Autor Wątek: Sportowy filtr powietrza  (Przeczytany 6961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BÂłachu

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« dnia: 17 Listopada 2005, 01:54:22 »
Witam
posiadam Corolle 1.4 z 2002r i chcialbym w niej podniesc moc.

czy zamontowanie sportowego filtra powietrza zwiekszy moc..??
napiszcie prosze co o tym sadzicie, dzieki i pozdro!!  :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa

wroobel

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2005, 08:38:09 »
Jeśli już to prędzej wzrośnie Ci wartość momentu obrotowego niż moc, ale jak zrobisz odpowiedni dolot zimnego powietrza to masz szanse na wzrost mocy, było już to gdzieś wałkowane na forum. Polecam Tomaracing jako firme, która robi niezłe doloty, koszt ok 800zł.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 20:01:26 wysłana przez Pigletto »

Pigletto

• Gość
Re: Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2005, 08:39:22 »
Cytat: Błachu
Witam
posiadam Corolle 1.4 z 2002r i chcialbym w niej podniesc moc.

czy zamontowanie sportowego filtra powietrza zwiekszy moc..??
napiszcie prosze co o tym sadzicie, dzieki i pozdro!!  :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa
Z tego co ostatnio słyszałem od właścicieli E11 to w tym aucie większość modyfikacji przynosi tylko pogorszenie osiągów... Ponoć różne kombinacje z wydechem, filtrami, strumienicami tylko pogarszają sprawę. Ale to opinia zasłyszana na ostatnim spotkaniu, więc gwarancji Ci nie dam ;) W każdym razie ja bym sobie ten filtr darował...
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 20:02:31 wysłana przez Pigletto »

zyzolek

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2005, 14:51:11 »
Mozesz sprobowac zalozyc taki filtr

http://www.sportluftfilter-shop.de/sportluftfilter/luftfilter_33-2252.htm

Bedzie przepuszczal wiecej powietrza.
Czy zwiekszy moc? jezeli juz to moze o 1 - 2 PS, ale na pewno nie zaszkodzi.

Jezeli sie zdecydujesz na montaz jakiegos filtra sportowego, to opisz wrazenia.
Sam sie pare razy przymierzalem do takiego filtra, ale jakos do tej pory sie nie zdecydowalem.

Pozdrawiam

GACUCH

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2005, 01:07:57 »
a wsadzał ktoś stożek do dieselka 1.8 ??? :?:  :?:  :?:
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 20:02:49 wysłana przez Pigletto »

zdenek12

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2005, 00:32:00 »
Cytat: zyzolek
Mozesz sprobowac zalozyc taki filtr

http://www.sportluftfilter-shop.de/sportluftfilter/luftfilter_33-2252.htm

Bedzie przepuszczal wiecej powietrza.
Czy zwiekszy moc? jezeli juz to moze o 1 - 2 PS, ale na pewno nie zaszkodzi.

.czy moze ktos mi napisa gdzie mozna kupic taki filtr? bo toyota motor polska nie ma zadnych sportowych filtrów. wielkie dzieki za jakie kolwiek informacje   pozdrawiam Zdenek12

zyzolek

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2005, 02:42:09 »
Cytat: zdenek12
czy moze ktos mi napisa gdzie mozna kupic taki filtr?

Szukaj w sklepach tuningowych.

Z tego co wiem to K&N jest jednym z lepszych filtrow

ArGHOST

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2005, 11:41:55 »
Witam !!!
Mam stożek JR w E11 i jest OK. Nie mierzyłem mocy, ale na fabrycznym 194 km/h nie dało się rozwinąć. Przy wyprzedzaniu też nie narzekam. Pali też w normie tzn. ok. 10l/100km w mieście, a jeżdę trochę niegrzecznie (stale na ostatnią chwilę). Raz na trasie mi spaliła 4,8l,
ale strasznie się tego wstydzę. Ale wiem, że nie wszyscy są ze stożków zadowoleni, kolega wyrzucił K&N-a (w takim samym samochodzie). Na pewno ma znaczenie sposób montażu, miejsce i doprowadzenie zimnego powietrza. W nowszych samochodach jest to trudniejsze i może przynieść stratę mocy i momentu. A jeśli Ci się uda to też nie licz na 1000KM.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 20:04:49 wysłana przez Pigletto »

Spro-ket

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2005, 00:33:22 »
Cytat: Błachu
chcialbym w niej podniesc moc.
http://www.grabowski.com.pl/
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 20:05:37 wysłana przez Pigletto »

rwaw

• Gość
Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2005, 20:01:48 »
Cytat: ArGHOST
Witam !!!
Mam stożek JR w E11 i jest OK. Nie mierzyłem mocy, ale na fabrycznym 194 km/h nie dało się rozwinąć. Przy wyprzedzaniu też nie narzekam. Pali też w normie tzn. ok. 10l/100km w mieście, a jeżdę trochę niegrzecznie (stale na ostatnią chwilę). Raz na trasie mi spaliła 4,8l,
ale strasznie się tego wstydzę. Ale wiem, że nie wszyscy są ze stożków zadowoleni, kolega wyrzucił K&N-a (w takim samym samochodzie). Na pewno ma znaczenie sposób montażu, miejsce i doprowadzenie zimnego powietrza. W nowszych samochodach jest to trudniejsze i może przynieść stratę mocy i momentu. A jeśli Ci się uda to też nie licz na 1000KM.
Pozdrawiam.
nie wstydź się tego że jeździsz bezpiecznie dużo osób to popiera     :bbravo
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 20:05:58 wysłana przez Pigletto »

zyzolek

• Gość
Odp: Sportowy filtr powietrza
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2006, 18:45:22 »
Postanowilem odswiezyc ten temat, gdyz w koncu zdecydowalem sie na zamontowanie tego filtra od K&N http://www.knfilters.com/search/product.aspx?Prod=33-2671

Zrobilem na nin juz ok. 6 tys km i o to moje wrazenia.
Po prostu rewelacja!
Na poczatku bylem bardzo sceptyczny i nie oczekiwalem cudow. Zdecydowalem sie na kupno tylko ze wzgledu na dluga zywotnosc tego filtra. Wg. producenta jedynie czyszczenie co 80 tys. km.
Filtr jest z materialu i wg opisu przepuszcza o 40% wiecej powietrza niz seryjny papierowy filtr.
I musze powiedziec, ze podczas jazdy jest to wyczuwalne. Silnik lepiej oddycha i znacznie szybciej sie wkreca na obroty. Nie ma tego przestoju po wcisnieciu gazu, auto od razu reaguje na pedal.
Szczegolnie dobrze jest to widoczne jadac na 5 biegu 100 km/h. 3000 obr. depniecie na gaz i auto od razu przyspiesza bez tego przestoju. Przy wyprzedzaniu teraz nie koniecznie trzeba redukowac na czworke. Roznica jeszcze lepiej jest widoczna na LPG. Na LPG praktycznie auto zachowuje sie tak samo jak na benzynie z seryjnym filtrem. A na benzynie smiga teraz tylko ciut lepiej niz na LPG.
V max. licznikowe na LPG 185 km/h i wydawalo mi sie, ze jeszcze troche mozna bylo.
V max. na PB 195 km/h, wczesniej tak 185 -190.
Tak wiec minimalnie lepiej.

I dodatkowa bardzo mila niespodzianka. Spalanie z tym filtrem u mnie spadlo 1,0 - 2,0 litra LPG na 100 we wszystkich zakresach predkosci, a PB 0,5 -1,2 litra. Przy duzych predkosciach pali wlasnie 2,0 mniej LPG i 1,2 PB

Cena tego filtra okolo 50 Euro, ale naprawde warto. Ja przynajmniej jestem bardzo zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2006, 18:47:42 wysłana przez zyzolek »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2006, 13:09:28 »
a badałes skład mieszanki po założeniu filtra. Bo jesli za uboga - to zawory ucierpią, no chyba, że ECU da radę i wzbogaca mieszankę. Ja czegos nie rozumiem - jęsli moc wzrasta to kosztem czego? raczej zużycia paliwa. Samo powietrze mocy nie poprawi. Ty piszesz , że zuzycie mniejsze - więc skład bardziej optymalny na stożku? W takim razie może by jeszcze odciąć EGR - powinno pare kucyków przybyć.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2006, 15:04:48 »
a badałes skład mieszanki po założeniu filtra. Bo jesli za uboga - to zawory ucierpią, no chyba, że ECU da radę i wzbogaca mieszankę.

Ten silnik pracuje caly czas w petli zamknietej wiec roznica w skladzie mieszanki musialaby byc kosmiczna zeby regulacja z sondy nie pomogla.

Ja czegos nie rozumiem - jęsli moc wzrasta to kosztem czego? raczej zużycia paliwa. Samo powietrze mocy nie poprawi. Ty piszesz , że zuzycie mniejsze - więc skład bardziej optymalny na stożku? W takim razie może by jeszcze odciąć EGR - powinno pare kucyków przybyć.

Dziwne faktycznie. Moze objetosc pod filtrem jest mala i szybszy przeplyw powietrza zmniejsza podcisnienie przy zmianie obciazenia?
Martwilbym sie tylko tym, ze mniejsze opory osiaga sie mniejsza skutecznoscia filtrowania wiec wg mnie jest to droga do nikad.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2006, 18:26:43 »
Nie zmniejsza sie skutecznosc filtrowania, w tych wkladkach filtrowanie odbywa sie nie na wkladzie a na filmie olejowym. Wiec silnikowi nic nie grozi. Poza tym jest to wkładka a nie storzek. Przy storzku aby uzyskac poprawe trzeba by na nowo zaproiektowac układ dolotowy. Wkładka w tym momencie poprawi napewno moment obrotowy w zakresie niskich obrotów.
Zużycie paliwa moze sie zmniejszyć bo zmniejszaja sie opory zssania i poprawi sie skład mieszami i szybkosc napełniania cylindrów.
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl