (Przeczytany 5287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sadlo

• Gość
brak mocy do wzmacniacza!
« dnia: 16 Listopada 2005, 05:17:53 »
mam wzmacniacz 1600W sony i glosniczek 1000w pioneer. przy kakretnym podkreceniu swiatla mrygaja a radio sie wylacza z braku mocu. czego to wina? akumolator, alternator...?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2005, 08:12:39 »
ani akumulator ani alternator.......
oczywiscie moce jakie podajesz to moce maxymalne (no chyba ze masz az taki 'sprzet'.....)
biorac pod uwage ze jest to sony to podejrzewam ze moc oscyluje ok 200 RMS max!?
ale najlepiej jak sam napiszesz.......- pewnie to ten 'rabowy' wzmak?

generalnie podaj jaki to wzmak i wtedy bedize wszystko jasne.....

ale wracajac do topicu to najprawdopodobniej jest za maly przekroj kabla zasilajacego..... (to na 95%) moze sie tez okazac ze jednak wzmacniacz jest az tak mocny ze wymagany bedize kondensator - ale nie sadze.......

najwazniejsze - moc RMS jaka posiada ten wzmacniacz? jakie ma zabezpieczenia??(bezpieczniki)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2005, 11:05:24 »
Możliwości są takie:
- słaby akumulator
- wadliwy wzmacniacz (bo nigdy nie doświadczyłem takich efektów montując nawet prawdziwe 1,2kW w RMS
- wadliwa instalacja elektryczna
- bardzo zła jakość i mała średnica kabla zasilającego

a czy zamontowałes bezpiecznik przy akumulatorze??   :adremel

sadlo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2005, 22:33:25 »
wzmacniacz to sony xplod 1600W muzyczna, RMS 500W, 1 kanalowy. przekroj kabla to 26mm szesciennych. bezpiecznik 60A. ten sprzet mam juz rok i do tej pory nie mialem problemow, fakt jest faktem ze wczesniej swiatla przy uderzeniu basu tez mrygaly ale ile bym nie podkrecil to zawsze dawal rade a teraz juz nie.

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2005, 22:51:57 »
Bezpiecznik masz troche duzy   :?  

W isntrukcji kazali taki wstawić ??   :chmmm

Proponuje sprawdzić akumulator, jeśłi radio sie nawet wyłącza to najprawdopodobnie napiecie spada Ci nawet poniżej 7V

Wymień akumulator, np. od jakiegoś znajomego   :D

sadlo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2005, 01:56:57 »
w instrukcji wzmacniacza byl nawet podany 150A. a ta 60-tke kupilem z zestawem kabli.

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2005, 09:18:06 »
Sprawdź akumulator, jeśli to nie poskutkuje to wtedy bedziemy dalej kminić temat.

jest tez mozliwosć ze jesli czesto i głosno słuchasz muzy, to przy krótkich jazdach samochodem, małe ogległości, moze sie okaac ze akumulator nie zdąża sie doładować odpowiednio z każdym wyjazdem i słuchaniem radia i pada. Moze spóbuj pojeżdzić cały dzień bez włączania radia. W zupełnej ciszy i dopiero po przejechaniu no moze około 100km zobacz wtedy  :?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2005, 09:34:53 »
a czy przy wlaczonym silniku, gdy prad plynie z alternatora jest taki sam efekt?
Cytat: sadlo
26mm szesciennych.
26mm^2 tow iem ile to i taki bylby wystarczajacy (takie min) ale 26mm^3 to nie wiem ile to.....:/ (chyba ze poprostu wkradla sie literowka)

ja nadal obstaje ze wian lezy po stronie zasilania i to nie w sensie akumulator czy alternator (chodz autko leciwe....)

ale skoro wczesnije bylo wszystko ok to wszystko jest mozliwe.....
podaj jakis 'zestandaryzowany' wymiar (przekroj) kabla czyli: mm^2 albo AWG....

sadlo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2005, 22:29:24 »
akumolator ma kontrolke i wedlug niej jest wporzadku. przejechalem caly dzien bez muzy i nic nie pomoglo. a przekroj kabla to pomylka, to 21,1mm^2 czyli 4 AWG. przy wlaczeniu silnika i wkreceniu nawet na 6000 obr to to samo.

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2005, 23:14:58 »
No to jeszcze zostaje kabel, my zawsze dajemy 50mm^2 dla mocy wiekszych od 500W w RMS ale kurcze nie wydaje mi sie aby to było przyczyną, ale z drugiej strony najmniejszy jaki dajemy to 30mm^2 a Ty masz tylko 21mm^2   :chmmm  

Bo jeśłi to nie pomoze tzn ze wzmacniacz strasznie duzo prądu bierze, za duzo :-/
Nigdy ale to nigdy od kiedy zaczałem montowac sprzet, czyli od 2 lat ani mojemu znajomemu który montuje sprzet od ponad 6 lat nigdy sie nic takiego nie zdazyło   :chmmm  

Moze zrób jeszzce próbe i włóż bezpiecznik na kablu zasilajacym o wartości 20A i podkrec radio, jesli sie przepali to bedzie wiadomo ze wzmacniacz pobiera ponad 20A i trzeba bedzie sprawdzic wzmacniacz dokładniej ale jesli wytrzyma to bedziemy dalej mysleć.

Proponuje napisac temat na forum caraudio na stronie www.audiocar.pl moze tam ktoś pomoze
  :modlitwa

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2005, 08:17:08 »
Bartosz81, jesli wzmacnacz ma 0,5kW moc to 20A przepali sie odrazu......
i to bez znaczenia czy wzmacniacz jest sprawny czy nie sprawny......

50mm^2 do wzmakow od 500 RMS
widze ze  ostro tam przeginacie bo stosujac 35 przy takich mocach to az nadto!!..... (bez sensu dociazac auto, nie mowiac o przeciaganiu i elastycznosci takich przewodow!)
po za tym srednica kabla nie zalezy tylko od mocy wzmacniacza ale rowniez od jego dlugosci.....
yaris starlet itp krotkie auta to kabel ok 4m! (z zapasem) wiedz do wzmacniacza z moca 0,5 kW teoretycznie wystarcza 16mm^2, rozsadniej jednak jest stosowac 20mm^2 35 to max...... ale gdzie tu do 50!!!

stosowanie takiego przewodu dziala chyba tylko na psychike - zawsze mozna sie pochwalic ze ma sie fi=50!!

ja do zasialania 'bagaznika' mam (bede mial jak juz wszystko poskaladam) 33mm^2 (za tym kondensatro) i nie widze mozliwosci aby byl to za maly przekroj!!

reasumujac......
kabel napewno jest wystarczajacy......
zachowanie dziwne - biorac pod uwage ze wszystko bylo ok!

teraz jeszcze mi tylk orpzyszlo do glowy ze kable idace do radia (zasilajace) maja za maly przekroj i dlatego tak sie dzieje - przy duzych poborach pradu!:)
ale to i tak nadal nie wytlumacza przygasania swiatel...
trzba by to na spokojnie wszystko obejrzec......

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2005, 09:54:24 »
Zwracam honor   :modlitwa  

Nie wiem co mi sięz tym przekrojem 50mm^2 ubzdurało, jedynie moje wytłumaczenie to to ze sięrozpedziłem bo ostatnio montowalismy po dwa zmiacniacz na przód plus monoblock i o jakoś suma obu przekrojów mi zapadła w pamieci tak bez sensu. Nawet szef sie ze mnie pośmiał   :(  

Standartowo wkładany jest 20mm^2, jeśłi jest wzmacniacz jakis skromy to można sie pokusić o ciut mniejszy jeszcze. Ale dla mocy 500W w RMS to 30mm^2 powinno sie włożyć ale jak jest 20mm^2 to i tak nie powinno takiego efektu powodować, czyli wyłączania radia i mrygania świateł   :|  
Jesli chodzi dokładnie o srednice która jest uzalezniona od mocy i długości kabla to wszystko jest zawarte w przepisach   :bojjjjjjjjjj  o których właśnie mnie szef poinformował   :oops:  

Jeśli chodzi o bezpieczniki to najczesciej wkładamy 60A a czasami 80A sie zdazy jak juz konkretny sprzet idzie. napisałem 20A z tego powodu ze nie wierze aby ten wzmacniacz miał 500W RMS, słyszałem demo-cara Sony X-plod i oprócz walorów wizualnych, do których tez mozna sie przyczepić to jakos dźwięku była słaba. Ale sęk w tym ze mało jest osób które mogą to zauważyc bo nigdy nie słuchali czegoś lepszego albo za krótko sobie posiedzieli w samochodzie. No ale marketing robi swoje   :adremel  

Na to wychodzi ze wczoraj miałem jakis denny dzień   :chmmm    :dead

A moze wyjąć radio, podpiąc voltomierz przy zasilaniu radia i wtedy zobaczyc czy zasilanie jest przez cały czas czy moze wzmacniacz tyle wysysa ze dla radia nie starcza i zobaczy sie do jakij wartosci spada napiecie  :?  

A moze wstrzasy są tak wielkie ze radio nie wytrzymuje   :shock:    :?:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2005, 10:09:40 »
Cytat: Bartosz81
Jeśli chodzi o bezpieczniki to najczesciej wkładamy 60A a czasami 80A sie zdazy jak juz konkretny sprzet idzie.

to w ramach ciekawostki tylko poweiem ze u mnie lezy juz sprzet z suma bezpieczinkow we wzmakach 135A! :twisted: 120A przy aku bedize jak nic!;)
ale chyab jzu odbieglismy troche od tematu z tym ze - jka napisalem wczesniej juz wszystko chyba zostalo powiedziane w tym temacie.....
wiecej na odleglosc moze byc ciezko cos doradzic!:/

sadlo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopada 2005, 04:42:09 »
kable do radia to ok 6mm^2 wiec raczej ok. ale radyjko nawet nie mrognie, wszystkie swietla w samochodzie mrogaja oprocz radia, ono sie tylko wylacza. dzieki za pomoc moze jakos to poprawie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl