Hej
Cóż przyznam że przejrzałem kilka stron wstecz w poszukiwaniach jakiegoś wątką w temacie jak wyżej. Gdy doszedłem do "krzaków" dałem sobie spokój. Ale do rzeczy. Mam taki problem, moja Ave wyje sobie często bez powodu. Dorzebałem sie do instrukcji alarmu, który chyba mam. Z instrukcji wynika, że alarm jest wzbudzany przez klapę silnika albo klapę z tyłu (liftback), tak przynajmniej wskazują kody serwisowe alarmu. Moje pytanie, czy ktos miał taki problem ?? I gdzie jest czujniki otwarcia maski lub bagażnika?
Zauważyłem też jedną prawidłowość. Gdy gaszę silnik, alarm czasem miałknie jednen raz. Potem przy zamykaniu zamiast dwóch miałknięć są cztery (wg instrukcji słaba bateria w pilocie co jest wykluczone). Po takiej sytuacji jest prawie 100% prawdopodobieństwo wzbudzenia alarmu. Zaczyna wyć po jakiejś minucie. Jak już sobie powyje - uspakaja się i już jest OK. Boję się że któryś z sąsiadów nie wytrzyma i w końcu znajdę kwiatka z doniczką na dachu :(.
Może ktoś z Was miał podobny problem, w serwisach byłem kilka razy z tym problemem, jedyne co mi zaproponowali to wymianę centralki alarmu. Ale i tego nie byli pewnie że pomoże. Podobno "ten typ tak ma" - wypowiedź jednego pacjenta z serwisu.
Pozdrawiam wszystkich.
Gerard