Autor Wątek: TOYOTA RAV4 AUDIO ???  (Przeczytany 32600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek_paseo

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Listopada 2005, 11:46:55 »
Hmmm... ja juz tez nie za bardzo rozumiem ;)

Czyli z przodu masz średnio-niskotonowe 16-tki a z tyłu wysokotonowe 13 - tki? Czy raczej szerokopasmowe 13-tki?
A co do wymiany, to za pomocą balansu i fadera bez trudu upewnisz się, które głośniki są do wymiany oraz jakie tony są uwalniane przez przód, a jakie przez tył...

Jesli na przodzie/tyle wyraznie słychać bas + wokal, bez "cykania" - zaznaczenia tonów wysokich  - będą to głośniki średnio-niskotonowe. Jesli będą słyszalne wszystkie zakresy - to szerokopasmówka.
I tak najlepiej będzie zdemontować ;)

Jeśli przód gra ok, nie ma co narażać sięna dodatkowe koszty.

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopada 2005, 12:38:07 »
PRZÓD
TYP Głosnika :    - 3-drożny
ŚREDNICA :    - 165 mm
MOC ZNAMIONOWA :    - 180 W
RMS :    - 45 W
PASMO PRZENOSZENIA :    - 40-22.000 Hz
IMPEDANCJA    - 4 ohm
SKUTECZNOŚĂƒÂ† 2,83V/m    - 93 dB
GŁĂƒÂŠBOKOŚĂƒÂ† MONTAŻU    - 56 mm

TYŁ
TYP Głosnika :    - 2-drożny
ŚREDNICA :    - 130 mm
MOC ZNAMIONOWA :    - 140 W
RMS :    - 35 W
PASMO PRZENOSZENIA :    - 70-20.000 Hz
IMPEDANCJA    - 4 ohm
SKUTECZNOŚĂƒÂ† 2,83V/m    - 91 dB
GŁĂƒÂŠBOKOŚĂƒÂ† MONTAŻU    - 48 mm

Oba Blaupunktowskie
Czy taka konfiguiracja bedzie ok ???

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Listopada 2005, 13:05:30 »
Tak, ale dwudrożne a nie trójdrożne... Trójdrożne w tej cenie to przerosc formy nad treścią :)
Seat Leon Cupra :D

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Listopada 2005, 14:10:27 »
Cytat: Sober
Tak, ale dwudrożne a nie trójdrożne... Trójdrożne w tej cenie to przerosc formy nad treścią :)
tego nie zrozumiałem   :bwhatsup  To trojdrozne nie sa lepsiejsze niz dwudrozne ??? A propos ceny to komplet na przod i tyl wyszedlby mnie łącznie ok 250 zl. To chyba sensowna cena za blaupunkty ???

tomek_paseo

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2005, 14:28:47 »
Jak na parametry, które podałeś, to sensowna cena. I według mnie mimo troszkę"obszerniejszej" treści głośników trójdrożnych (jak dla mnie wyglądają troszkę"kosmicznie" ;) ) - mozesz sięna nie spokojnie decydować (o ile zmieszczą siępod oryginalną maskownicą :) ).
Kto Ci zaoferował te głośniki? Jesli to jakis sklep/warsztat audio, powinienes wywalczyć montaż gratis, a wtedy możesz zapomniec o wszelkich rozterkach i problemach montażowych ;)

Niepelnosprytny

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2005, 15:27:11 »
Z monatażem dam rade. Głosniki z Allegro- jakis Car-audio sklep. Tylko mam nowe zmartwienie. Ze mam dzisiaj nieco czasu to poszedlem zdjać boczek z drzwi   :adremel  wymontowałem głosnik ktory okazal sie... 10   :aduh  tylko maskownica byla 2 razy wieksza   :cwhat  Zaraz mnie szlag trafi. Az sie boje sprawdzić co bedzie w słupku   :dsad  No nic- nie chce mi sie montowac boczku a potem sciagac go jeszcze raz do montazu nowego glosnika wiec zaczynam poszukiwania 10tek   :bojjjjjjjjjj  Przepraszam, że tak kręce...

P.S. Sprawdzilem- z tyłu sa 13stki. 10tki juz zakupilem na allegro dwudrozne 30W RMS blaupunkty. Czy w tej sytuacji do tylu tez moge dac dwudrozne (mam juz jedne na oku) ??? Czy lepsze będą jakies inne??? Rany jak ja sie na tym nie znam to az wstyd  :-DD

tomek_paseo

• Gość
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2005, 19:37:10 »
Jak najbardziej możesz zdecydować sięna dwudrozne :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Listopada 2005, 22:54:02 »
Jesteś pewny że to 10-tki? Coś mi sięnie chce wierzyć że takie małe w drzwiach... pamiętaj żeby mierzyć nie średnicęmembrany a średnicęcałego kosza. Może uda sięzmieścić jakieś większe? 10-tki szczerze powiedziawszy to będzie bida.

PS: Tak, trójdrożne wcale nie są lepsze od dwudrożnych, jeśli mówimy o głośnikach współosiowych.... to taki chwyt marketingowy :)
Seat Leon Cupra :D

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopada 2005, 17:03:26 »
w yarisie orginalnie sa 13 ale da sie wadzic 16 wiec uwazam ze na dystansach zamiast 1o u Ciebie da rade wsadzic 13 szczegolnie ze mowisz ze maskownica jest 2 razy wieksza wiec moze miejsce na 13 sie znajdzie??
bo 10 to troche malo...

AlfA_

• Gość
Odp: TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Grudnia 2009, 20:31:37 »
Właśnie też rozmyślam nad wygłuszeniem drzwi oraz zmianą głośników (tweetery, przód i tył) pozostawić oryginalne radio bo ma zmieniarkę na 6cd. Ale poinformowano mnie, że to trochę bez sensu bo radio ma ograniczone możliwości przekazu częstotliwości. W takiej sytuacji jest sens w zmianie głośników jak uważacie ?

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Grudnia 2009, 16:04:28 »
Sens jest jeśli ktoś to zrobi...z sensem :grin:
Wymiana głośników i przygotowanie pod nie drzwi przyniesie znacząca poprawę.
Niestety bez większej ilości informacji nikt nie jest w stanie pomóc.

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Grudnia 2009, 17:12:37 »
A ja jedyne co moge zaproponować to system ... czyli odseparowane głośniki ze zwrotnicą ...
Przestałem sie bawić w 2, 3 drożne ... tzn nadal takie mam ale nie spełniły moich oczekiwań ;)

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Grudnia 2009, 18:39:28 »
o takich właśnie myślałam (z oddzielną zwrotnicą)

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Grudnia 2009, 22:15:28 »
W takim razie powiedz jakiej muzyki słuchasz i ile chcesz przeznaczyć na sprzęt.Masz już coś upatrzone?

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Grudnia 2009, 08:47:44 »
Pan fachowiec trochę zgasił moje zapędy ceną ... Zaproponował wyciszenie drzwi matą Dynamat, głośniki Focal tył i przód + tweeter'y oczywiście montaż. Ale słono sobie za to za życzył ponad 3.000
Ktoś z Was słyszał o tej francuskiej firmie Focal ? a może słuchał ich dźwięku ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl