Autor Wątek: Lambda do Carina E 4A-FE (F)  (Przeczytany 28018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacek1127

• Gość
Lambda do Carina E 4A-FE (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Grudnia 2004, 11:57:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Jesli masz LB i jest padnięte to komp otwiera wtryski na max wiec spalanie jest maksymalne ale nic niedobrego sie nie dzieje Jeżeli jeżdzisz na gazie to po przełączeniu na LPG nie ma to znaczenia

No to nie do konca tak jest, zalezy co jest padniete w LB, moze byc uszkodzony np zawor VSV a to daje efekt zupelnie odwrotny - tzn nie pojedziesz wiecej niz 150 poniewaz silnik caly czas pracuje na ubogiej mieszance.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Grudnia 2004, 14:54:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Jesli masz LB i jest padnięte to komp otwiera wtryski na max wiec spalanie jest maksymalne

Jakby tak było to z tym otwieraniem wtrysków to uznałbym że Japończycy to palanty.
Jeżeli cokolwiek padło co spowodowało zaświecenie kontrolki Check engine to wtedy komputer pracuje na podstawie uśrednionych wartosci z poszczegolnych czujników i takie tez wartosci zadaje (tzw. awaryjny tryb pracy). Zadne max i zadne min.
pozdrowienia

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Grudnia 2004, 16:14:46 »
Czyli reasumując brak Czujnika Ubogiej Mieszanki nie ma jakiegoś zgubnego wpływu na silnik a powoduje jedynie wzrost zużycia paliwa i słabsze przyspieszenia :?:
Bo jeżeli dobrze liczęprzy przejeżdżaniu ok 20 kkm rocznie koszt jego zakupu zwróciłby się
po jakichś 2 latach ( mam na myśli oszczędności na paliwie ) :D .
Przy założeniu że zamiast CUM kupujemy instalacjęgazową ( za podobne pieniądze ) , która to podobno nie ma nic wspólnego z CUM - bo ma własny komputer - inwestycja w zakup nowego czujnika jest  oględnie mówiąc średnio opłacalna. A z oszczędności na gazie po tych 2 latach będziemy mieli jeszcze na remont silnika jakby co. :-DD
Carina E Sportswagon 1.6

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Grudnia 2004, 17:48:57 »
Racja Piwalek, z załozenia konstruktorów wynika, ze brak lub złe dane z jakiegokolwiek czujnika nie moga spowodować dalszych uszkodzeń (stąd tryb pracy awaryjnej) silnika, kierowca ma jedynie zostac poinformowany o tym i musi miec mozliwość spokojnie dojechac do serwisu (teoretycznie;)).
pozdrowienia

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Grudnia 2004, 21:52:25 »
Może mi to ktoś wytłumaczyć?
Jechałem do Szczyrku, jakieś 60 km i po ok 50 km lampka check engine cudownie zgasnęła(sonda lambda zaczęła pracować) i gdy wracałem po ok 4 godzinach, po zapaleniu auta, lampka również od razu zgasnęłą i już sięnie zaświeciła aż schowałem cari w garażu.
Następnego dnia rano gdy zapaliłem auto, lampka znowu sięzaświeciła, a że miałem krótką trase, jakieś 20 km to paliła sięstale.

Albo coś jest zepsute albo nie, a tu taki objaw już miałem kilkakrotnie, że po przejechaniu ok 50km check engine gaśnie. ( tak jakby siędobrze nagrzała i zaczęła pracować a na następny dzień wszystko wraca do "normy")

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Grudnia 2004, 02:24:33 »
Hej
Piwalek i serwisSJ macie racje na LB jeszcze nikt nie znalazł zamienika. Mnie w serwisie poinformowali że jest cześć ale orginał znajomy ma cos znaleść ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl