Autor Wątek: Tarcze hamulcowe - Ave T22  (Przeczytany 96605 razy)

dimas

• Gość
Odp: Tarcze hamulcowe - Ave T22
« Odpowiedź #60 dnia: 31 Stycznia 2006, 18:46:57 »
Bubu jak zwykle ma racje!
Sam za Jego sugestią wymieniłem na Zimmermanny i nie żałuje.
Masz dwie opcje Zimmermann Sport nawiercaną i "zwykłą". Koszt od ~300 do ~550zł w zależności od wyboru i miejsca zakupu.
Bubu czy zdjęcia z dołu przedstawiają Twój nowy pojazd (BMW 5)???
Pochwal się troche :)
Pozdrawiam

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Lutego 2006, 08:37:58 »
Wiecie co ja mam naprawde 290. Samochód sprowadziłem z Niemiec i standardowe koła ma 15". A klocki pasują bo zdejmowałem stare żeby pomierzyć i dobrać nowe. Dziwne.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Lutego 2006, 23:45:46 »
nie spotkalem sie z takim wymiarem. a zaciski masz dwutloczkowe??

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Lutego 2006, 09:10:24 »
Hmmm nie wiem co znaczy dwutłoczkowe, ale z tego co widziałem to chyba mam takie jak w innych samochodach. Czyli jednotłoczkowe? A co do wymiaru 290 to wynika to z pomiaru dokonanego w firmie zajmującej sę wymianą tarcz i klocków. Sami musieli pomierzyć aby znaleźć zamiennik, którego okazało się nigdzie nie ma. No chyba że się pomylili ale to przecież fachowcy.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Lutego 2006, 10:27:54 »
Ja mialem tarcze 275 mm i felga 15" wchodzila na styk to bardzo nie chce mi sie wierzyc w twoje 290mm

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Lutego 2006, 08:33:09 »
Muszę więc sprawdzić jeszcze raz. Ale znajomy podsunął mi nowy pomysł.
Mianowicie żeby stare tarcze przetoczyć. Robił to już ktoś?

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Lutego 2006, 08:45:37 »
Muszę więc sprawdzić jeszcze raz. Ale znajomy podsunął mi nowy pomysł.
Mianowicie żeby stare tarcze przetoczyć. Robił to już ktoś?

Jest to normalnie stosowane nawet w ASO (mnie już kilka razy przetaczali) - jeden warunek tarcze po przetoczeniu muszą być grubsze niż ... (bodajrze 4,5 mm - nie chcę wprowadzać w błąd a nie pamiętam wartości minimalnej).
Czyli przetoczenie nie rozwiąże problemu tylko przesunie go na późniejszy okres  :-(

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Lutego 2006, 10:37:50 »
dla kazdego samochodu wartosc minimalna jest inna ave miala kilka rodzajow tarcz z przodu zatem tez kilka wartosci minimalnych wartoscia minimalna dla ave wyprodukowanych po lipcu 2001 jest 23mm wczesniejsze tarcze byly grubsze i ich wartosc min wynosila 25 mm (wymiary te dotycza tarcz przednich modelu avensis do roku 2003 tarcza 275 mm)
Gosiek ma racje toczenie tarcz przesuwa okres ich wymiany u mnie bylo to przesuniecie o 20tys km

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Lutego 2006, 10:53:01 »
No to nie wiem skąd wziełam tez 4,5 mm :roll: :roll: :roll:
U mnie tarcze były toczone 2 albo 3 razy (bo sie rant robił) i w efekcie będę miała wymiane tarcz najprawdopodobniej przy następnym przyglądzie czyli na pewno po przekroczeniu 100k (bo właśnie miałam przegląd przy 90k).

Co do wielkości tarcz jako że właśnie się umawiałam na wizytę w ASO to zapytałam się apropo twoich tarcz. W ASO po numerze nadwozia są ci w stanie powiedzieć jakiej wielkości tarcze powinieneś mieć montowane. Tak więc spróbuj do jakiegoś zadzwonić i wyciągnąć informacje a jeśli się nie uda to w w środę jestem umówiona na wizytę to podaj mi na priv numer nadwozia to dowiem się jak będę.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Lutego 2006, 22:24:05 »
Kurcze byłem parę dni w trasie i przegapiłem temat. Dzięki za radę i zadzwonię chyba sam do serwisu.
A co do toczenia to tarcze mam jeszcze grube (prawie rantu nie ma), ale jak to mechanik powiedział "zajechane" (tzn jedna - prawa) bo niedawno mi się tłoczek zablokował i kawałem tak musiałem jechać zanim na warsztat trafiłem. I stąd ta cała przygoda ze zmianą klocków i pytaniem o tarcze.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Lutego 2006, 10:28:03 »
No i dzwoniłem do serwisu i niewiele się dowiedziałem. Po podaniu numeru nadwozia dowiedziałem, że do mojego samochodu są 2 rodzaje tarcz przednich. A zależy on od tego czy z tyłu też są tarcze czy bębny. A że ja mam z tyłu też tarcze to mam ten pierwszy rodzaj. I w serwisie potrafili tylko powiedzieć że nie mają ich na miejscu i że kosztują 340zł sztuka. Ale sami nie mają pojęcia ile te tarcze mają mm.  ???

I bądź tu mądry człowieku....

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Marca 2006, 15:01:14 »
Skoro samochód był sprowadzony z zagranicy to moze ktoś tam się wczesniej "bawił" w zmianę hamulców. Może warto się dowiedzieć czy w jakichś Camry, albo Suprach czy innych modelach Toyotek były montowane tarcze o średnicy 290 mm (można popatrzeć w internetowych katalogach różnych firm hamulcowych) i jeśli tak to prawdopodobnie ktoś zaadoptował całe hamulce z takiego samochodu.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Marca 2006, 23:35:36 »
Cytuj (zaznaczone)
A co do toczenia to tarcze mam jeszcze grube (prawie rantu nie ma), ale jak to mechanik powiedział "zajechane" (tzn jedna - prawa) bo niedawno mi się tłoczek zablokował i kawałem tak musiałem jechać zanim na warsztat trafiłem
Jeżeli Twoje oryginalne tarcze są wystarczające grube to ja bym ich nie zmieniał - lepiej zastanów się nad zmianą mechanika i zweryfikuj to z gościem, który ma pojęcie o Toyotkach. Jeżeli Ci się blokuje tłoczek to przyczyna może tkwić zdecydowanie gdzie indziej (może w samym tłoczku???). W rezultacie wymienisz tarcze i problem będziesz miał ten sam. A oryginalne tarcze są najlepsze - mnie po wymianie tarcz na JC zaczeły bić w czasie hamowania. Gościu w warsztacie powiedział mi, że nie ma sensu wymieniać (chociaż miały z 9 lat), ale ja się uparłem i taki skutek.
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Marca 2006, 10:40:14 »
Tłoczek to już mi naprawili i nasmarowali i się nie zacina. Problem tylko z tarczą bo troche dostała. Na razie nie mam jak tego zrobić ale chyba jednak dam do toczenia. Na tą chwilę założyłem nowe klocki i najwyżej wcześniej się zużyją. Nie mam możliwości nawet sprawdzić sam jaka jest średnica tarczy bo nie mam kiedy ani jak podnieść samochodu. Jestem ciągle w rozjazdach i nie będe podnosił auta na parkingu w błocie i śniegu tylko po to by ściągać koło i oglądać tarcze. A w niedzielę nie mam zamiaru tegorobić.  Jak tylko będzie więcej czasu wezmę jakiś wolny dzień i wezmę się w końcu za to. Coraz więcej w tym zaległości :(.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Marca 2006, 02:02:33 »
Sprawdziłem wymiary tarcz do toyot i w materiałach, którymi dysponuję występują tarcze o wymiarze 290. Ale są one przeznaczone do Previ 2.4 i do Avensis Verso. W obu przypadkach tarcze o tych wymiarach są przeznaczone na tył samochodu.
Podejrzewam, że poprzedni właściciel coś kombinował z tymi tarczami. Prawidłowa wartość tarczy hamulcowej osi przedniej dla Ave z 2001 to 275mm. Grubość nowej to 28mm a dopuszczalny minimalny wymiar to 26mm.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl