Autor Wątek: D-4D - zawiesza się termostat czy defekt czujnika - zimno w yarisie d-4d  (Przeczytany 41615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CarinaGTI

• Gość
Odp: D-4D - zawiesza się termostat czy defekt czujbika ???
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Kwietnia 2006, 21:28:48 »
raczej stawiałbym na termostat, czujnik przy chłodnicy odpada. Coprawda w innym aucie (cari GTI), ale bardzo pdoobne objawy m.in. na autopstradzie (tam mi padł termostat) i zalatywało naprawde chłodem- zablokował się  no i amen-do wymiany, póżnije wszytsklo było oki :D
P.S. ja dopiero 55.000 a tysz mam Yarka z 2004 roku :D

mugger

• Gość
Odp: D-4D - zawiesza się termostat czy defekt czujnika - zimno w yarisie d-4d
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Kwietnia 2006, 16:01:30 »
Scaliłem dwa wątki gamica , gdyż tyczą się tego samego problemu technicznego i nowy wątek był rozwinięciem straszego ''Zimno w yarisie D-4D" - jak ustaliliśmy razem z autorem. Wątek załącze do FAQ - mugger

gamic

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Kwietnia 2006, 20:54:32 »
...Witam.

Nowe informacje do tematu...

Byłem dzisiaj na serwisie i okazało się że układ chłodzenia był masakrycznie zapowietrzony... !!!
Brakowało ponad 2 litry płynu (który został "wylany" przez przelew w zbiorniku wyrównawczym).

Odpowietrzyli - kazali pojeździć, ale nie zrobiłem 30 km i sytuacja się powtórzyła...

Diagnoza nieciekawa - jak dla portwela...: najprawdopodobniej przedmuch na uszczelce pod głowicą... :(:(:(:(:(  - powoduje zapowietrzanie układu i kolejne przegrzewanie silnika...

W ASO we Wrocku krzyknęli za taki interes 2500 zł :( - masakra...

Chcąc nie chcąc trzeba z kasy wyskoczyć :-(((((

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Kwietnia 2006, 00:22:25 »
Nie rób tego w serwisie. To najprostsza czynnośc - wystarczy kupić odpowiednią uszczelkę - być może są zamienniki. Samą usługę wykona Ci praktycznie każdy dobry mechanik. To żadna filozofia. Po co przepłacać...

opln

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Kwietnia 2006, 09:59:13 »
Witam
Mam podobny przypadek w Yaris D-4D, 2002r, 120tyś.
Objawy:
- zapala się czerwona kontrolka temp. silnika przy jeździe pow. 130km/h
- po uzupełnieniu płynu w zbiorniczku wyrównawczym i w chłodnicy (tylko na zimno!!!), po czasie, płyn wydmuchiwany jest przez zbiorniczek na zewnątrz,
- po jakimś czasie zaczyna brakować płynu w układzie chłodzenia (zbiorniczek wyrównawczy jest full)
- rura u dołu chłodnicy za termostatem jest zimna (objaw typowy jak przy uszkodzonym termostacie, niestety wymiana termostatu nic nie pomaga koszt 100zł+100zł w ASO, w tym silniku termostat otwiera się przy dużym obciążeniu)

diagnoza po wizycie w ASO w Tarnowie:
- uszczelka pod głowicą, koszty ok. cena 2500zł, w silniku tym w przypadku uszkodzenia uszczelki wzrasta ciśnienie w układzie chłodzenia, płyn wydmuchiwany jest z obiegu do zbiorniczka, ze zbiorniczka przelewa się na zewnątrz, układ zapowietrza się coraz bardziej i w efekcie silnik się przegrzewa przy okazji występują problemy z ogrzewaniem kabiny (zapowietrzenie układu), na wskutek wysokiego ciśnienia w układzie płyn nie jest pobierany ze zbiorniczka do układu (podobno przy normalnych warunkach zasysany jest pod wpływem podciśnienia). Podobno z zapasem płynu w bagażniku można jeździć (nie wiem jak długo) bez szkody dla silnika. Wcześniej czy później i tak będzie trzeba wymienić uszczelkę.

Przy okazji prosze o opinię osoby które miały podobny przypadek i są o krok dalej tzn. wymieniły już uszczelkę pod głowicą.Czy to pomogło? Jak zachowuje się silnik po naprawie? Gdzie dokonywały naprawy w ASO czy u zaufanych mechaników?
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2006, 07:38:42 wysłana przez opln »

gamic

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Kwietnia 2006, 22:56:27 »
No to widzę że nie jestem sam... :-(

Ojawy są identyczne jak w moim...

Co do wymiany... zastanawiam się gdzie najlepiej...

W ASO na Bielanach Wrocławskich krzyknęli 2500 zł, w Długołęce (kiedyś Toyota dzisiaj KIA - ale mają sprzęt i doświadczenie...) chcą 750 zł za robotę + części (uszczelka ok 120 zł),
A w Trzebnicy na wylocie na Oborniki Śl. robocizna ok 350 zł + części... ale jest "ALE" mechanik, który miał by mi to robić jest na urlopie, ale jego kolega stwierdził że jak to jest Diesel to raczej tego nie będą robić... :(:(:(:(:(:(:(

Czy aż tak duży jest stopień skompikowania silnika D-4D w stosunku do benzynki że się go boją ??? (bo to nie jedyny przypadek gdzie mechanik stwierdził, ze jak to diesel to on nie robi...) :(:(:(

Jak na razie jeźdżę, ale jak długo tak można... ?

Prędkości osiągam w porywach do 95 km/h -bo się zagotuje... (może jedynie spalanie będzie mniejsze... :-)  )

Zauważyłem również że jak jadę z górki to w samochodzie mam ogrzewanie - jak pod górkę to jest zimno... (bąbel powietrza się przemieszcza w bloku i płyn zaczyna krążyć...

Podczas jazdy mam uchylone szyby i włączone ogrzewanie (gorąąąąco !!! ) by choć trochę nagrzewnica pomogła mi obniżyć temperaturę silnika...

Długo tak się nie da... czas zmienić ustrojstwo (uszczelkę oczywiście).
Pozdrawiam.

PS: jak już si z tym uporam to napiszę co i jak...

opln

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Kwietnia 2006, 14:27:00 »
Ja mogę jechać do 115km/h, powyżej płyn wypompowywany jest do zbiorniczka. Co ok.500km sprawdzam i dolewam płynu do chłodnicy (na zimno - ważne!!!), w zbiorniczku utrzymuję minimum. Od kilku tygodni kontrolka nie zapaliła się. Bierze płyn chyba coraz bardziej i prędkość max. się zmniejsza. Wniosek, że stan się pogarsza i moment wymiany uszczelki również. Nie pytałem jeszcze mechaników za ile by mi to zrobili, przy okazji podobno będzie trzeba planować głowicę (nie wiem po co? coś takiego mówili w ASO) i wymienić zawory (mam już przejechane 125tyś.) cena naprawy w ASO w Tarnowie 2000-2500zł. Trochę drogo. Ale chyba nieuniknione. Nie ma co za bardzo przeciągać z decyzją bo szkoda silnika. Jeśli chodzi o zużycie paliwa to raczej mi wzrosło nie przekraczając 120km/h spala w trasie 4,3, wcześniej przy jeździe ok 130-140 palił max.4,2 oczywiście jeżdżę głównie w trasie.
Proszę o informację o rozwoju sytuacji.

opln

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwietnia 2006, 08:08:03 »
Witam ponownie na forum
Interesowałem się trochę ostatnio gdzie mógłbym wymienić uszczelkę. Wielu mechaników nie chce się tego podjąć, podobno może być problem z ustawieniem zapłonu.
Inni bardzo lekko podchodzą do tematu uszczelka to uszczelka i nie ma problemu tylko, że im boję się oddać samochód do naprawy.
Czy może ktoś robił już coś takiego i gdzie? Przoszę o opinię i wskazówki.

gamic

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwietnia 2006, 20:23:10 »
Witam.

Chyba zostaliśmy we dwóch na "polu bitwy"...

Mam, jak juz pisałem wcześniej ten sam problem: komu powierzyć autko do naprawy... ?

Pierwszy warunek : to nie jest zwykła i prosta czynność!!! , nie wystarczy wymienić uszczelki i po kłopocie...
Dzwoniłem do speców od tego typu napraw i :

koszty:

rozkręcenie i złożenie silnika - 250 zł
części - koszty pokrywam ja, ewentualnie fakturka  i się rozliczamy

no i teraz chody... tzn: po zdjęciu głowicy dopiero można stwierdzić co i jak z nią się ztało że się rozszczelniło... i teraz: albo tylko planowanie , albo spawwanie i planowanie, albo jeszcze kilka innych rzeczy... - koszt - nie określony (nie mało)

no i na koniec skręcamy wszystko NOWYMI śrubami - ten kto używa tych odkręconych robi to na własne ryzyko...

Goscie podeszli do tego profesjonalnie, ale zajmie im to troszke czasu ale myślę że będę z efektu zadowolony.

I wydaje mi się ze to jest jedyna słuszna droga jeśli autko ma jeszcze dłuugi czas dobrze służyć...

I "Pana Miecia" można za 200 wszystko zrobić, ale na jak długo ???

Co do obaw mechaników: na 7 tylko dwóch nie "bało się" silnika...

Pozdroawienia.

PS: auto na warsztat oddaję chyba po długim wekendzie

opln

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Maja 2006, 07:37:32 »
U mnie stan się pogłębia po przejechaniu kolejnego 1000km max prędkość spadła mi do 95km/h. Jak jadę szybciej to wypompowywuje płyn.
Naprawa nie unikniona, wielu mechaników boi się za to brać, ktoś ostatnio mi powiedział, że mogą być potrzebne specjalne klucze. Podobno może to być problem nie do końca z uszczelką tylko np. przyczyną może być pęknięcie bloku.
Jestem umówiony jeszcze z jednym mechanikiem który chce sam sprawdzić przyczyny grzania sie silnika, w przyszłym tygodniu, zaczekam do tego czasu i też oddaję autko do naprawy.

Proszę o informacje po naprawie czy pomogło i czy nie było niespodzianek po rozkręceniu silnika.

Też wychodzę z założenia, że naprawić trzeba raz a dobrze i nie u przysłowiowego "Pana Miecia". Najbezpieczniej było by oddać autko do Serwisu Toyoty, zaporowe są tam tylko ceny, może nie dla każdego ..., mi w każdym wypadku trochę krew zmoroziły.

gamic

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Maja 2006, 19:04:28 »
Witam.

Autko już prawie gotowe - jutro może po jutrze odbieram...

Dokładnie wszystko opiszę jak odbiorę Yarka z warsztatu, ale kilka faktów już mogę podać:

- Głowica była cała - tylko do planowania poszła....
- przy okazji kazałem sprawdzić turbinkę (pisałem kiedyś o tym posta) no i miałem rację - dostało jej się przez te 130 tys km... - ale już zrobiona...
- części (uszczelka itp) - we Wrocławiu ceny kosmiczne !!! Prawie dwa razy drożej za wszystko niż w Warszawie + kurier (mowa o częściach zamawianych w serwisie bo niestety do mojego autka nie ma jeszcze zamienników - pojawią sie prawdopodobnie na jesień)
np: uszczelka we Wrocku krzyknęli 340 zł bodajże, a mnie z Wa-wy ze sprowadzeniem kosztowała 190 zł.....  :o

Ok to tyle na razie...ale musze przyznać ,że jestem zadowolony jak na razie z obsługi "mojego mechanika", jak się dobrze spisze to zareklamuję go na forum !!! :-):):):):):):::)

Więcej danych już wkrótce (najpóźniej za dwa dni).
Pozdrawiam.

opln

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Maja 2006, 20:39:36 »
Przed skręceniem wszystkiego proponuję oddać głowicę na badanie szczelności. Dowiedziałem się ostatnio, że powstają mikro pęknięcia które powodują podobne objawy i sama wymiana uszczelki może nie pomóc. Podobno uszczelna w tym autku jest metalowa czy to prawda?
Za uszczelkę u mnie w serwisie toyoty powiedzieli 120zł na miejscu ze sprowadzeniem.
Z niecierpliwością czekam na opis po naprawie.
Jutro sam oddaje auto do mechanika, jestem już umówiony.
Oby to była tylko uszczelka i pomogła jej wymiana.

gamic

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Maja 2006, 21:57:14 »
Głowicę sprawdzili fachowo, szczelność też badali bo bałem się właśnie że bedzie popękana - alena szczęscie nie jest :-)  więc tylko planowanie wyszło...

Co do ceny częsci to nie wiem czy ta cena co podałem to tylko uszczelka czy wszysstko co zamawiali (śruby itp)...

Dam znać jak będzie gotowa ! :-)

Pozdrawiam  Michał

opln

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Maja 2006, 16:58:25 »
U mnie wizyta u mechanika się troche odwleka najpierw muszę naprawić starego poczciwego SC aby mieć czym jeździć jak toyotka pójdzie do mechanika na parę dni.
Czekam na postępy i efekty Pana napraw.

opln

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Maja 2006, 22:08:52 »
Jak efekty po naprawie? Cisza oznacza efekt nie w 100% oczekiwany. Czy coś poszło nie tak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl