Autor Wątek: TOYOTA RAV4 AUDIO ???  (Przeczytany 32576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« dnia: 21 Listopada 2005, 18:23:36 »
Czy ktoś sie orientuje jakie głośniki były montowane w Toyocie Rav4 rocznika 1994-2000 ? Interesuje mnie nie tyle ich marka co rozmiar i moc. Chce zmienic bo tamte po 10latach juz skrzecza jak ropucha z ostrą angina i bede wdzieczny za jakies sugestie. Interesuja mnie głosniki raczej z nizszej polki bo nie stac mnie na bycie audiofilem- chce tylko zeby to grało sensownie. Z góry dzieki za odpowiedz.   :cwalbrush

Bartosz81

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2005, 18:25:50 »
Najlepiej sam zdemontuj boczki, osłony i zobacz   :adremel

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2005, 18:36:42 »
Moze to głupie z mojej strony ale pomyslalem ze łatwiej spytac czy ktos wie niż demontowac boczki. Te opcje zachowuje jako ostatecznosc   :wink:

tomek_paseo

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2005, 19:09:26 »
Sądzę, że siedzą tam standardowe, trójdrożne głośniki o średnicy 13, lub 16 (ew. 16,5 cm). Skłaniałbym sięraczej ku mniejszej średnicy. Co do mocy i marki, to w sumie szkoda sobie tym głowęzawracać. Każde średniej klasy głośniki dadzą sobie radęze stosunkowo słabym wzmacniaczem "radiowym". Przyzwoite głośniki można kupić  za około 100 zł. Jakieś Tonsile, ktore pewnie też dadzą sobie radę, będą może o połowętańsze...

Najlepiej wymontuj swój głośnik i kupuj "na miarę" - oprócz średnicy wazny jest rozstaw otworów montażowych. W Media Markt masz dośc spory wybór. Głośniki oferuje też bardzo wiele "zwykłych"  sklepów RTV, z tym, że strzeż sięraczej wynalazków za 20-30 zł :)
Pozdrawiam.

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2005, 20:35:05 »
Dzieki za odpowiedz. Cos mi sie widzi ze i tak musze na to dzien poświecic   :adremel  rozebrac drzwi, zdjąc boczki, wymontowac padniety syf i pojechac z tym do sklepu, zamontowac nowe... innymi słowy: buzi, dupci, buzi, dupci, a kilometry lecą   :bojjjjjjjjjj Pozdrawiam   :D

Bartosz81

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2005, 21:57:04 »
Cytat: tomek_paseo
Sądzę, że siedzą tam standardowe, trójdrożne głośniki o średnicy 13, lub 16 (ew. 16,5 cm). .

Kurcze czy aby na 100% chodzi o trójdrożne głośniki   :?:  
Nigdy nie widzialem systemu trojdroznego jako standartowy   :chmmm  

No ale mogęsięmylić   :wink:  
Mam nadzieje ze głośniki bedziesz miał przykrecone a nie przynitowane   :)  

Proponuje jakies głośniki za 100PLN i juz i bedziesz miał  możliwie   :)

tomek_paseo

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2005, 02:28:58 »
Bartosz, dziękujęza zwrócenie mi uwagi - miałem na myśli głośniki dwudrożne (ale owszem, widziałem już dwa seryjne zestawy trójdrożne ;) )
Tak więc, rehabilitując sięza gapiostwo, wyjasniam:

Kolego Niepełnosprytny (ech, dziwnie siętak do Ciebie zwracać   :wink: ), prawdopodobnie  masz dodatkowo pare niewielkich głośników wysokotonowych zamontowanych gdzieś na podszybiu, słupku, drzwiach (w takim przypadku z przodu auta są zamontowane 4 głośniki - a raczej 2 z wyseparowanymi wysokotonowymi :)
Nas, jak siędomyślam, interesują tylko głośniki średnio-niskotonowe, czyli jak mnie słusznie poprawił Bartosz - dwudrożne :)

P.S. Przy zakupie głośnika pamiętaj też o jego głębokości - dobrze byłoby, gdyby zmieścił siępod oryginalną maskownicę.
P.S.2. Wiele firm specjalizujących siętylko w nagłośnieniu także oferuje głośniki ze "średnio-niższej" półki. Przy okazji zazwyczaj masz demontaż i montaż gratis ;)
Jesteś z Trójmiasta, więc może zadzwoń i spytaj, co Ci ofertują następujące firmy (znalazłem w internecie):

http://www.arat.pl/index3.htm

http://www.caraudioreda.pl/

http://www.carrier.neostrada.pl/

http://www.novacar.republika.pl/

Pozdrawiam :)

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2005, 12:03:13 »
Very much fenkju   :modlitwa    :-DD

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2005, 12:43:51 »
Cytat: tomek_paseo
Nas, jak siędomyślam, interesują tylko głośniki średnio-niskotonowe, czyli jak mnie słusznie poprawił Bartosz - dwudrożne

To nie dwudrożne a jednodrożne... druga "drożność" to te tweetery o których pisałęś :) Dobrze by było ustalić czy potrzebujesz szerokopasmówki czy średnio-nisko tonowe. Jeśli szerokopasmówki to najlepiej dwudrożne :) Mam nadzieje ze nie zamieszałem za bardzo :D
Seat Leon Cupra :D

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2005, 14:46:51 »
Potne sie   :dead  Mam 2 głośniki z tyłu, w słupkach i 2 z przodu w drzwach. Czym mam wypelnic te 4 dziry zeby wsio grało jak trza ???   :cwalbrush

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2005, 16:41:47 »
Niepelnosprytny, to skoro tak - to na przod zestaw separownay dwudrozny i bedize wypas.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2005, 22:36:37 »
No tak, tylko że padła kwota 100 złotych... to sama zwrotnica tyle kosztuje. Można też zostawić tweetery i wymienić tylko woofery. W takim układzie potrzebujesz głośników średnioniskotonowych. Z przodu pewnie będą 16-tki a z tyłu 16-tki albo 13-nastki. Musisz sprawdzić sam.

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Listopada 2005, 23:06:50 »
Tym razem wsiadajac do autka pamietalem sie przyjzec głosnikom. Wnioski: na oko- jak zdejme to wymierze- z przodu 16stki a z tylu 13stki. Głosniki separowane odpadaja bo nie mam gdzie umiescic tweeterow (przy lusterkach malo miejsca i elektronika od ustawiania lusterek a na desce rodzielczej, jako osobny element, bedzie to nieestetyczne). Mysle ze z przodu (w drzwiach) umieszcze dwudrożne (trojdrozne ewentualnie- to juz kwestia roznicy w cenie) a z tyłu (w słupkach)  jakies slabsze z lepsiejszym basem. No, ale sam fakt, że myśle nie oznacza, że mi sie udaje wiec prosze o ewentualne korekty bądź sugestie co do parametrow głosników jakie mam kupic (radio sony xplode 4x50W). Z góry dziekuje...   :cwalbrush

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Listopada 2005, 23:15:33 »
Aaa, ja myślałem że skoro masz w słupkach głośniki to chodzi Ci o to że z przodu masz tweetery :) Skoro nie masz to zrób tak jak piszesz. Do przodu dwudrożne a do tyłu bym dał średnioniskotonowe. Albo olać te głośniki z tyłu w ogóle.

Acha, tylko nie rozumiem tego: mniejsze, słabsze głośniki z lepszym basem. Te własności sobie przeczą :)

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopada 2005, 23:23:43 »
Sam nie wiem co mialem na mysli   :bwhatsup  tak na chopski rozum to niech z tylu troche puka a z przodu ladnie gra   :-DD  Tylko ze to autko to wersja 3 drzwiowa   :?  i głosnik w tym słupku jest ok. 10 cm za moja głowa i dokladnie na jej wysokosci   :bojjjjjjjjjj  jak to rozwiazac zeby tam byl bas i zeby mnie łeb nie bolał po przejażdżce ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl