Autor Wątek: Wydech, brzęczenie  (Przeczytany 6105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Synex

• Gość
Wydech, brzęczenie
« dnia: 03 Lutego 2006, 10:37:03 »
Witajcie.
Wiem że carine E dosyć często nawiedza bolączka w postaci brzęczenia jakiejś części wydechu ? "Kolanka" ? Przegubu ?
Jak to wygląda ?
We wcześniejszych postach wyczytałem że należałoby to wymienić, np na przegub elastyczny, tłumikarze nie potrafią tego wyczaić, bo objawia się tylko w czasie jazdy.
Jak to kolanko, czy tez ten element na który choruje standardowo carina wygląda ?
Jeśli mogę prosić o krótki opis albo fotkę tej części.

pozdrawiam serdecznie

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wydech, brzęczenie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2006, 10:49:47 »
Witam
Między rurą schodzącą od kolektora a katalizatorem masz takie ufo - dwie półkule połączone zawiasem zwykle wygląda na nietkniete ( wewnątrz zreszta też ) ale wierz mi że brzęczy ( jak polonez albo duży fiat w skrajnych przypadkach przy przyspieszaniu ). Wycina sie to i wspawuje łącznik elastyczny tradycyjny tj. z rure z metalowej plecionki ( mi podeszła od audi  :-D ).
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Synex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2006, 11:17:41 »
Witam
Między rurą schodzącą od kolektora a katalizatorem masz takie ufo - dwie półkule połączone zawiasem zwykle wygląda na nietkniete ( wewnątrz zreszta też ) ale wierz mi że brzęczy ( jak polonez albo duży fiat w skrajnych przypadkach przy przyspieszaniu ). Wycina sie to i wspawuje łącznik elastyczny tradycyjny tj. z rure z metalowej plecionki ( mi podeszła od audi  :-D ).
Pozdrawiam

Brzęczy zawsze przy obrotach ~2500, poniżej jest cisza, powyżej też cichnie. tylko w czasie jazdy. Jest szansa że to właśnie to ?
Nie chciałbym sobie zrobić niepotrzebnie kuku.

pozdrawiam

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2006, 11:25:22 »
Najprościej to sprawdzić w ten sposób że zaspawujesz na sztywno dwie półkule tego przegubu ( wystarczy małe heftnięcie w miejscu gdzie jedna wchodzi w drugą ) ) i sie przejedziesz kawałeczek ( ale krótko bo mozna sobie załatwić dwururkę albo kolektor ) - jak ucichnie to jestes w domu.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Synex

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2006, 11:36:58 »
Najprościej to sprawdzić w ten sposób że zaspawujesz na sztywno dwie półkule tego przegubu ( wystarczy małe heftnięcie w miejscu gdzie jedna wchodzi w drugą ) ) i sie przejedziesz kawałeczek ( ale krótko bo mozna sobie załatwić dwururkę albo kolektor ) - jak ucichnie to jestes w domu.

Dziękuję za pomoc, jutro powalczę.

pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2006, 12:39:25 »
[...]wystarczy małe heftnięcie w miejscu gdzie jedna wchodzi w drugą ) ) i sie przejedziesz kawałeczek ( ale krótko bo mozna sobie załatwić dwururkę albo kolektor ) [...]

Dwururkę na pewno :( Wiem, bo wymieniałem :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline junior

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2006, 14:00:48 »
Witam. Też miałem podobne objawy, brzęczało gdy np cofałem karinką i dodałem gazu.  Wystarczyło podjechać do speców od tłumnika, wjechałem na kanał zajrzeli, pogazowałem troszkę i zlokalizowali problem - przegub miękki. Zdjeli tłumnik, wycieli schorowaną częśc, dali nową (przy okazji dołożyłem końcówkę tłumniczka  8-) ) no i po bólu :))) Koszt coś ok 300zł z tą końcówką. Ale warto było, pozdrawiam.
Made in Italy

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2006, 19:49:52 »
coś ok 300zł z tą końcówką.
:-o ta końcówka to jakas niezła chyba . Ja za przegub dałem 80 zł. ( oczywiscie nie oryginalne ufo tylko rurka elastyczna).
Carina E Sportswagon 1.6

Offline junior

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2006, 19:05:44 »
Kurde to teraz dałeś mi do myślenia, może coś przekręciłem :oops: hmm, końcówka taka zwykła, mi się podoba ale była za 60zeta więc już mi coś tu nie pasi. Nieważne, nie dociekam bo się jeszcze tylko zdenerwuje a na co mi to. Wymiana była na jesień i już zapomniałem, ale dzięki za posta.
Made in Italy

Dann

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2006, 13:01:27 »
Witam tak sobie czytam i musze przyznac rację dla Piwalek masz racje ja miałem to samo wymieniłem to ufo i  ustapiło brzęczenie Pozdrooooooo
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2006, 13:03:05 wysłana przez Dann »

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2006, 17:12:03 »
Witam,
Tez to mialem. Wymienilem ten lacznik na elastyczny i ustapilo.
Ale uwaga - ostatnio zalozylem do silnika sprezarke klimy i znowu zaczelo tylko ciszej i na wiekszym zakresie obrotow  :-\

Pozdrawiam,
cholo

Offline zwida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2006, 15:00:19 »
Jak ostatnio byłem na małym przeglądzie i sprawdzali mi klocki hamulcowe, to powiedziałem im o lekkim brzęczeniu. Oczywiście mam łącznik elastyczny, więc ta przypadłość Carin została wyeliminowana. Więc gościu złapał za rurę potrząsnął i co się okazało. Ponieważ w obudowie katalizatora są dziurki, bardzo często wlatują tam małe kamienie i czasami może zabrzęczeć. Mam na myśli przede wszystkim ruszanie samochodem oczywiście.
zwida

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2006, 15:08:01 »
Ponieważ w obudowie katalizatora są dziurki, bardzo często wlatują tam małe kamienie i czasami może zabrzęczeć.

Kata ani obudowy juz dawno nie mam - zamiast niego mam tlumik przelotowy i magnetyzer ;D

Pozdrawiam,
cholo

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2006, 23:06:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Kata ani obudowy juz dawno nie mam - zamiast niego mam tlumik przelotowy i magnetyzer ;D

wow - magnetyzer w ukladzie wydechowym - no no ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2006, 01:24:29 »
Witam też mam problem z tłumikiem tylko taki że to nie brzęczy!, lecz wydaje taki dźwięk jakby coś ocierało, a najlepsze jest to że wydaje odgłosy tylko przy minusowych temperaturach, a jak się rozgrzeje to przestaje, i tylko wtedy jak dodaje gazu lub puszczam sprzęgło.
Zlokalizowałem niepokojące odgłosy przynajmniej tak mi się wydaje na łączniku pomiędzy kolektorem a katalizatorem. Zastanawiam się czy to nie przyczyna tych sprężyn które są założone na śrubach mocujących ten łącznik.
dziś to dokładnie wybadam i jak co to dam znać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl