Autor Wątek: Alarm Clifford G4 w AVE 2001 - wyje !!! Help  (Przeczytany 4590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gerardr

• Gość
Alarm Clifford G4 w AVE 2001 - wyje !!! Help
« dnia: 14 Lutego 2006, 21:52:49 »
Hej
Cóż przyznam że przejrzałem kilka stron wstecz w poszukiwaniach jakiegoś wątką w temacie jak wyżej. Gdy doszedłem do "krzaków" dałem sobie spokój. Ale do rzeczy. Mam taki problem, moja Ave wyje sobie często bez powodu. Dorzebałem sie do instrukcji alarmu, który chyba mam. Z instrukcji wynika, że alarm jest wzbudzany przez klapę silnika albo klapę z tyłu (liftback), tak przynajmniej wskazują kody serwisowe alarmu. Moje pytanie, czy ktos miał taki problem ?? I gdzie jest czujniki otwarcia maski lub bagażnika?
Zauważyłem też jedną prawidłowość. Gdy gaszę silnik, alarm czasem miałknie jednen raz. Potem przy zamykaniu zamiast dwóch miałknięć są cztery (wg instrukcji słaba bateria w pilocie co jest wykluczone). Po takiej sytuacji jest prawie 100% prawdopodobieństwo wzbudzenia alarmu. Zaczyna wyć po jakiejś minucie. Jak już sobie powyje - uspakaja się i już jest OK. Boję się że któryś z sąsiadów nie wytrzyma i w końcu znajdę kwiatka z doniczką na dachu :(.
Może ktoś z Was miał podobny problem, w serwisach byłem kilka razy z tym problemem, jedyne co mi zaproponowali to wymianę centralki alarmu. Ale i tego nie byli pewnie że pomoże. Podobno "ten typ tak ma" - wypowiedź jednego pacjenta z serwisu.

Pozdrawiam wszystkich.
Gerard

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
Odp: Alarm Clifford G4 w AVE 2001 - wyje !!! Help
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2006, 22:02:38 »
Miałam dokłądnie taki sam problem - uszkodzeniu uległ czujnik otwarcia maski.
Dioda w aucie sygnalizowała że wszystkie drzwi są zamknięte, w momencie włączania dawał 4 piknięcia zamiast dwóch, a jak przychodziłam po pracy to miałam sygnalizację że się wzbudzał...

Naprawili mi to w ASO dokładając nowy czujnik...

gerardr

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2006, 22:46:41 »
Dzięki za info.. A wiesz gdzie jest ten czujnik ??
Pozdr.
Gerard

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2006, 22:48:38 »
Dzięki za info.. A wiesz gdzie jest ten czujnik ??
Pozdr.
Gerard

no pewnie gdzieś pod maską ;D

gerardr

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2006, 23:18:47 »
 ;D No pewnie tak. A tak na marginesie, dziwie sie se nigdzie nie widac czujników dzwięku np. na rozpicie szyby czy też ruchu. Samochód nie kosztował mało , a zabezpieczenia na poziomie poloneza.  Testowałem zamykając auto i siedząc w środku, zero wycia. Szyby nie biłem  ;).
Pozdr

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2006, 10:50:26 »
Zajrzałam u siebie pod maskę i u mnie w Corollce ten stary jest od strony pasażera przy szybie; a nowy mam po tej samej stronie przy atrapie...

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2006, 11:48:23 »
;D No pewnie tak. A tak na marginesie, dziwie sie se nigdzie nie widac czujników dzwięku np. na rozpicie szyby czy też ruchu. Samochód nie kosztował mało , a zabezpieczenia na poziomie poloneza.  Testowałem zamykając auto i siedząc w środku, zero wycia. Szyby nie biłem  ;).
A zastanawiałeś się może nad tym jaka będzie rekacja ludzi gdy ktoś zbije szybę w twoim aucie po to aby ukraść radio i alarm zacznie wyć? Jest prawie pewne że nikogo taka sytuacja nie wzruszy. Skutek będzie taki że przyjdziesz do auta a tu radia nie ma, szyby nie ma i akumulator rozładowany ;D.

Jeżeli chodzi o sam alarm to z tego co słyszałem poziom zabezczenia alarmów montowanych w ASO jest raczej niski, nie chodzi tutaj bynajmniej o liczbę czujek w samochodzie.
Jak mój alarm ostatnio padł (skończyło się w końcu na jego demontażu) to gość z serwisu alarmów stwierdził że nie jest to duża strata jeżeli chodzi o zabezpieczenie auta. Taki alarm to można rozbroić bez problemu i dla złodzieja nie byłby to problem.
Powiedział mi też że można kupić nawet tani alarm tylko trzeba go dobrze zamontować (np. poukrywać pewne elementy).

Pozdrawiam
Grzegorz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl