Autor Wątek: Corolla 1.4 D4D - kombi  (Przeczytany 10033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zajac77

• Gość
Corolla 1.4 D4D - kombi
« dnia: 23 Stycznia 2006, 18:27:56 »
Witam

poszukuję posiadaczy takiej toyotki. Obecnie mam carine 2.0 Gli i planuję kupić jakoś na wczesną wiosnę corolle 1.4 D-4D kombi. Zastanawiam się jak sie użytkuje tego autka? Chciałem pogadac z właścicielami o dynamice, zużyciu ON itd.
bede wdzięczny za odzew w tej sprawie.

zajac77
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2006, 09:12:57 wysłana przez Toyo69 »

bigman

• Gość
Odp: Corolla 1.4 D4D - kombi
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2006, 10:53:19 »
też się zastanawiałem nad tym silnikiem ale po zbadaniu tematu uznałem, że będzie po prostu za słaby

o ile puste auto jeździ jako tako to po załadowaniu nie jeździ już wcale - być może na taką ocenę rzutuje to, że teraz jeżdzę 1.6 ale myślę, że Ty po 2.0 będziesz miał podobne odczucia

wybierz się na jazdę próbną i zabierz ze sobą 4 dobrze wyglądających sprzedawców wtedy poznasz potęgę mocy ;-)

w AŚ był test takiego auta ale moim zdaniem treść musiała być pisana pod dyktando TMP
http://autoswiat.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=10353

marcin032

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2006, 22:05:54 »
Jeździłem taką d-4d kombi i powiem szczerze, że to jakieś nieporozumienie. Ten silniczek jest za słaby do tego nadwozia. :-\

Nurasek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2006, 10:20:30 »
To moze ja dorzuce swoje 3 grosze... 3 tygodnie temu odebralem taką rolke. I jestem bardzo zadowolony. Wczesniej 3 lata jezdzilem 1,4 benzyna htb. I powiem Ci ze w prownaniu z nia to zupelnie inna bajka. Czesto do pracy podwozi mnie kumpel swoja kombi 1,6. Takze mam prawie pelen przeglad. 2,0 D4D nie jezdzilem bo stwierdzilem ze dac prawie 10 tys. wiecej nie ma sensu. Ale do rzeczy...
Pierwszy olbrzymi plus to wyciszenie tego silnika w stosunku do benzyny. Nie chcialem w to wierzyc ale tak jest. Na trojmiejskiej obwodnicy ktora jezdze regularnie przy predkosciach powiedzmy 120-140 mozna normalnie gadac i sluchac muzyki, a w benzynce to juz nie bardzo. Pewnie racja ze jak wsadzimy do auta cztery dorosle osoby i bagaz to bedzie slabo jechac, ale chcialbym zobaczyc w takim przypadku nawet 1,6.  Ja jezdze we dwie osoby i pakuje sprzet nurkowy i w zupelnosci wystarcza. Co do spalania to moze wynik nie jest za bardzo miarodajny bo na razie jezdze bardzo spokojnie. Spalanie wg kompa to 5,8-6,0 litra (glownie miasto, obwodnica i krotkie trasy). W 1,4 regularnie mialem okolo 8,2. Jakbys mial jakies pytanka to pisz na priv.

Nie musicie sie oczywiscie ze mna zgadzac ale takie sa moje odczucia. Szukalem nowego dobrze wyposazonego samochodu z dieslem i uwazam ze za te pieniadze nie ma lepszej oferty. Ale co kto lubi...
Pozdrawiam serdecznie
Marcin

bialeada

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2006, 11:26:06 »
Też taką mam (Wagon 1.4 D-4D) i w pełni zgadzam się z opinią Nuraska. Miałem wybór pomiędzy nią, a benzyną 1.6. Po kilku jazdach próbnych 1.6 zaczął brzmieć dla mnie odrażająco głośno i wulgarnie powyżej 80km/h w porównaniu do D-4D. Jednocześnie przy próbach wyprzedzania na licznych jazdach próbnych nie wypadał gorzej od benzyny 1.6 w moim personalnym odczuciu.

To mój pierwszy diesel i musiałem zupełnie zmodyfikować moją technikę jazdy (biegi/obroty), aby poczuć przyjemność z jazdy. Bezpośrednie przełożenie techniki jazdy z benzyniaka daje opłakane efekty i poczucie "braku mocy".

Mam obecnie bardzo subiektywne wrażenie, że używam obecnie silnika dużo bardziej wysublimowanego od moich poprzednich benzyniaków.  Oczywiście, jeżeli ktoś szuka małej rakiety na bezwzględne ściganie się spod świateł, to samochód nie dla niego, choć z całą pewnością nie jest to żaden czołg, ani takie tam.

Pozdrawiam.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2006, 12:04:09 »
Miałem wybór pomiędzy nią, a benzyną 1.6. Po kilku jazdach próbnych 1.6 zaczął brzmieć dla mnie odrażająco głośno i wulgarnie powyżej 80km/h w porównaniu do D-4D.
potwierdzam

Jednocześnie przy próbach wyprzedzania na licznych jazdach próbnych nie wypadał gorzej od benzyny 1.6 w moim personalnym odczuciu.
nie jestem sobie wyobrazić takich prób wyprzedzania aby wypadły porównywalnie no chyba, że dusiłeś to 1.6 na V od 2k rpm

Bezpośrednie przełożenie techniki jazdy z benzyniaka daje opłakane efekty i poczucie "braku mocy".
trzeba zmienic technikę jazdy i zakres użytecznych obrotów ale to poczucie braku mocy jest jak najbardziej prawdziwe -
po nagłym strzale jaki daje turbo łatwo dać się zwieść zmysłom

w pod względem dynamiki nawet 2.0d4d 116km wypada ciut gorzej od poczciwego 1.6

Orzech_77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2006, 21:22:56 »
Mam takie autko, w wersji MMT. Wielkim atutem tego samochodu jest zuzycie paliwa i dynamika. Udalo mi sie zejsc w trasie do 4,61 l /100 km, przy stalej predkosci 120 km/h. W miescie auto pali ok. 6,2 - 6,5 l/100 km. Co do dynamiki - auto jezdzi podobnie do Corolli 1,6 VVTi. Goraco polecam 1,4 D4D, szczegolnie w automacie  :)

bigman

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2006, 22:49:58 »
Co do dynamiki - auto jezdzi podobnie do Corolli 1,6 VVTi.
ROTFL

no to może mały teścik tej "dynamiki jak 1.6"?

Orzech_77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwietnia 2006, 09:15:11 »
Bardzo chetnie  :) Co proponujesz? Powiem szczerze, ze z czystej ciekawosci bym to sprawdzil  :)

bigman

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2006, 09:57:53 »
Bardzo chetnie  :) Co proponujesz? Powiem szczerze, ze z czystej ciekawosci bym to sprawdzil  :)
standard 400m + wypad na 2 pasmówkę - dawno się już nie ganiałem więc nie wiem gdzie teraz w wawie można się bezpiecznie pobawić

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2006, 22:12:19 »
Wow, bardzo jestem ciekaw miedzyczasow!
Nie mam watpliwosci, kto wygra, natomiast interesuje mnie elastycznosc.
Panowie, zrobie jakis tescik, np. od 80 do 120 na piatce, co?

Orzech_77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwietnia 2006, 09:02:12 »
Bigman, ja tez dawno sie nie ganialem... Poszukam takiego miejsca i rozumiem ze jestesmy umowieni? A co do elastycznosci na "5" biegu, to moze byc maly klopot ze wzgledu na moje MMT...

bigman

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2006, 10:05:09 »
Bigman, ja tez dawno sie nie ganialem... Poszukam takiego miejsca i rozumiem ze jestesmy umowieni?
jesteśmy umówieni, najchętniej ok. 21:00 trzeba tylko ustalić dzień

fireroad - odpada tam jest jednak za wąsku i słabo widać
spalarnia - odpada, długa prosta ale za dużo skrzyżowań

wólka to tylko jakoś na początku tygodnia i to góra 2-3 starty - bez wielkiego zgromadzenia

może te drogi dojazdowe do centrów handlowych przy TT są dwupasmowe ... tylko żeby nie było ruchu to trzeba będzie atakować po 22:00

A co do elastycznosci na "5" biegu, to moze byc maly klopot ze wzgledu na moje MMT...
szkoda :-(

Orzech_77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Kwietnia 2006, 09:20:05 »
Bigman, musze Ci przyznac - miales racje... Wczoraj testowalem moja D4D z 1,6 benzyna... I dostalem baty... Na moje pocieszenie moge dodac, ze baty zaczely sie odwracac od ok 120 km/h. Wtedy to moje auto dalej sobie ochoczo jechalo, natomiast 1,6 nie przyspieszalaj juz tak zwawo. :) Duzym plusem mojej Corolli bylo przyspieszanie od 100 km/h. Sprawdzilismy to - u mnie przez kickdown, u Kolegi przez redukcje do 3 - na moscie siekierkowskim. I tu znow byly baty, tyle ze tym razem dla 1,6. Predkosc 150 km/h osiagnalem szybciej o okolo jedna dlugosc auta. Samochody byly porownywalne (oba kombi), z tym ze 1,6 miala troche wiecej przebiegu. (1,6 przebieg 40 tys u mnie 10 tys km). Lacznie testowalismy samochod przez jakies 30 minut i jakies 45 km na rozne sposoby. Obaj "skasowalismy komputery". I tu pojawia sie najwiekszy plus... Przy caly czas mocno wciskanym pedale gazu, 1,6 spalila srednio 9,6 l/100 km natomiast D4D 6,9 l/100 km. Zatem musze przynac 1,6 lepiej przyspiesza do 120 km/h ale potem... Dalej nie zmieniam zdania. Dalej wole swoja 1,4 D4D  ;D

tom.p

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwietnia 2006, 10:48:51 »
Panowie przede wszystkim miejcie wzgląd na bezpieczeństwo swoje i innych żeby ktoś za kimś nie płakał. A tak wogóle to japońce najlepsze dajcie lepiej baty jakiemuś VW.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl