Autor Wątek: Stuki/piski/przeskakiwanie w układzie kierowniczym  (Przeczytany 25797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LuCaZ

• Gość
Odp: Stuki/piski/przeskakiwanie w układzie kierowniczym
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Czerwca 2006, 15:08:34 »
Witam
Mam Ave 2,0 (kombi).Ostatnio zauważyłem że przy ostrym skręcie (np. przy parkowaniu) coś mi przeskakuje w kierownicy.
Wie ktoś co to może być?

za pomoc z góry dziękuje.

wersja T25 ?

jesli tak, to ja z tego powodu właśnie drugi raz będę wymieniał kolumnę kierownicy na gwarancji...

pozdr. LuCaZ

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Czerwca 2006, 15:23:05 »
fredflinstone ma T22 z 2000 roku. Ale niestety w T22 też padały kolumny kierownicy.
fredflinstone - napisz coś więcej o "rodzaju" dźwięku - metaliczny, plastikowy, głuchy, czy pojawia się za każdym razem, czy przy skręcie w lewo i w prawo itp., itd.

drugi raz będę wymieniał kolumnę kierownicy na gwarancji...
LuCaZ - to jakie/ile Avensis jest u Ciebie - zegary /śliczne/ pokazywałeś w T22 a teraz piszesz o T25 ???

LuCaZ

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwca 2006, 00:12:46 »
fredflinstone ma T22 z 2000 roku. Ale niestety w T22 też padały kolumny kierownicy.
fredflinstone - napisz coś więcej o "rodzaju" dźwięku - metaliczny, plastikowy, głuchy, czy pojawia się za każdym razem, czy przy skręcie w lewo i w prawo itp., itd.

drugi raz będę wymieniał kolumnę kierownicy na gwarancji...
LuCaZ - to jakie/ile Avensis jest u Ciebie - zegary /śliczne/ pokazywałeś w T22 a teraz piszesz o T25 ???

moje jest T22, ojciec ma T25 ale ja sie zajmuje jego serwisowaniem :)

pozdr. LuCaZ

lukko1979

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwca 2006, 23:42:50 »
Cześć
miałem podobne "szczelanie "w mojej at22 podczas właśnie parkowania itp.
Nie daj się zrobić i nie wymieniaj kolumny bo napewno Ci to zaoferują (też miałem to zaoferowane) ja przesmarowałem wielowypust kolumny kierowniczej i wszystko przestało strzelać.
pozd lukko.

pavel

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Grudnia 2006, 09:13:54 »
Witam wszystkich milosnikow japonskich autek. Mam maly problem z ukladem kierowniczym i moze ktos mi pomoze. Od jakiegos czasu SCIAGA MI W LEWO. Geometria ustawiona, cisnieniw w kolach OK a on jedzie mocno w lewo. Mieszkam w Ieland i na serwis nie moge liczyc bo po pierwsze nie znam na tyle jezyka a po drugie to sa debile!!! Licze na pomoc i pozdrawiam.
Zauwazylem jeszcze cos dziwnego. Gdy na postoju zona krecila kierownica, CALA przekladnia ruszala sie razem z kolami jakies 1,5 cm. Czy to jest normalne??? Moze to jest powodem moich problemow?
sorry za bledy :read2:
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2006, 10:17:18 wysłana przez ayrsen »

marsodie

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Grudnia 2006, 13:07:35 »
miales te stuki przy skrecie w prawo... i smarowanie wielowypustu wystarczylo? ja mam takie pukanie nawet przy jezdzie ale tylko przy skrecie w prawo. az boje sie podjechac do aso... mam t22 1,6.
pzdr
arek

zzabot

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Czerwca 2007, 23:46:20 »
Witam!

Mam to samo:) Koło kierownicy śmiesznie skrzypi kiedy nim kręcę. Po przeczytaniu wcześniejszych postów wnioskuję, iż da sie to zrobic samodzielnie, nie wiem tylko jakiego smaru do tego uzyc:( Mniemam, iż WD40 to środek dorazny, co wiec szanowne grono radziloby zaaplikowac, by wiecej do tego nie wracac? Nie chcial bym podczas owej operacji smarowania niczego pominąć dlatego też zapytam z góry - czym jest, jak wygląda i gdzie szukać wielowypustu kolumny kierowniczej?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Października 2007, 14:15:42 »
Witam!

Mam to samo:) Koło kierownicy śmiesznie skrzypi kiedy nim kręcę. Po przeczytaniu wcześniejszych postów wnioskuję, iż da sie to zrobic samodzielnie, nie wiem tylko jakiego smaru do tego uzyc:( Mniemam, iż WD40 to środek dorazny, co wiec szanowne grono radziloby zaaplikowac, by wiecej do tego nie wracac? Nie chcial bym podczas owej operacji smarowania niczego pominąć dlatego też zapytam z góry - czym jest, jak wygląda i gdzie szukać wielowypustu kolumny kierowniczej?

Problem skrzypienia rozwiązany !!!! Wyobraźcie sobie że któregoś dnia tak się wkurzyłem tym skrzypieniem że przykładałem ucho do każdego elementu który porusza się wraz z kierownicą. I ku zdziwieniu ten dźwięk pochodził nie z koła kierownicy ale gdzieś z dołu. A że skrzypiało koło to tylko sugestia.
A skrzypienie było od obracającej się kolumny kierownicy w uszczelce gumowej na grodzi !!!! Dwa psiknięcia silikonem na gumę i nastała błoga cisza!!!!!!!!
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Grudnia 2007, 19:38:54 »
Bardzo często skrzypi sworzeń w wahaczu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl