Autor Wątek: Wkrotce wiosna-jakie oponki?  (Przeczytany 47308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

comora

• Gość
Odp: Wkrotce wiosna-jakie oponki?
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Marca 2007, 20:11:36 »
Dzięki za info Qba.

Poczekam jeszcze z tydzień, czy nikt nie skrytykuje tutaj Nokianów i pojadę zmienić. Dzięki!

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Marca 2007, 07:56:16 »
Ok, czyli pozostają jedynie H i V.
To z kolei mam inne pytanko. Moja Ave 1.8i nie pociągnie więcej niż 190km/h. Czyli tak naprawde profil T wystarczy. Co tracę zakładając "szybszy" profil? Przyczepność, stabilizację, mniejsze zużycie czy tylko kasę?

Jeśli pojedzie katalogowo 190 to pociągnie i więcej --> kiedyś cię to skusi :grin:Indeksy oznaczają testową zdolność do jazdy z określoną indeksem prędkością przez co najmniej 20min.Testuje się to na równym wałku, więc co innego może być na drodze. Dlatego lepiej trzymać się zaleceń i zakładać H.
Poza tym w niektórych krajach (Niemcy) policja może nakazać ci zjazd z autostrady i wymianę w najbliższym serwisie na opony zgodne ze specyfikacją.
Natomiast nie ma sensu zakładać opon z indeksem V, bo nic nie zyskasz poza twardszą opona i większym tłuczeniem na wertepach.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Marca 2007, 12:11:15 »
no i ja właśnie się dowiedziałem, że moje opony nadają się, ale na pewno nie do jazdy.

Mój wybór padł na:
Firestone TZ200 195/60R15 88 V
lub
Firestone FHSZ80 195/60R15 88 V

tylko nie wiem które wybrać i czym się różnią

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Marca 2007, 13:30:48 »
no i ja właśnie się dowiedziałem, że moje opony nadają się, ale na pewno nie do jazdy.

Mój wybór padł na:
Firestone TZ200 195/60R15 88 V
lub
Firestone FHSZ80 195/60R15 88 V

tylko nie wiem które wybrać i czym się różnią

Jak interesowałem się wymianą oponek mój wybór padł na podobne + Nokiany.
Polecali z Firestonów FHSZ80 (użytkownicy i pracownicy zakładów). To zasłyszane opinie, ale może się przydadzą.

tyski77

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Marca 2007, 21:55:23 »
a ja posiadam "14 Micheliny energy.Ciche, Super trzymają sie suchej nawierzchni....dośc ostre zakrety powyzej setki bez strachu, na deszczu też super sie spisują.No i nie są takie drogie.Polecam.

comora

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Kwietnia 2007, 19:40:19 »
Mam szybkie pytanko.
Ze względów ekonomicznych postanowiłem na ostatni sezon założyć stare opony. Pojechałem do nowego wulkanizatora. Było miło, piłem kawkę gadałem, a panowie pracowali. Dopiero teraz, gdy już zajechałem do domku, zauważyłem, że z prawej strony opony są zamienione - przód z tyłem, a z lewej strony jest ok. Mechanik już ma zamknięte, a w nocy chce ruszyć w trasę (500km).

Pytanie: czy jest to dość niebezpieczna sytuacja? Czy mogę jechać czy lepiej jak w nocy z lewarkiem pod blokiem pozamieniam koła???

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Kwietnia 2007, 11:32:49 »
kilka dni temu zalozylem Goodyear excellence 195 60R15... ma tylko jedna wade, jest wrazliwa na koleiny... swietnie tlumi nierownosci, jest bardzo cicha, komfortowa i czuje sie, jakby samochod byl przyklejony do asfaltu... reasumujac trzeba sie przyzwyczaic do jazdy, w jakze popularnych u nas koleinach

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Kwietnia 2007, 21:29:00 »
Miałem ten sam problem z tymi samymi oponkami (excellence 195/60 R15). Dużo poprawiło się gdy zwiększyłem w nich ciśnienie (do 2.4 a jak w trasę jadę, to podnoszę do 2.5). Polecam po eksperymentować i dobrać odpowiednie ciśnienie do Twojej konfiguracji ;]
Ja teraz mam je drugi sezon, ale na 3 na pewno nie zostaną, wracam do michelinów lub pirelli.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Kwietnia 2007, 00:48:26 »
No więc tak.... wybór wyborem, a jednak zdecydowałem się na inne.
Kupiłem Dunlop-y SP Sport 200E. Mogę śmiało każdemu polecić. Przede wszystkim są bardzo ciche (przynajmniej w porównaniu do poprzednich). Bardzo dobrze odprowadzają wodę. Również trakcja (zwłaszcza na zakrętach) nie pozostawia nic do życzenia.

jednym słowem: POLECAM

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Kwietnia 2007, 14:51:15 »
kilka dni temu zalozylem Goodyear excellence 195 60R15... ma tylko jedna wade, jest wrazliwa na koleiny... swietnie tlumi nierownosci, jest bardzo cicha, komfortowa i czuje sie, jakby samochod byl przyklejony do asfaltu... reasumujac trzeba sie przyzwyczaic do jazdy, w jakze popularnych u nas koleinach

O ile zgodzę się z niższym postem Dagona, o tyle tu nie zgodzę się co do plusów --> mam te same (indeks V) i nie tłumią niczego, hałasują nieziemsko przy większych prędkościach i nie wiem, czy wytrzymam nawet ten sezon. Jedynie rzeczywiście dobrze trzyma się drogi w zakrętach i przy hamowaniu.
Na koleiny rzeczywiście pomaga dopompowanie do 2.4ba (inaczej VSC nie pozwala praktycznie jechać), ale wtedy kierownica obrywa jeszcze solidniej na wertepach.

gowin

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Czerwca 2007, 21:47:14 »
Hello! Jeśli chodzi o oponki, bardzo Was proszę! Nie badzcie madrzejsi od konstruktora autka! Jesli z fabryki wychodzi w takim a takim rozmiarze, oraz z indeksem predkosci np: H,V to takie musicie zakladac. Zadnego znaczenia nie ma " O ja tyle nie jezdrze". Tak ma byc i basta! Zmieniajac srednice lub obwod opony robimy rowniez sobie krzywde! Sa ogromne przeklamania na predkosciomierzu i na liczniku kilometrow. Jestem prawie sklonny stwierdzenia, iz w Polsce podobnie jak w niemcowni rozmiar opon powinien byc wpisywany w dowod rejestracyjny. Ale to moze za pare latek jak troche wyplaty wzrosna. Wiele jest dobrych firm oponiarskich. Trzeba szukac cos co jest w danej chwili w promocji. Firmy wchodzace na rynek itp... Cena/jakosc to jest to co nas interesuje najbardziej. Jesli bedzie zainteresowanie to postaram sie podac co w danym rozmiarze jest godne uwagi. Pozdro!

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Czerwca 2007, 09:58:04 »
Hello! Jeśli chodzi o oponki, bardzo Was proszę! Nie badzcie madrzejsi od konstruktora autka! Jesli z fabryki wychodzi w takim a takim rozmiarze, oraz z indeksem predkosci np: H,V to takie musicie zakladac. Zadnego znaczenia nie ma " O ja tyle nie jezdrze". Tak ma byc i basta! Zmieniajac srednice lub obwod opony robimy rowniez sobie krzywde! Sa ogromne przeklamania na predkosciomierzu i na liczniku kilometrow. Jestem prawie sklonny stwierdzenia, iz w Polsce podobnie jak w niemcowni rozmiar opon powinien byc wpisywany w dowod rejestracyjny. Ale to moze za pare latek jak troche wyplaty wzrosna. Wiele jest dobrych firm oponiarskich. Trzeba szukac cos co jest w danej chwili w promocji. Firmy wchodzace na rynek itp... Cena/jakosc to jest to co nas interesuje najbardziej. Jesli bedzie zainteresowanie to postaram sie podac co w danym rozmiarze jest godne uwagi. Pozdro!
Przykro mi powiedzieć to co powiem, ale bluźnisz. Marketing nie ma nic wspólnego z solidnością. Jak producent leje syf zamiast oleju to też mam lać to samo? Jak zakłada Barumy na których bokiem staję w zakręcie to też mam konsekwentnie narażać życie? Śmiem twierdzić że bzdury. Po co w takim razie robione są testy opon?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Czerwca 2007, 10:09:54 »
Przykro mi powiedzieć to co powiem, ale bluźnisz. Marketing nie ma nic wspólnego z solidnością. Jak producent leje syf zamiast oleju to też mam lać to samo? Jak zakłada Barumy na których bokiem staję w zakręcie to też mam konsekwentnie narażać życie? Śmiem twierdzić że bzdury. Po co w takim razie robione są testy opon?

Zgadzam sie z Flaq! Od siebie dodam ze jak zwiekszysz srednice, zwiekszysz tez obwód, inaczej sie nie da, a Twoje ogromne przekłamania to ile? 4%?5%? 5km/h na kazde 100 km/h ? Bez przesady.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

gowin

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Czerwca 2007, 18:23:19 »
Cena-jakość nie bardzo wiem, czy rozumiesz ten stosunek. To nie jest najtańsza opona z grupy(np: beznadziejny Barum), tylko opona o bardzo dobrej charakterystyce a przystępna cenowo. Czy znasz np: firmę Hankook? 205/55/16 poniżej 300zl. jakość rewelacyjna i tańsza od Barum.
Co do obwodu to 5% mieści się w zakresie dopuszczalnym. Założenie opon w innym rozmiarze nie mieści się w tej tolerancji( przelicz to sobie jeśli potrafisz). Różnice będą naprawdę duże i coraz większe wraz z przyrostem prędkości. Jeśli dalej nie przekonałem Ciebie to pomyśl o nabijaniu licznika kilometrów. Ile będzie wynosił błąd po przejechaniu 100 000? Jeśli chcesz sprawdzić porównaj sobie z odczytem GPS. Będziesz bardzo zaskoczony! Pozdro!

Polecam opcje " edytuj"
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2007, 23:42:21 wysłana przez eddie »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Czerwca 2007, 23:39:16 »
Czy mówisz o tych samych Hankookach ktore montowało Daewoo? :D :D :D Prosze cie bez zartow. Zrobiłem pare tysi na tym czyms w Nexii. Masakra- Dębica Navigator były o niebo lepsze!. 

Cytuj (zaznaczone)
Co do obwodu to 5% mieści się w zakresie dopuszczalnym. Założenie opon w innym rozmiarze nie mieści się w tej tolerancji( przelicz to sobie jeśli potrafisz).

Zdaje sobie sprawe jaki jest dopuszczalny zakres, i prosiłbym zebys darował sobie obraźliwe komentarze

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli dalej nie przekonałem Ciebie to pomyśl o nabijaniu licznika kilometrów. Ile będzie wynosił błąd po przejechaniu 100 000?

Mozesz mi wyjasnic czemu sie tak uczepiłes tego licznika? spoko bedzie przekłamywał nawet 10 kkm na 100kkm Przecietny samochod robi te 100 kkm w 4 lata. Tak ciezko skorygowac sobie ten przebieg?

A teraz proponuje wrócic do tematu tego wątku
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2007, 23:54:35 wysłana przez eddie »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl