Autor Wątek: Tarcze hamulcowe - Ave T22  (Przeczytany 93950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pap

• Gość
Odp: Tarcze hamulcowe - Ave T22
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Kwietnia 2005, 11:25:41 »
Witam!

Jezdze na razie na oryginalach,ale niedlugo czas bedzie sie pozegnac z klockami i zalozyc nastepne. Zobazcymy w jakim  stanie sa tarcze i moze tez przyjdzie kolej na nie.
Znajomy bardzo poleca tarcze i klocki firmy EBC. Zarowno do Ave jak i do Corolki. Moze sie skusze, tylko nie wiem co na to serwis toyoty - mam jeszcze gwarancje do konca roku - ciekawe czy moge przyjsc ze swoimi klockami i tarczami do serwisu, czy jakos nie beda sie czepiac ze gwarancje to zmasakruje czy cos...

Pozdrawiam,
Pap

P.S. Jak sie uda i bede je juz mial to dam znac jak sie sprawuja :)

kbielaw

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Kwietnia 2005, 23:25:06 »
Witam
Przyłączęsiędo tematu z pytaniem dotyczącym przetaczania tarcz.
Kiedy i czy wogóle opłaca sięto robić?
Czy przetoczenie tarcz zredukowało by bicie przy hamowaniu (ze znacznych prędkości)?
Pozdrawiam

rutek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Kwietnia 2005, 18:54:30 »
Przetoczylem tarcze jesienia. Bicie przy hamowaniu zniklo, nie wiem na jak dlugo. W zimie raczej nie mialem ostrych hamowan wiec tarcze sie nie przegrzewaly, zobaczymy w lecie. Na razie jestem zadowolony.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Kwietnia 2005, 20:39:07 »
Jezeli chodzi o toczenie to najlepiej robic to na samochodzie wtedy kompensuje sie bicie piasty. A moze ktos bedzie wiedzial dlaczego bije mi kierownica przy predkosci 105 do 110 km/h przy innych predkosciach jest ok.

kbielaw

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Kwietnia 2005, 21:43:29 »
Witam Ponownie.
Zakładając że tarcze nie będą sięnadawać do przetoczenia to poradzcie gdzie można tanio kupić tarcze hamulcowe. Bowiem te ceny które podają na necie za Bremo, Ferodo przerażają mnie, zaś produktów ze znaczkiem JC nie chcękupować.
Pozdrawiam

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Kwietnia 2005, 09:15:49 »
A ile was kosztowało toczenie tarcz? Ja miałem propozycjępo 180 zł netto za oś w Warszawie, ale jeszcze zadzwoniłem kontrolnie do drugiego "swojego" serwisu (Lublin) i tam cena wynosi ... 80 zł brutto!!!  Mówią, że toczyć tarcze ma sens... Choć biorąc pod uwagęceny warszawskie o mały włos nie kupiłem nowych tarcz (na allegro sprzedają zimmermany po ok 250-280 zł, podobno dobre, brembo dość podobnie kosztują - troszkęwięcej). Ale raczej przetoczę, chyba że mi powiedzą na miejscu, że nie ma sensu.

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Kwietnia 2005, 12:15:28 »
Cytat: valeo75
A ile was kosztowało toczenie tarcz? Ja miałem propozycjępo 180 zł netto za oś w Warszawie, ale jeszcze zadzwoniłem kontrolnie do drugiego "swojego" serwisu (Lublin) i tam cena wynosi ... 80 zł brutto!!!  Mówią, że toczyć tarcze ma sens... Choć biorąc pod uwagęceny warszawskie o mały włos nie kupiłem nowych tarcz (na allegro sprzedają zimmermany po ok 250-280 zł, podobno dobre, brembo dość podobnie kosztują - troszkęwięcej). Ale raczej przetoczę, chyba że mi powiedzą na miejscu, że nie ma sensu.

Do AVE 1.6, 1.8 , 2.0 tarcza Brembo kosztuje 132 PLN, czyli 264 PLN za komplet.
Możliwy odbiór osobisty w W-we lub wysyłka.
sklep w Wawie

pozd
Adasko

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Kwietnia 2005, 17:16:19 »
moment do ktorego Ave tarcze sa w tych pieniadzach?

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Kwietnia 2005, 23:52:37 »
Cytat: Bubu
A moze ktos bedzie wiedzial dlaczego bije mi kierownica przy predkosci 105 do 110 km/h przy innych predkosciach jest ok.

To jest oznaka złego wyważenia kół.

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Kwietnia 2005, 23:57:53 »
Cytat: kbielaw
Witam
Przyłączęsiędo tematu z pytaniem dotyczącym przetaczania tarcz.
Kiedy i czy wogóle opłaca sięto robić?
Czy przetoczenie tarcz zredukowało by bicie przy hamowaniu (ze znacznych prędkości)?
Pozdrawiam

Przetaczanie tarcz ma sens tylko wtedy jeśli ma to na celu wyrównanie powierzchni tarczy. Gdy tarcza ma bicie to nic juz nie pomoże, bo przeważnie jest to na skutek nagłego ochłodzenia tarczy (wjazd w kałużęitp.) i zmiany struktury materiału. Ponowne odczuwanie bicia tarczy to kwestia 3-5 tys. km. Dwa razy sięo tym przekonałem.
Pozdrawiam.
Maciek

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Kwietnia 2005, 11:12:59 »
Cytat: Bubu
moment do ktorego Ave tarcze sa w tych pieniadzach?

T22 (wszystkie rodzaje nadwozia) mr 1997-2004

pozd
Adaśko

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Kwietnia 2005, 16:23:45 »
Cytat: Adasko
T22 (wszystkie rodzaje nadwozia) mr 1997-2004

wlasnie do mojej nie da rady:( moja ma przednie tarcze takie jak T25 1,8 vvti

Cytat: kluzik
To jest oznaka złego wyważenia kół.

no wlasnie nie.
kolka byly wywazane w 2 roznych warsztatach

kbielaw

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Kwietnia 2005, 17:58:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Przetaczanie tarcz ma sens tylko wtedy jeśli ma to na celu wyrównanie powierzchni tarczy. Gdy tarcza ma bicie to nic juz nie pomoże, bo przeważnie jest to na skutek nagłego ochłodzenia tarczy (wjazd w kałużęitp.) i zmiany struktury materiału. Ponowne odczuwanie bicia tarczy to kwestia 3-5 tys. km. Dwa razy sięo tym przekonałem.
Pozdrawiam.
Maciek

Witam
Dlatego też postanowiłem kupić jednak nowe tarcze. Zdecydowałem sięna tarcze ATM MIKODA no i klocki Ferodo.
Pozdrawiam

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Kwietnia 2005, 19:18:31 »
Mili Moi,

strasznie odbiegacie od tematu przewodniego! Temat "wibrujących" Ave był już  PORUSZANY.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Maja 2005, 14:02:22 »
Dzis mialem awaryjne hamowanko ze 180km/h :) i niestety czas zywotnosci tarcz dobiegl konca  :D  Kierownica juz strasznie bije, sadze ze kolejne toczenie nie ma sensu. A z tego co sobie przypominam to strasznie ciezko dostac zamiennik mojej tarczy niby powinno byc to samo co w kazdym ave z tego roku ale jednak jest cos innego podobno moja tarcza jest z Ave T25 1,8 i teraz mam pytanko czy ktos kupowal zamiennik tej tarczy? Zalaczam fotke mojej tarczy moja tarcza jest ciensza od standardowej i ma chlodzenie tak jak zaznaczylem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl