Autor Wątek: Wkrotce wiosna-jakie oponki?  (Przeczytany 47287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bobikos

• Gość
Odp: Wkrotce wiosna-jakie oponki?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Marca 2006, 12:38:38 »
Też przymierzam się do zakupu opon i zastnawiam się nad kilkoma modelami
1. Michelin Energy E 3A
2. Michelin Pilot Primacy
3. Dunlop SP Sport 01
Wszystkie w rozmiarze 195/60 R15 H. Narazie wiem o nich tyle ile udało mi się wyczytać z opinni na opony.com Jeśli ktoś jeździ na takich oponakach to proszę o podzielenie się opinią. Szczególnie zależy mi na informacjach o Dunlopach, czytałem że szybko się ścierają.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Marca 2006, 13:38:11 »
Cytuj (zaznaczone)
czytałem że szybko się ścierają

To akurat głównie zależy od stylu jazdy  ;)
Miałem wszystkie wymienione przez Ciebie opony.
Michelin Energy (poprzedni model) to opony nijakie - najlepsze określenie to "poprawne". Żadna rewelacja.
Primacy są znacznie lepsze (lepsze trzymanie i odprowadzanie wody, niższy hałas, lepszy wygląd - to komentarz dla escetów ;)).
Najlepsze z tej grupy są wg. mnie Dunlopy - choć nie jest to już najnowszy produkt - charakteryzują się najlepszą trakcją i wytrzymały więcej kilometrów niż produkty grupy Michelin.

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marca 2006, 08:48:13 »
...wytrzymały więcej kilometrów niż produkty grupy Michelin.

Nie wiem jak nowy model Michelin Energy E3A, ale na poprzednim do spółki z zimówkami przejechałem już 130kkm i nie zanosi się na zmianę. W obiegowej opinii to właśnie Michelin Energy słynie z trwałości.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Marca 2006, 09:42:07 »

Nie wiem jak nowy model Michelin Energy E3A, ale na poprzednim do spółki z zimówkami przejechałem już 130kkm i nie zanosi się na zmianę. W obiegowej opinii to właśnie Michelin Energy słynie z trwałości.

Potwierdzam to co pisze Adasko, w poprzednim pojezdzie mialem michelinki do 100 tys. km

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Marca 2006, 10:05:51 »
Cytuj (zaznaczone)
mialem michelinki do 100 tys. km
ale chyba na zmianę z zimówkami, bo 100 tys. km na jednym komplecie opon to dość karkołomny wyczyn  ;)
Tak jak pisałem wcześniej - obie opony Michelin są OK i zasadniczo nic im nie można zarzucić - po prostu w moim odczuciu Dunlop jest lepszy.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Marca 2006, 10:23:23 »
Tak, oczywiscie na zmiane z zimowkami....

poldek355

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Marca 2006, 21:21:02 »
Zdecydowalem sie na kupno  na netcar,oponki KLEBER DYNAXER HP 2,cena jest przystepna ,a i opinie sa pozytywne.A ludzie mowia ze wiosna ...tuz....tuz :D

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Marca 2006, 07:01:04 »
Potrzebuję porady - zastanawiam się nad zakupem opon Goodyear F1 GSD3. Niestety opinie użytkowników na różnych serwisach internetowych są skrajne - od zachwytów w stylu "na suchej drodze trzyma jak przyklejona", "rewelacyjna na mokrym", po dramaty w stylu "na mokrym dryfuje jak łódka", "głośna jak odrzutowiec", "po 12 tys km były łyse i wylądowały na śmieciach".
Z pewnościa na TKP są użytkownicy tych opon - jakie są Wasze wrażenia? Jedyna rzecz, której osobiście nie znoszę w oponach, to ich buczenie - kiedyś miałem Michelin Pilot Exalto - trzymały i wyglądały super ale po tygodniu je sprzedałem. Powód - nawet podczas spokojnej jazdy hałasowały niemiłosiernie... Czy F1 też takie są?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Marca 2006, 07:38:54 »
Opinie opiniami --> każdy co innego rozumie pod pojeciem hałasu i trzymania.

Mam jednak inne pytanie --> gdzie zamierzasz je kupić? Nie chcę zmieniać felg (OZ Racing) i szukałem rozmiaru 195/60. Niestety nigdzie nie ma. :(

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Marca 2006, 08:16:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Opinie opiniami --> każdy co innego rozumie pod pojeciem hałasu i trzymania.
Dokładnie tak - dlatego pytam ;)
Jeśli chodzi o opony - wg mojej wiedzy GSD3 nie występują w rozmiarze 195/60 - w tym rozmiarze są tylko GSD2. Polecam stronę Goodyear - są tam adresy serwisów w Polsce, może znajdziesz sklep z interesującą Cię oponą w Twojej okolicy - http://www.salonopon.pl/?brand=1.
Możesz również wysłać zapytanie do sklepów internetowych - jeśli opona w takim rozmiarze jest w sprzedaży, na pewno mogą ją sprowadzić - będzie trochę taniej ;)

piwo

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2006, 14:21:42 »
Cytat: poldek355
Zdecydowalem sie na kupno  na netcar
Ja takze skorzystalem z uslug tego sklepu, choc wybralem ostatecznie UNIROYAL ralle 550 - nie ukrywam ze przekonaly mnie ostatecznie tegoroczne testy opon letnich na ADAC.
Wczoraj zamowilem, dzis ok poludnia odebralem  :) Najbardziej obawialem sie jaki DOT beda mialy. I doznalem szoku jak rozpakowalem - 1006 czyli oponki maja dwa tygodnie  ;D

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2006, 14:38:29 »

Ja takze skorzystalem z uslug tego sklepu, choc wybralem ostatecznie UNIROYAL ralle 550 - nie ukrywam ze przekonaly mnie ostatecznie tegoroczne testy opon letnich na ADAC.
Wczoraj zamowilem, dzis ok poludnia odebralem  :) Najbardziej obawialem sie jaki DOT beda mialy. I doznalem szoku jak rozpakowalem - 1006 czyli oponki maja dwa tygodnie  ;D

No szkoda ze sie pospieszylem, bo uniroyale wydaja sie byc ladniejsze na kole.... Mozesz zapodac swoja fotke jak beda wygladaly...

lukko1979

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Marca 2006, 12:44:23 »
ja mam kleber dynaxer hp 2 jestem bardzo zadowolony super oponki w szczególności na wodę dobra cena

dimas

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Marca 2006, 14:05:50 »
No i zamieniłem wczoraj komplet zimowy tj.195/60/15 - Michelin Alpin, na letni 205/50/16 - Michelin Pilot Primacy. Jestem więcej niz zadowolony zarówno z nowych opon (ciche, komfortowe, pewne w prowadzeniu) jak i alusków :)
Wbrew moim obawom że po przejściu z profilu 60 na 50 będzie twardawo, nic takiego nie odczułem.
Wydaj mi się, że jest teraz nawet bardziej komfortowo. Z pewnością za sprawą nowych gumek ;)
Tym samym polecam ten model Michelina.
Pozdrawiam.

ave409

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Marca 2006, 11:00:59 »
HEY!

Od nastepnego sezony kupuję FIRESTONE firehawk TZ200.

Są bardzo dobre, ciche, dobra cena 211zł/szt (www.aez.pl)

POLECAM !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl